Перезапуск Національної агенції з питань запобігання корупції. Таку ідею вже давно висловлювали влада та громадянське суспільство.

Нещодавно створили комісію, яка обиратиме нового очільника агентства. Чому це потрібно зробити?

Про це Громадське радіо поговорило з керівником юридичного відділу Transparency International Ukraine Катериною Риженко.

Чому не все агентство перезапускається повністю?

НАЗК вже існує давно в порівнянні з іншими частинами антикорупційної інфраструктури, але, на жаль, довгий час вся антикорупційна спільнота і всі свідомі громадяни нашої країни говорили, що не вийшов цей варіант, не працює цей орган, він є політично заангажованим. Він не показує цих результатів, які б мали показати. Ми пам’ятаємо той час, коли чиновники подали декларації, де показали свої будинки, ікони, храми, зброю і тому подібне, але пройшло вже понад два роки, і НАЗК перевірило лише сотню декларацій з мільйонів.

Тому давно вже говорять про потребу перезапуску.

Наприклад, з самого початку НАЗК було колегіальним органом, тобто була колегія, яка приймала управлінські рішення і керувала цим органом.

Така форма керівництва абсолютно себе не виправдала. Тому нарешті після всіх років протестів і тверджень про те, що треба перезапускати цей орган, проголосували новий закон, і з обрання нового голови і починається цей процес перезапуску.

Відтак не буде колегіального управління, буде один голова, який буде і самостійно нести відповідальність, і вести процеси перезапуску.

Не тільки голова переобирається, новий закон вніс зміни в діяльність НАЗК – від електронних декларацій до перевірки політичних партій.”

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(233) "Не буде колегіального управління, буде один голова, який буде і самостійно нести відповідальність, і вести процеси перезапуску" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Не буде колегіального управління, буде один голова, який буде і самостійно нести відповідальність, і вести процеси перезапуску

Також Катерина Риженко зазначила, що майбутній голова НАЗК не тільки має виконувати свої безпосередні функції, які передбачені законом, а й довести, що такий орган, який протягом не одного року був болючою точкою нашої антикорупційної реформи, можна перезапустити.

Більше про виклики нового голови НАЗК читайте у колонці “Тягар відповідальності. Що чекає на першого голову НАЗК?”.

Повну версію розмови можна прослухати на сайті Громадського радіо

Дякуємо за цікавий ефір журналістці Анастасії Багаліці.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(276) "Майбутній голова НАЗК має довести, що такий орган, який протягом не одного року був болючою точкою нашої антикорупційної реформи, можна перезапустити." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Майбутній голова НАЗК має довести, що такий орган, який протягом не одного року був болючою точкою нашої антикорупційної реформи, можна перезапустити.

Джерело: hromadske.radio