Через офшорні зони світова економіка, за словами британського журналіста Олівера Буллоу, щороку втрачає близько 10%. Через офшори місцеві бюджети наповнюються повільніше, а корупціонери, натомість, отримують можливість краще замітати сліди незаконного збагачення. В Україні офшорні компанії нерідко пов’язані з олігархами, олігархами-втікачами та фігурантами кримінальних проваджень.

За підрахунками DOZORRO, на торгах ProZorro 350 компаній з бенефіціарами, зареєстрованими в “офшорних” країнах, уклали договорів на 30 млрд грн. З них 670 млн грн потрапили до компаній з країн так званих “чорних” списків.

Історично склалось, що офшори здебільшого з’являються у маленьких країнах чи на островах — для таких країн це простий спосіб заробляти. На Британських Вірґінських островах, наприклад, зареєстровано понад 800 тисяч компаній, а проживає 25 тисяч людей. Але офшори є по всьому світу. Так, це можуть бути колишні або нинішні заморські території Британської імперії, як Кайманові острови, Британські Вірґінські острови, Бермуди. Але так само до “податкових гаваней” відносять і європейські країни, як Швейцарію, Люксембург, Кіпр та інші. Ще виділяють американські офшорні зони, серед яких є деякі штати США, Панама, Американські Вірґінські острови, Маршалові острови.

Компанії, зареєстровані в офшорних зонах, є законними. Однак увага до їх фінансових операцій є підвищеною. Офшори дозволяють компаніям заробляти більше, сплачуючи менше податків, чим активно користуються західні корпорації, компанії та багатії.

Журналістка Проєкту розслідувань організованої злочинності та корупції (OCCRP) Міранда Патручич каже, що для пострадянського простору офшори цікавіші тим, що дають можливість поглибше заховати від громадськості чи правоохоронців кошти, отримані незаконним способом та й взагалі інформацію про справжнього власника фірми. А потім ці кошти “по-білому” повернути в Україну.

Світові офшорні зони

У світі офіційно визнані три списки офшорних зон: ЄС, FATF (Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей) і OECP (Організація економічного співробітництва та розвитку). Кожний з трьох списків поділяється на підсписки: “чорний” і “сірий”. До “чорних” списків включають країни, які не відповідають критеріям прозорого оподаткування, погано протидіють відмиванню грошей, є високий ризик фінансування тероризму.  До “сірих” списків включають країни, чий статус можуть переглянути.

До “чорного списку” ЄС, наприклад, входять країни, які не вжили достатніх заходів щодо зміни законодавства і по боротьбі з ухиленням від податків на прохання ЄС. Сума договорів у ProZorro: 470 млн грн (5 компаній з Вануату та ОАЕ). Серед компаній з бенефіціарами з країн “чорного списку” FATF є тільки одна іранська компанія, але вона заключила тільки 1 договір на 89 тис. грн. Детальний перелік офшорних зон та їх опис є на сайті YouControl.

Українські офшорні списки

Окрім трьох офіційних зон, в Україні є теж два списки офшорних країн.

  • Список держав, визначених розпорядженням Уряду №143-р “Про віднесення держав до переліку офшорних зон”. Це країни, фінансові операції яких підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу в рамках закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”. Серед них Беліз, Багамські острови, Сейшельські острови, Самоа та інші. Цей список частково перетинається з “чорним списком” ЄС. Сума договорів у ProZorro: 200 млн грн (28 компаній з 4 країн).
  • Список низькоподаткових держав, визначених Урядом постановою №1045. Це країни, в яких ставки податку на прибуток на 5% менше, аніж в Україні, де між державами є проблеми з обміном інформацією. Фінансові операції з країнами зі списку постанови №1045 підлягатимуть контролю. Контролюючі органи можуть проводити необхідні зустрічні звірки з метою отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок платників податків. До цього числа входять Кіпр, Багамські острови, Беліз, Вануату, Гонконг, Іран, Киргизька Республіка, Туркменістан, Лаоська НДР, Куба, Ліхтенштейн, Марокко та інші. Багато країн, як Беліз чи, наприклад, Вануату, перебувають одночасно у двох українських списках. Сума договорів у ProZorro: 7,6 млрд грн (216 компаній з 11 країн).

Кіпр — найпопулярніша офшорна зона українських компаній, які працюють з державою через ProZorro. Всього таких компаній понад 140. У списку компаній з бенефіціарами з Кіпру є заводи, забудовники, фармацевтичні компанії та інші. Багато з них пов’язані з українськими олігархами.

