У це важко повірити, але сьогодні комісія всього за один день провела 12 інтерв’ю з кандидатами на майбутнього очільника Бюро економічної безпеки. І вже обрала трійку фіналістів, з-поміж яких прем’єр Денис Шмигаль обере переможця. До неї увійшли нинішній очільник ДФС Вадим Мельник, прокурор Аттіла Ковчі і… Василь Горбаль. Так, той самий Василь Горбаль.

Якщо згадати, наприклад, конкурс з відбору керівника САП, який почався ще торік і не закінчився досі, така швидкість з боку комісії видається чи то дивом, чи то неймовірною працьовитістю, чи… потреба в керівнику БЕБ для багатьох набагато більша, ніж в очільнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Але не будемо про болюче. Краще розглянемо золоту трійку.

Вадим Мельник, голова Державної фіскальної служби України.

До цього кандидата є багато запитань починаючи з декларації. Зокрема, ідеться про різноманітні форми прибутку, отримання подарунків на суми більше, ніж 50 прожиткових мінімумів, придбання щороку нових елітних автівок, наявність великої кількості квартир, вартість яких може бути суттєво заниженою.

Ці факти можуть свідчити про недоброчесну поведінку з боку претендента на посаду. Однак про майно Мельника на співбесіді не говорили, хоча у Тимофія Милованова були інші запитання до кандидата.

Наприклад, голова комісія відзначив широку медійність Мельника. Голова ДФС пояснив, що це робилося умисно, адже він декларує відкритість і бажання допомагати “білому” бізнесу і бити по тіньовому. Кандидат відзначив свою відкритість до критики та об’єктивну реакцію на негативні явища, а негативні публікації у ЗМІ кандидат назвав фейковими та провокативними.

Наявні у ЗМІ матеріали щодо зв’язків кандидата з Олегом Татаровим Мельник пояснив тим, що вони знайомі вже ​​давно, проте і раніше, і тепер між ними суто ділові стосунки: “Знайомий з Олегом Юрійовичем давно, будучи заступником керівника Головного слідчого управління України. Ще коли було написання нового КПК у 2012 році. У нас були суто ділові стосунки. Знаю його як хорошого фахівця у кримінальному процесі”.

А те, чому ДФС тисне на бізнес, Мельник пояснив так: “В інший спосіб правоохоронна модель не працює. Нам надають право брати дозвіл на обшук. Суди нам дають такі дозволи, і ми це виконуємо. Якби у нас було більше можливостей для серйозної аналітики, такі дії би вкрай зменшилися. Тому що ми вже будемо бачити, де можна взяти необхідні документи, бо обшук робиться саме для цього”.

Як на мене, ця відповідь справді багато що пояснює.

Аттіла Ковчі, прокурор Офісу Генерального прокурора.

Мету роботи БЕБ кандидат пояснив доволі нестандартно і наголосив на тому, що керівник мусить базувати свої рішення щодо розподілу ресурсів не на власних упередженнях чи досвіді, а виключно на ризиках і способі їх мінімізації. І надавати пріоритет кримінальному аналізу.

На запитання про способи забезпечення прозорості БЕБ експрокурор відповів, що вважає це питання критично важливим. І має намір забезпечити прозорість органу шляхом оприлюднення усіх рішень, щоб усі охочі мали можливість ознайомитись і зрозуміти, чим займається інституція. В його планах – складання графіку регулярних зустрічей з найбільшими бізнес-асоціаціями та радою громадського контролю не рідше 1 разу на місяць. Звітувати про результати роботи кандидат планує раз на тиждень.

До Ковчі є деякі запитання щодо його майна, однак сьогодні ця тема загалом комісією не порушувалася, і цей кандидат теж не став винятком. Та й порушення в його деклараціях зовсім незначні, у порівнянні з запитаннями до “сусідів” Ковчі по трійці.

Василь Горбаль, член Ради Національного банку України.

Хочеться сказати, що цей кандидат представлення не потребує, але все ж, нагадаю. З 2005 року Горбаль був членом Партії регіонів, депутатом Верховної Ради 4−6 скликань, спочатку від фракції “За єдину Україну”, а потім і за регіоналів. У 2004-му Горбаль активно займався виборчою кампанією Януковича.

Чи могли ми уявити, що таким може бути рекомендований кандидат на посаду очільника Бюро економічної безпеки? А от може!

На вже традиційне від Милованова запитання щодо основної мети створення БЕБ, кандидат виділив зменшення тиску на бізнес та кількості економічних злочинів. В пам’яті сплила історія про те, що Горбаль зробив з “Укргазбанком”… Крім цього кандидат підкреслив, що багато говориться, аби ДФС не просто поміняло вивіску, і він готовий це зробити. Про те, яку саме вивіску він планує повісити на БЕБ, правда, теж не йшлося.

Загалом, оцінювати цю трійку складно. Просто тому, що складно уявити, як хтось із цих трьох очолить нову інституцію, на яку вже покладено стільки надій.

І тим більше виникає запитань до всього процесу конкурсу ще й через те, як швидко він відбувся. Здається, такої швидкої спецперевірки українська бюрократія ще не знала.

Інтрига в конкурсі БЕБ “зберігається”. Кого ж вибере прем’єр?

Джерело: blogs.pravda.com.ua