Із початком повномасштабного вторгнення більшість комунальних процесів у містах призупинилися, поки місцеві адміністрації адаптували їх під нові умови. Це стосується і прибирання доріг та вулиць. Ми вирішили дослідити, скільки витрачають на такі послуги обласні центри під час війни, кому йдуть кошти й наскільки нові реалії вплинули на цю сферу.

Для цього ми проаналізували дані з реєстру публічних платежів Держказначейства, починаючи від 24 лютого. Окрім окупованих з 2014 року Донецька, Луганська та Сімферополя, ми не досліджували й витрати Херсону, який з початку березня і до листопада 2022-го також був окупований рф.

Зокрема, у переліку послуг ми враховували оплату за механізоване, ручне та санітарне прибирання,  підмітання, очищення територій від бруду, комплексне прибирання території, прибирання вулично-шляхової мережі, послуги з благоустрою, утримання автошляхів та вулично-дорожньої мережі, територій, штучних споруд, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, очищення дощоприймальних колодязів, косіння трави, очищення доріг та вулиць, посипання піско-соляною сумішшю, очищення та згрібання снігу, супутні господарські товари тощо. 

Для більшої наочності витрат ми вирахували середній показник вартості прибирання із розрахунку на один квадратний кілометр площі самого міста чи громади. А також враховували дані про наявне населення, станом на 1 січня 2022 року. 

Одразу зазначимо, що за час підготовки дослідження установи могли здійснити нові оплати, які не враховані в наших даних. Тож суми можуть бути не точними до копійки.

Інфграфіка про прибирання вулиць

Наприклад, Львів, який ще в лютому-березні прийняв чи не найбільше переселенців, судячи з транзакцій, не зупиняв темпи благоустрою. Сферу відповідальності за чисті вулиці розподілили по районах. Шість райадміністрацій проводять закупівлі й укладають договори як з приватними організаціями, так і з комунальними.

Послуги 76-ти виконавців з початку повномасштабного вторгнення обійшлися Львову у 312 млн грн. Для громади, площею 315 квадратних кілометрів і населенням у понад 780 тисяч осіб (разом з переселенцями), це коштувало приблизно 900 тис. грн за квадрат або 400 грн на людину.

Серед підрядників у Львові кілька фігурантів кримінальних розслідувань. Зокрема директорка ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №65» Леся Магеря, за даними «Наші гроші. Львів», з початку цього року підозрюється у розкраданні бюджету на ремонті вулиць. А в 2018-му власника ТОВ «Західне інноваційне об’єднання» Ігоря Зюбрика підозрювали у продажі неякісної піскосуміші одній з райадміністрацій.

Ще приблизно чотири підрядні організації підпорядковані одному власнику Володимиру Возному. Це ПП «Паркбуд-Плюс», ПП «Екомісто», ДП «Парк-Плюс-Сервіс» та ПП «Паркбуд».

Ще один виконавець ТзОВ «Крок» належить Леоніду Завійському – екс-заступнику начальника з економічних питань Служби автодоріг у Львівській області, депутату Львівської облради 6-го скликання та екс-директору ДП «Львівський дорсервіс», дочірньої компанії ДАК «Автомобільні дороги України», яка зараз у стані припинення.

Приблизно 6,5 млн грн від загальної суми заплатили групі компаній «Лев», підконтрольній Володимиру та Олегу Рудницьким. Останній раніше працював заступником начальника ГУ МВС у Львівській області, потім — заступником голови ЛОДА.

Майже такі самі, як Львів, за розміром Чернівці (153 кв. км), які мають утричі менше населення, витратили за той самий період майже 90 млн грн. Тобто приблизно 580 тис. грн за 1 кв. км. Тут велика війна також не вплинула на темпи оплати – транзакції надходили поступово впродовж усього періоду.

Послуги з прибирання замовляє у місті Департамент інфраструктури, а виконують їх «Чернівецьке міське комунальне підрядне шляхово-експлуатаційне підприємство», КП «Містосервіс», а також приватні ПП «Регіон-К», ПП «Мегаполіс 2005», ТОВ «Техно-Буд-Центр», ТОВ «ПП Благоустрій», ПП «Санбуд-Сервіс», ПП «Управдом», ТОВ «Єврокомунбуд», ПП «Порядок в домі» та ФОП Дмитро Глиняний. При цьому левова частка – понад 60 млн грн – відійшла саме комунальникам.

Як повідомляють «Наші гроші», один з підрядників — «Техно-Буд-Центр» – через субпідряди та сина пов’язаний із начальником Служби автодоріг у Тернопільській області Миколою Довгошиєю.

Трохи більша за них Одеса (162 кв. км), яка в мирний період була містом-мільйонником, за останні 9 місяців освоїла 22 млн грн на прибираннях. Надання й оплату цих послуг на помітні періоди не зупиняли.