  • Серед заводів з “кіпрськими” зв’язками є “Кременчуцький сталеливарний завод” Сергія Тігіпка, який продав Укрзалізниці запчастин для потягів на 900 млн грн. У списку також є завод Дмитра Фірташа “Титан України”. Підконтрольний олігарху державний завод “Сумихімпром”, за даними розслідування Радіо Свобода, заплатив “Титан України” 836 млн грн на торгах. Розслідувачі раніше писали, як «Запорізький титано-магнієвий комбінат» купив у “Титан України” сталеві бочки за майже вдвічі дорожчою ціною.
  • Ще на Кіпрі зареєстрована компанія “Амадеус Ко”, яка володіє так званим вертолітним майданчиком Януковича і судиться з АРМА. Національна суспільна телерадіокомпанія України за 1 млн грн у 2017 році орендувала центр “Парковий” за 1 млн грн.
  • Компанії “Сімбол Системс” у 2019 році Полтавська міська рада доручила запровадити в громадському транспорті електронний квиток. За даними Poltavske.TV, Фірма фігурує у кримінальних справах за статтями про фінансування тероризму та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
  • ІТ фірма – “Айкюжн ІТ” утворена у 2015 році, за півтора місяця до першого траншу від Львівської ОДА за підозрілу закупівлю розробки електронного документообігу. З 2016 року фірма виграла тендерів з розробки програмного забезпечення для держави на 318 млн грн. Цікаво, що у 2016 році СБУ відкрила справу проти фірми зі схожою назвою “Айкюжн”, яка теж мала кіпрське коріння і займалась розробкою програм.
  • Ще у списку кіпрських компаній є “Альфатех”, яка вже є банкрутом. Фірма зі смт Слобожанське біля Дніпра продала Дніпровській міській раді спецтехніки для прибирання на 200 млн грн. Фірму пов’язують з дніпровським мільйонером Вадимом Єромалаєвим.

Беліз входить одночасно до двох вищезгаданих українських списків  і “чорного списку” ЄС.

  • Компанія “Час мрій” заснована у 2014 році, згодом бенефіціаром стала Анжеліка Пасенідоу, громадянка Белізу, країні в Центральній Америці біля Мексики. Ця Анжеліка була секретарем у кіпрській фірмі QUICKPACE LIMITED – фігурантом “газової справи Онищенка” про розкрадання 157 млн доларів оточенням Віктора Януковича: Сергієм Курченком, Сергієм Арбузовим, Олександром Онищенком.  Компанія “Час мрій” з 27 торгів ProZorro перемогла тільки один раз у тендері на 24 млн грн щодо надання послуг з харчування дітей Волинської області, потерпілих від Чорнобильської катастрофи. “Час мрій” разом з компаніями, з якими часто приходили на торги, фігурували у кримінальному провадженні: “за 2015-2018 роки укладали договори на постачання харчів та надання послуг готового харчування на підставі тендерних торгів із державним сектором за бюджетні кошти, а саме із Міністерством оборони України, Національною гвардією України, Київською обласною державною адміністрацією та надалі з метою отримання надприбутку здійснюють конвертацію коштів, використовуючи розгалужену мережу транзитних та підприємств з ознаками фіктивності”.
  • Компанія ТОВ “Ліки України” створена у вересні 2018 року. Вже у лютому 2019 року начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради Андрій Бунін через зухвалу схему передав фірмі майно чернігівського комунального підприємства “Ліки України”. За даними чернігівського порталу ЧЕline, аптеки, лабораторії, житловий фонд КП «Ліки України» оцінений у понад 140 мільйонів гривень. Відтоді ТОВ “Ліки України” виграло 176 публічних торгів (з 445) на 17 млн грн.  Серед бенефіціарів ТОВ “Ліки України” є компанія Белізу, яка зареєстрована за тією ж адресою, що й фірма, на яку агрорейдери переписували у 2017 році кропивницьку фірму ТОВ “Нива-2010”.
  • Серед інших компаній в Белізі є фірми олігарха-втікача Сергія Курченка. Наприклад, дочірнє підприємство “Лауж-ФМ”, Видавничий дім український медіа-холдинг та “Укрполіграфмедіа”. Їх бенефіціаром є Бредлі Метью Адріан з Белізу. У вересні 2019 року Печерський райсуд Києва передав в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних і інших злочинів медіаактиви бізнесмена-втікача часів експрезидента Віктора Януковича.

Об’єднані Арабські Емірати включені до “чорного списку” ЄС та українського списку №1045. Одеська компанія “Телекомунікаційні технології” утворена у 2001 році. Зареєстрована на кіпрську компанію «Panoramicbit Limited», а бенефіціаром є Мараховський Павло та однойменна фірма «Panoramicbit Limited», прописана в Дубаї (ОАЕ). Павло Мараховський є керівником проєкту “Розумне місто” та відповідальний за інновації у виробника електроприладів Infomir Group. Компанія виграла десятки тендерів на постачання лічильників по Україні. З 2016 року “Телекомунікаційні технології” уклали з державою договорів на 374 млн грн. Одеська компанія фігурує у кримінальній справі про розтрату коштів на ремонтах трагічного табору “Вікторія”.

Тихоокеанська держава біля Австралії Вануату теж одночасно включена до двох українських списків  і “чорного списку” ЄС. ТОВ “Центральний універмаг”, зареєстрована у Дніпрі, має вануатського бенефіціара, а також засновника кіпрську фірму, яку пов’язують з Ігорем Коломойським. У державному секторі держава працює тільки з дніпровським комунальним підприємством “Благоустрій міста”. У 2017 році в один день комунальники 4 ідентичними допороговими закупівлями по 169 тисяч гривень купили у ТОВ “Центральний універмаг” 24 кіоски.

Список “офшорних” компаній у ProZorro надав Ярослав Гарагуц, розробник Clarity-Project