Проект з розробки системи електронних аукціонів для продажу державного майна, яку ТІ Україна спільно з партнерами розпочали в 2016 році, потроху відходить державі.

Три роки тому метою була розробка електронної системи продажу активів на основі принципів і архітектури ProZorro – всі бачать все. Проблема полягала в тому, що ці активи продавалися неконкурентоспроможним і непрозорим способом, а процедури були неефективні і містили корупційні ризики.

Першим кроком у вирішенні вказаних проблеми та забезпеченні належного рівня підзвітності став підписаний меморандум між Трансперенсі Інтернешнл Україна, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Національним банком України щодо побудови прозорої та ефективної системи реалізації активів неплатоспроможних банків та банків, що ліквідуються.

За 2 з хвостиком роки ProZorro.Продажі показали, що продаж та оренда державних активів може відбуватися прозоро та конкурентно, купити може будь-хто і фактично будь-що. Станом на кінець січня через систему напродавали активів банків на 11 млрд грн (!), до системи підключено 40 майданчиків.

Вся інформація в системі є загальнодоступною і НЕ вийде:
– обдурити систему;
– тишком-нишком провести аукціон;
– сховати документи аукціону;
– підкупити систему.

Продаж активів збанкрутілих банків був лише початком. На сьогодні успішно розвивається другий вектор проекту: мала приватизація – продано на 808 млн грн за не повних 6 місяців. Але про це пізніше.

Дякую всім колегам та партнерам хто просував цей проект останні роки та продовжує рухати його далі!

Разом можемо більше!

Джерело: www.facebook.com