Тут ціна за один квадратний кілометр прибирання була в рази менша – понад 135 тис. грн. Послуги замовляли через районні установи: Київську, Суворівську та Малиновську райадміністрації, Бурлачобалківську сільську адміністрацію в місті, а також Центр соцслужб міськради. Їх надають і приватні, і комунальні організації.

У Дніпрі утримання вулиць проводять більш централізовано. Замовлення формулює Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради, який упродовж цього року користується послугами 7-ми підрядників: ТОВ «Автомагістраль 2016», ТОВ «Екологiя-Д», ТОВ «БВФ «Елiтпроект», ТОВ «БГ «Транс Континенталь», ТОВ «Днiпроремонт БТ», ТОВ «МД Груп Компанi» й ТОВ «Днiпро Гiдро Монтаж». За 9 місяців їм заплатили понад 400 млн грн, що становило приблизно мільйона гривень за кожний квадратний кілометр міста – у 2,5 раза більшого за Львів.

19 млн грн сплатили ТОВ «Автомагістраль 2016», яку «Наші гроші» пов’язують із компаніями, що мають зв’язки з розшукуваними за шахрайство підприємцями Дубинськими. Зокрема, фірма поставляє матеріали ТОВ «Будінвест інжиніринг», засновник якого Павло Чухно є директором спортклубу «Прометей» Дубинського.

Трохи менший за Дніпро Харків за той самий період освоїв 169 млн грн за допомогою трьох комунальних підприємств й однієї приватної компанії: КП «Комплекс з вивозу побутових відходів», КП «Шляхрембуд», КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водозниження і зливової каналізації» і ТОВ «Харкiв Екоресурс». Замовниками послуг від міста виступають Департамент будівництва та шляхового господарства та Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради. Таким чином, ціна прибирання становила майже 170 тис. грн/кв. км.

Обстріли та наступ військ РФ на місто вплинули на те, що у квітні й травні Харків не оплачував послуги з прибирання, але вже з червня відновив процес.

Так само без пауз оплати за прибирання проводило й Запоріжжя, яке має майже таку саму площу, як Харків (334 кв. км), але на третину менше населення. Місту знадобилося для цього майже 60 млн грн. Тобто це приблизно 177 тис. грн на кв. км. Відповідні послуги там надають виключно приватні організації. Вказана сума розподілилася між 30-ма товариствами й ФОПами. Частина з них пов’язані між собою через колишніх або чинних керівників і бенефіціарів.

Зокрема, йдеться про ТОВ «Еко вік плюс», засновник якого Дмитро Лобода володіє ще товариствами «Запоріжжя комунальне», «Запорожiнжинiринг», «Мегапроект Інвест», «Благоустрiй Запорiжжя» й «Екосервіс Інвест», які надають Запоріжжю ті самі послуги. Іншу компанію Лободи «Запорожпроект» місцеві медіа відносять до сфери впливу колишнього «смотрящего» у Запоріжжі Євгена Анісімова, якого у 2013 році затримали за підозрою у вимаганні. Тоді фірма мала назву «Мідас-буд».

Крім того, керівник ТОВ «Д-Брок» Володимир Лобач також керує товариствами «Клінтаунсервіс» і «Клінекспертсервіс», які теж у списку підрядників.

Миколаїв теж користується послугами комунальників, але лише частково. Переважна частина коштів освоюється через приватні організації. Так, із загальних 26,5 млн грн за цей період, менше мільйона отримало КП «Обрій-ДКП», яке прибирало стихійні сміттєзвалища. Решту суми перерахували 11-м приватним компаніям і ФОПам, частина яких підконтрольні представникам влади. Враховуючи площу міста, вартість прибирання (без додаткового навантаження після обстрілів) становила трохи більше 100 тис. грн.

Приблизно 2 млн грн із загальної суми отримало ТОВ «Центральний 1», що належить депутату місцевої міськради Владиславу Чайці, який пройшов від ОПЗЖ. Місцеві ЗМІ називають його також бізнес-партнером Тетяни Домбровської, яку висували як кандидатку у міські голови Миколаєва від «Слуги народу» під час останніх місцевих виборів. Саме тоді лідер партії Корнієнко дозволив собі вислів про «корабельну сосну» у бік Домбровської.

«Карс Клінінг», яке також прибирає вулиці, має у засновниках Олексія Кирильчука – співвласника ТОВ «Рекламный мир». Його співвласницею до 2020-го року була Анна Замазєєва – голова Миколаївської облради, керівниця обласної парторганізації «СН», яка має низку спільних підприємств із Домбровською.

Компанії також отримували кошти за прибирання впродовж усього періоду, без пауз.

