Невдовзі оберуть двох нових членів Вищої ради правосуддя: вже сформована десятка з кандидатів, стосовно яких буде здійснено спеціальну перевірку. Чому цей конкурс важливий і стосується не тільки кола фахівців, старший юридичний радник Трансперенсі Інтернешнл Україна Максимом Костецьким розповів в інтерв’ю Громадському радіо.

10 червня президент Володимир Зеленський оголосив конкурс на посаду двох нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Це орган, який відповідає за формування суддівського корпусу, заміну місця роботи суддів та забезпечення незалежності судової влади.

В Україні дві інституції, які займаються призначенням, кваліфікаційним оцінюванням суддів, дисциплінарними провадженнями, стосовно суддів, навіть надають згоду на затримання чи арешт – Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) та Вища рада правосуддя (ВРП). Наразі вся повнота влади в судовій системі віддана у руки самим суддям, а точніше цим органам суддівського врядування.

У 2016 року почалось реформування, ВРУ проголосувала за зміни до Конституції та ухвалила новий закон про судоустрій, а президент отримав символічне право підпису з призначення нових суддів. Але не врахували той момент, що більшість «старих» суддів не зацікавлені в оновленні суддівського корпусу, і, на жаль, статистика кваліфікаційного оцінювання, зокрема, за останні три роки показує, що оновлення не відбулося. 92% суддів, які проходили кваліфікаційне оцінювання, залишилися на своїх посадах.

І звільнені були лише 15 суддів.

Фактично так. Повністю звільнені 15 суддів, а 144 судді були визнані такими, що не відповідають займаній посаді: фінального рішення ще не прийнято. Після того, як почались проблеми з повноваженнями деяких членів Вищої кваліфікаційною комісії суддів та Вищої ради правосуддя, ВККС взагалі уникає прийняття рішень стосовно тих суддів, де є негативні висновки Громадської ради доброчесності (ГРД). Тому що банально, наприклад, голосів не вистачає для прийняття рішення.

Нагадаю, в 2016 році була створена Громадська рада доброчесності, яка була покликана здійснювати громадській моніторинг суддівського корпусу на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики. Водночас, їхні висновки – рекомендаційні, і ВККС може їх долати лише двома третинами від свого складу (11 з 16 голосів). Враховуючи те, що частина комісії зараз «підвисла» через оскарження повноважень, іноді це 11 голосів навіть не наберуться.

Не зважаючи на те, що був значний суспільний резонанс, і післяреволюційна ситуація, і проєвропейська більшість у парламенті, відпустити суди «у вільне плавання» ніхто не захотів. Тому що вигідно мати контрольованих суддів. Це можна побачити по діяльності деяких суддів Окружного адміністративного суду Києва, які показують свою лояльність будь-якій владі країни. Фактично перезапуск кваліфоцінювання суддів, органів суддівського врядування є одним з ключових кроків, яких ми очікуємо від нового складу парламенту. Очікуємо, що восени будуть внесені окремі профільні законопроекти.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(408) "Не зважаючи на те, що був значний суспільний резонанс, і післяреволюційна ситуація, і проєвропейська більшість у парламенті, відпустити суди «у вільне плавання» ніхто не захотів. Тому що вигідно мати контрольованих суддів." ["quote_author"]=> string(101) "Максим Костецький, старший юридичний радник ТІ Україна" }

Не зважаючи на те, що був значний суспільний резонанс, і післяреволюційна ситуація, і проєвропейська більшість у парламенті, відпустити суди «у вільне плавання» ніхто не захотів. Тому що вигідно мати контрольованих суддів.

Максим Костецький, старший юридичний радник ТІ Україна

Яким чином треба оновити та перезавантажити цю систему?

Є механізм, який дозволяє перезапустити органи суддівського самоврядування – внесення змін в Закон про судоустрій і статус суддів, подання президентом законопроекту про зміну порядку формування ВККС, а також зміни до Конституції щодо переформатування ВРП. Тобто та сама ВККС може або залишитись окремою юрособою, проводити окремий кваліфікаційний добір або стати кваліфкомісією при ВРП для уникнення дублювання частини повноважень, уніфікації в рамках однієї інституції.

