Корупція, здається, глибоко вп’ялася в наші життя, але побороти її можна поступово, працюючи на майбутнє.

Для прикладу, зниження рівня довіри громадян Португалії до державних органів є причиною хвилювання головних політичних авторитетів Європи. Протягом останніх декількох років громадяни спостерігали за корупційними скандалами, моральними правопорушеннями та конфліктами інтересів, які спалахували у Португалії.

Цього року бачимо нові прояви корупції у головній державній інституції — між членами парламенту, яких звинувачують у привласненні коштів, отриманих шляхом завищення  податків з витрат на подорожі.

“Ахілесова п’ята” політичних інституцій

Такі скандали поглиблюють прірву недовіри між виборцями та обранцями, відкривають всю правду про те, наскільки легко державні органи схиляються до корупції. Португальський уряд і парламент демонструють брак політичної волі та низьку здатність втілювати етичні стандарти і норми поведінки для своїх працівників. Уряд вперто показує відсутність пильності у таких випадках, нехіть карати корупцію за можливого прояву.

Коли етика не має цінності в державних установах, а зловживання безкарне, недоліки ненадійних політиків стають недоліками інституцій, які їх покривають. І коли це трапляється, безодня недовіри та відчуження серед суспільства поглиблюється, ставлячи під загрозу поняття демократії.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "Коли етика не має цінності в державних установах, а зловживання безкарне, недоліки ненадійних політиків стають недоліками інституцій, які їх покривають." ["quote_author"]=> string(34) "Жуан Паоло Баталья" }

Коли етика не має цінності в державних установах, а зловживання безкарне, недоліки ненадійних політиків стають недоліками інституцій, які їх покривають.

Жуан Паоло Баталья

Маленькими кроками на шляху до змін

Незважаючи на виклики, які створює корупція, помітно незначний антикорупційний прогрес, у тому числі, і в судовій системі. Прокуратура найбільше з-поміж інших націлена на боротьбу з корупцією, і новообраний Генеральний прокурор Лучілія Гаго офіційно заявив про це. Його метою є спрямування зусиль на повернення активів, щоб кримінальний вирок відбувався з поверненням майна, яке незаконно вилучали у платників податків.

Але для того, щоб прокуратура працювала злагоджено та ефективно, уряд має створити необхідні засади для боротьби з нею, посприяти фінансовій незалежності цього органу. В протилежному випадку, прокуратура працюватиме за умов нестачі коштів і професійних кадрів, що негативно впливатиме на ефективність роботи.

Сприйняття корупції

Станом на 2018 рік, набравши 64 бали, Португалія опустилась на дві сходинки в Індексі сприйняття корупції від 2016 року, і на одну — з 2017.

Поодинокі зміни протягом року не такі значущі. Застій Португалії демонструє світову тенденцію, у якій більшість держав зазнає фіаско у боротьбі з корупцією в демократичному режимі.

Корупція у Португалії — це більш ніж просто привласнення суспільних благ. Є інша, підступніша сторона руйнації демократії:  владу захопили люди особливих інтересів, які мають широкий доступ до керівництва та великі можливості впливати на рішення чи сприяти бездіяльності уповноважених органів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(247) "Застій Португалії демонструє світову тенденцію, у якій більшість держав зазнає фіаско у боротьбі з корупцією в демократичному режимі." ["quote_author"]=> string(34) "Жуан Паоло Баталья" }

Застій Португалії демонструє світову тенденцію, у якій більшість держав зазнає фіаско у боротьбі з корупцією в демократичному режимі.

Жуан Паоло Баталья

Нинішні політичні виклики

Пусті політичні обіцянки закінчуються повільними діями уряду. Це є відповіддю на питання, чому і далі продовжуються етичні провини та конфлікти інтересів, оскільки кодекс поведінки реалізується максимально повільно і неефективно.

Поміж тим, більше ніж два роки парламент обговорює, яких заходів вжити, аби збільшити рівень прозорості. Їх основу не складає детальне вивчення проблем чи недоліків, які мають корегуватися. І взагалі мало що було винесено на загальносуспільні дебати.

Без чітко встановлених правил чи відстеження механізмів моніторингу парламенту, самоцензура – єдиний спосіб оцінки поведінки урядовців. Підрозділ комітету з етики рідко може ідентифікувати, і набагато рідше покарати винуватців конфлікту інтересів серед членів парламенту.

І, хоча внесення поправок до певних законів таки обговорюється, парламент і політичні партії не бачать термінової необхідності розвитку національної культури доброчесності, аби відстояти статус інституції та протидіяти зловживанню нормами етики.

Подальші кроки

Високопосадовці повинні усвідомити той факт, що перераховані вище справи, очевидно, не посилюють суспільну впевненість у міцності демократії. До відкритого обговорення їм потрібно залучити науковців та громадянське суспільство. Це необхідно для того, щоб позбутися усіх помилок та відстояти честь демократії.

Якщо цього не станеться, населення розчарується, набиратиме обертів популізм та радикалізм. Політичні лідери можуть зупинити корупцію, обираючи шлях чесності, відкритості перед народом.

Зараз ми маємо ідеальну можливість побороти системну та затяжну корупцію. Якщо цього не станеться, люди зроблять, щоб у жовтні їх таки почули. Коли проголосують на парламентських виборах.

 

Цей блог належить до серії матеріалів з нагоди 25-ї річниці представників руху Transparency International.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(254) "Без чітко встановлених правил чи відстеження механізмів моніторингу парламенту, самоцензура – єдиний спосіб оцінки поведінки урядовців." ["quote_author"]=> string(34) "Жуан Паоло Баталья" }

Без чітко встановлених правил чи відстеження механізмів моніторингу парламенту, самоцензура – єдиний спосіб оцінки поведінки урядовців.

Жуан Паоло Баталья

Джерело: voices.transparency.org