Вінниця із площею у 113 кв. км і населенням у 370 тисяч осіб у мирний період витратила за той самий термін 12 млн грн. Там КП «Вінницьке шляхове управління» замовляє прибирання вулиць місцевому ТОВ «Магістраль» й виходить, що його послуги коштують приблизно 100 тис. грн/кв. км.

Тилова Полтава з розгортанням наступу Росії призупинила оплату за прибирання міста до кінця березня й тримала зниження темпів аж до червня. Вона трохи менша за Вінницю й налічує на 30% менше населення. Послуги з догляду за чистим станом вулиць тут розділили між двома приватними організаціями з харківською пропискою.

Спочатку за прибирання відповідало ТОВ «ДБК Квант», а потім прямий договір без звітування на Prozorro уклали зі спорідненим ПП «Харківспецбудмеханізація-7», яким раніше керувала одна й та сама людина – Ярослав Ковальчак. Обидві компанії правоохоронці пов’язували із Вадимом Казарцевим – харківським кримінальним авторитетом, який помер у 2020 році. Загалом ці дві фірми отримали за такі послуги майже 95 млн грн, що складає майже 1 млн грн на кв. км. При цьому, як з’ясувало місцеве видання «Полтавщина», половина суми – 46 млн грн – була проведена через Казначейство упродовж одного місяця.

Такий саме за розміром Кропивницький, в якому живе трохи менше людей, налаштовував процес благоустрою ще довше – аж до початку квітня. За офіційними даними, місто витратило на прибирання приблизно 10 млн грн – тобто менше 100 тис. грн на кв. км. Прибиранням тут переважно займається комунальне підприємство «Універсал 2005», яке купує у приватників супутні товари. Також стороннім організаціям віддають окремі підряди на догляд за парками.

Приблизно на рівні з Полтавою витрати на прибирання й у трохи меншому місті Суми. Тут виплати за такі послуги не припинялися, попри обстріли й наступ Росії. Відповідні підряди виконують переважно комунальники. 85 млн грн заплатив Департамент інфраструктури міста трьом профільним КП. Ще приблизно мільйона перерахували товариству й двом ФОПам. Ціна послуг шістьох організацій склала трохи більше за 900 тис. грн за кв. км.

У Хмельницькому нам вдалося інтерпретувати офіційні виплати за прибирання на суму в 3 млн грн за останні 9 місяців. Це навряд чи відбиває повний перелік послуг, враховуючи площу міста у 90 кв. км та населення у понад 270 тисяч осіб, за даними початку 2022 року. Тут профільне Управління комунальної інфраструктури замовляє такі роботи комунальному підприємству «Технагляд», кільком товариствам і ФОПам.

Менший за нього Тернопіль – як за площею, так і за населенням – також не припиняв оплачувати прибирання на великі періоди. Вулиці тут прибирають і комунальники й приватники, але тут більша частина коштів іде приватним структурам. Профільне управління за останні 9 місяців сплатило 7 млн грн Тернопільському міському шляховому ремонтно-будівельному підприємству «Міськшляхрембуд», а решту 38 млн грн – трьом товариствам і ФОПу. Ціна їхніх послуг склала 535 тис. грн за прибирання 1 кв. км.

Одне з цих ТОВ – «Техно-Буд-Центр», яке надає ті самі послуги і Чернівцям і яке пов’язують з начальником тернопільського САДу Миколою Довгошиєю. Але тут ця компанія отримує понад половину коштів від усіх підрядів на прибирання.

Майже такий самий за розмірами Івано-Франківськ, у якому втім живе трохи більше людей, замовляє прибирання кільком приватним організаціям і ФОПам. Їхні послуги за 9 місяців, за відкритими даними, коштували 13,5 млн грн або 162 тис. грн за кожен з 84-х кв. км.

У списку, зокрема ТзОВ «Зіо-Спорт» Ігоря Зюбрика, який через іншу компанію надає послуги у Львові й був підозрюваним у продажі неякісної піскосуміші одній з львівських райадміністрацій.

У Чернігові вулиці доглядають виключно комунальники. Він менший за розмірами, але має більше населення, для якого прибирають працівники КП «АТП-2528». З кінця лютого компанія отримала майже 70 млн грн, тож середня ціна склала 877 тис. грн за кв. км

Такі самі за розміром й населенням Черкаси, за публічними даними, витратили на прибирання вчетверо менше. Місцевий Департамент ЖКГ та КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» заплатили товариствам, приватним підприємствам і ФОПам приблизно 15 млн грн. Деякі роботи виконувала й сама комунальна організація, але лише на кілька десятків тисяч гривень. Тож загалом ціна цього року становила приблизно 200 тис. грн за прибирання одного квадратного кілометра.

Один з підрядників – ТОВ «Колтех-транс» – належить місцевому бізнесмену Сергію Колесніченку й постійно отримує замовлення на ремонт і утримання доріг або виступає субпідрядником у комунальників. Його компанія також є фігурантом кількох кримінальних проваджень, серед яких розслідування ухилення від сплати податків, привласнення коштів в особливо великих розмірах тощо.