Повернути довіру до ВККС можна, змінивши формат її наповнення. Йдеться про залучення представників громадськості (фахових організацій, правників, адвокатів), які б змогли безпосередньо ухвалювати рішення, а не виконувати дорадчу функцію. Базовим фільтром під час відбору членів повинна виступити Громадська рада міжнародних експертів, яка вже довела свою ефективність під час конкурсу до Антикорупційного суду. Тобто спочатку міжнародні експерти проводять оцінку кандидатів на доброчесність та професійну етику, після чого змінити підхід до формування. На нашу думку, ВККС повинна складатись з 16 членів: 8 можуть обиратись представниками суддівської гілки влади, 8 – представниками профільних ГО.

Судді можуть робити рейтингове голосування з використанням цифрового підпису для того, щоб уникнути впливів «старої суддівської касти». А ми чудово на плівках з ОАСКу побачили, як голова суду може впливати на рядових суддів. Суди повинні бути справді незалежними, бо це вже питання національної безпеки.

Тобто вже давно сформований дієвий механізм і не вистачає тільки політичної волі? Володимир Зеленський у якості кандидата в президенти підписав порядок денний судової реформи.

Так, публічні зобов’язання були дані. І зараз заступник голови Офісу президента України Руслан Рябошапка заявляв, що одним з перших законопроектів нової ради буде законопроект про перезавантаження судової влади. Побачимо ще кінцевий текст цього законопроекту.

Повертаючись до конкурсу у ВРП. Хто саме подавався, чи багато з цих кандидатів були визнані недоброчесними. Чому цей конкурс важливий?

ВРП складається з 21 членів, з них двоє обираються за квотою президента. І зараз відбувається конкурс на дві вакантні посади. Добре, що створена незалежна комісія, що обирає кандидатів, і суспільство може контролювати цей процес. 48 кандидатів подали заявки. Громадські організації Автомайдан, Центр протидії корупції, Фундація DEJURE та Трансперенсі Інтернешнл Україна проаналізували кандидатів: велика частина з них не відповідає критеріям доброчесності, елементарно не можуть пояснити, звідки у них статки.

Ми дуже сподіваємось, що президент обере не тільки професійних та компетентних, а тих, хто дійсно відповідає всім критеріям. Якщо президент декларує, що підтримує оновлення суддівської гілки влади, то це перший тест для нього. Він може показати, що дійсно може обрати незалежних людей за своєю квотою, виключно самостійно буде нести за це відповідальність. На даному етапі навіть два нових членів ВРП вже можуть вплинути на ситуацію.

Ми бачимо на прикладі Андрія Козлова, як може міняти ситуацію навіть одна людина. Він чудово показав себе у ВККС, дуже прикро, що він став жертвою політичних «договорняків»: ми бачили на «плівках Вовка», що його було знято з посади (а призначений він був по квоті омбудсмена Людмили Денісової), тому що він відмовлявся йти на компроміси із совістю і приймати потрібні рішення у ВККС.

З 48 кандидатів претензій не було тільки до десятка. Ми закликаємо президента обрати кандидатів саме з цих осіб. Вже визначено десятку кандидатів до ВРП, стосовно яких буде здійснено спеціальну перевірку. Спецперевірка кандидатів буде тривати до 30 днів. На жаль, у цьому списку присутні кандидати, у діях та документах яких знайдено ознаки недоброчесності. Ми сподіваємось, що президент врахує зауваження, тому що оновлення суддівського корпусу залежить від нього. І ніхто не заважає прийняти йому виважене рішення. Обрання нових членів ВРП покаже, чи насправді нова команда налаштована на проведення ефективної реформи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(557) "Судді можуть робити рейтингове голосування з використанням цифрового підпису для того, щоб уникнути впливів «старої суддівської касти». А ми чудово на плівках з ОАСКу побачили, як голова суду може впливати на рядових суддів. Суди повинні бути справді незалежними, бо це вже питання національної безпеки." ["quote_author"]=> string(101) "Максим Костецький, старший юридичний радник ТІ Україна" }

Судді можуть робити рейтингове голосування з використанням цифрового підпису для того, щоб уникнути впливів «старої суддівської касти». А ми чудово на плівках з ОАСКу побачили, як голова суду може впливати на рядових суддів. Суди повинні бути справді незалежними, бо це вже питання національної безпеки.

Максим Костецький, старший юридичний радник ТІ Україна

Джерело: hromadske.radio