6 грудня, в День святого Миколая, у більшості європейських країн розпочався період різдвяних свят. В Україні ж, зберігаючи вірність юліанському календарю, святковий період  розпочинається на 13 днів пізніше. Попри святковий настрій, цей період  має шанс стати найважливішим етапом запуску Вищого антикорупційного суду (ВАС).

2 серпня 2018 року, після кількарічної боротьби за створення спеціалізованого антикорупційного судового органу, було оголошено конкурс на 39 вакантних посад суддів ВАС (27 суддів першої інстанції та 12 суддів Апеляційної палати).

Наразі триває один з найважливіших етапів створення ВАС – безпосереднє обрання суддів. Саме вони стануть обличчям та руками цієї інституції, від них залежатиме успішність реалізації проекту антикорупційного судочинства в Україні.

Незважаючи на значний початковий скепсис, документи подали 343 правники (240 – у першу інстанцію, 103 – в апеляційну), з яких 55% були кандидатами-науковцями та кандидатами-адвокатами, тобто людьми з-поза судової системи, які повірили у шанс стати частиною справді незалежного та справедливого правосуддя в Україні.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(130) "Незважаючи на значний початковий скепсис, документи подали 343 правники" ["quote_author"]=> string(33) "Максим Костецький" }

Незважаючи на значний початковий скепсис, документи подали 343 правники

Максим Костецький

Процедура кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів ВАС складається з таких етапів:

  1. Перша частина іспиту – анонімне письмове тестування  (12 листопада 2018 року, результати оголошені).
  2. Друга частина іспиту – практичне завдання (14 листопада 2018 року).
  3. Тестування особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей – комп’ютерне тестування та інтерв’ю з психологом (з 11 по 15 грудня 2018 року).
  4. Збір, перевірка та аналіз інформації щодо кандидатів Громадською радою міжнародних експертів (ГРМЕ).
  5. Проведення спеціального спільного засідання з ВККС щодо відповідності кандидатів критеріям доброчесності та компетентності (відбувається протягом 30 днів з моменту оголошення результатів практичного завдання).
  6. Дослідження досьє та проведення співбесіди з кандидатами.
  7. Рішення про внесення рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення кандидатів на посаду.

Довкола “crucial role” (ключової ролі) міжнародних експертів у доборі суддів точилися неабиякі дискусії. На цьому пункті категорично наполягали як українська громадськість, так і західні партнери. По суті, у світі фактично немає аналогів ГРМЕ з такими повноваженнями.

ГРМЕ збирає, перевіряє та аналізує інформацію щодо кандидатів на посади суддів ВАС, надає ВККС інформацію щодо кандидатів, може ініціювати проведення спеціального спільного засідання з ВККС щодо встановлення відповідності кандидатів критеріям доброчесності та компетентності.

Таке спільне засідання має бути проведене протягом 30 днів з моменту оголошення результату іспиту. Якщо більшість членів ГРМЕ не проголосують за відповідність кандидата таким критеріям, він припиняє участь у конкурсі. Це і є той блок-фактор, який дозволить не допустити призначення суддями недоброчесних і некомпетентних кандидатів.

ГРМЕ складається з 6 членів з бездоганною діловою репутацією та значним професійним досвідом, 4 – на посаді судді, 2 – на посаді прокурора.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(219) "Якщо більшість членів ГРМЕ не проголосують за відповідність кандидата таким критеріям, він припиняє участь у конкурсі." ["quote_author"]=> string(33) "Максим Костецький" }

Якщо більшість членів ГРМЕ не проголосують за відповідність кандидата таким критеріям, він припиняє участь у конкурсі.

Максим Костецький

Члени ГРМЕ уже прибули в Україну і провели перші зустрічі з ВККС та профільними громадськими організаціями з метою узгодження спільної діяльності. Попри це, ГРМЕ потрібно ще затвердити регламент власної роботи, критерії оцінки кандидатів, а також правила проведення спеціальних спільних засідань із ВККС.

Міжнародні експерти вступають у процес добору одразу після оголошення результату іспиту. Першу частину іспиту – анонімне письмове тестування – кандидати склали 12 листопада. 156 кандидатів були допущені до другої частини – виконання практичного завдання.

За попередніми прогнозами ВККС, перевірка практичного завдання триватиме до 20-х чисел грудня. Це означає, що найважливіші 30 днів кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду – так званий “місяць доброчесності” – розпочнеться майже одночасно із Різдвом 25 грудня та триватиме усі зимові свята. Період, який усі проводитимуть у колі рідних та друзів, стане періодом, коли потрібна буде максимальна увага до конкурсу в антикорсуд.

ГРМЕ та ВККС можуть усім нам принести подарунок на Різдво, якщо забезпечать проходження доброчесних, професійних і компетентних кандидатів у склад Вищого антикорупційного суду. Наше ж завдання – це контроль їхньої роботи та допомога в аналізі кандидатів.

Професійний, незалежний та доброчесний склад Вищого антикорупційного суду – гарантія якісної роботи органу, можливість нарешті отримати судочинство, якого країна так потребує.

Трансперенсі Інтернешнл Україна разом із партнерами закінчила проведення моніторингу кандидатів та зовсім скоро опублікує інформацію про недоброчесних кандидатів у судді.

Веселих свят і стежте за конкурсом до ВАС. Справедливе правосуддя потрібне нам усім.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(859) "За попередніми прогнозами ВККС, перевірка практичного завдання триватиме до 20-х чисел грудня. Це означає, що найважливіші 30 днів кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду – так званий "місяць доброчесності" – розпочнеться майже одночасно із Різдвом 25 грудня та триватиме усі зимові свята. Період, який усі проводитимуть у колі рідних та друзів, стане періодом, коли потрібна буде максимальна увага до конкурсу в антикорсуд." ["quote_author"]=> string(33) "Максим Костецький" }

За попередніми прогнозами ВККС, перевірка практичного завдання триватиме до 20-х чисел грудня. Це означає, що найважливіші 30 днів кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду – так званий "місяць доброчесності" – розпочнеться майже одночасно із Різдвом 25 грудня та триватиме усі зимові свята. Період, який усі проводитимуть у колі рідних та друзів, стане періодом, коли потрібна буде максимальна увага до конкурсу в антикорсуд.

Максим Костецький

Джерело: www.pravda.com.ua