У Житомирі за прибирання відповідає КП «Управління автомобільних шляхів», але найчастіше як замовник. Роботи ж виконують приватні організації, а комунальна закуповує матеріали й інструменти. Тож за 9 місяців ФОПи, товариства й приватні підприємства отримали майже 11 млн грн. Це сформувало ціну у 165 тис. грн за кв. км. Імовірно, якусь частину догляду за чистотою КП «УАШ» виконує, але це не відбивається як прямі витрати на порталі публічних фінансів.

У списку підрядників є ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект», яке фігурує у розслідуванні поліції щодо привласнення бюджету. А також ПП «КК «Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство № 9», що належить депутату місцевої міськради Павлу Гудзю, та ТОВ «УК «ВЖРЕП-5» Андрія Кучика – екс-директора комунального підприємства з аналогічною назвою та сина депутата Житомирської міської ради від ОПЗЖ Василя Кучика.

Майже таке саме як Житомир Рівне опікується чистотою вулиць і доріг через «Комунальне Рівненське шляхово-експлуатаційне управління автомобільних доріг», яке перераховує кошти іншій комунальній організації – КАТП 1728, а також чотирьом приватним компаніям і 7-ми ФОпам. Загалом це приблизно 20 млн грн за час повномасштабного вторгнення або 325 тис. грн за кв. км.

Щодо одного з житомирських підрядників – ТзОВ «Арт-Брук» – у 2018 році відкривали кримінальне провадження за фактом фіктивного підприємництва.

У 1,5 раза менший Луцьк за той самий період витратив понад 24 млн грн, що сформувало ціну у 580 тис. грн за кожен квадратний кілометр міста. Роботи виконують приватні ТзОВ «ЛуцькТерКомСервiс» та Луцька філія ТзОВ «Єврокомунсервiс», а також комунальне СКАТП «Луцькспецкомунтранс».

У найменшому обласному центрі країни Ужгороді, який до великої війни мав менше на 100 тисяч населення за Луцьк, витратив за ці 9 місяців на прибирання 36 млн грн. Тобто ціна за такі послуги близька до Полтави, Чернігова й Сум – 910 тис. грн за кв. км. Виконують догляд за вулицями й дорогами виключно приватники, які отримують замовлення від «Комунального шляхово-експлуатаційного підприємства» та Департаменту міської інфраструктури.

Найбільший же за розмірами Київ відбиває у даних Казначейства, які можливо ідентифікувати, таку кількість проплат, сума яких становить приблизно 15 млн грн за останні 9 місяців. Малоймовірна цифра для такого міста. Дорогами й вулицями тут опікується Комунальна корпорація «Київавтодор», якому підпорядковуються закріплені за районами шляхово-експлуатаційні управління, а також інші комунальні організації за профілями. Вони виступають і замовниками і виконавцями. 

У відповідь на наш інформаційний запит у «Київавтодорі» зазначили, що за 10 місяців 2022 року видатки на прибирання склали 784,4 млн грн. При цьому, підпорядковані КК підприємства відповідали, що коштів на їхні послуги у бюджеті 2022-го не було передбачено, інші – прозвітували про витрати до 100 млн грн за 9 місяців.

Зокрема, ШЕУ «Магістраль» з 24 лютого по 18 листопада витратило на ручне та механізоване прибирання 30,4 млн грн, КП «ШЕУ Голосіївського району м. Києва» освоїло за той самий період 43,2 млн грн, а КП «ШЕУ Печерського району» – 82,3 млн грн.

Тож найімовірніше, частину транзакцій і по решті міст ми не бачимо на порталі публічних фінансів як кошти за прибирання. Натомість ці послуги можуть бути «зашиті» у зарплатні й інші витрати. Те саме може стосуватися інших міст, зокрема Житомира, Вінниці.

Переважно проплати міста зараз проводять після укладання прямих договорів, які не були опубліковані на Prozorro. Тож точних деталей із переліком послуг нам отримати не вдалося.

Ті обласні центри, які віддали прибирання на приватний аутсорс, мають «улюблених» підрядників, з якими укладають договори з року в рік – як за результатами публічних торгів, так і за прямими договорами. Майже усі вони пов’язані між собою – принаймні в межах одного міста – та часто мають або мали проблеми із законом. Деякі також пов’язані із кримінальним світом. І це лише результати первинної перевірки.

З іншого боку, використання праці приватних компаній сприяє розвитку бізнесу й надходженню податків у бюджет. Натомість комунальні організації є своєрідним баластом для міського бюджету й потребують постійних витрат на утримання. При цьому вони виконують роботи самостійно і не мають потреби в тендерах, а ще уникають ризиків невиконання замовлень від ненадійних підрядників.

Текст підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”