Тендери, плани закупівель, локалізація, оскарження в АМКУ… уже не раз чули ці слова, але не можете розібратися, що й до чого? Або ви просто хочете контролювати, як державні й місцеві органи влади витрачають ваші податки? 

Про значний обсяг бюджетних видатків можна дізнатися завдяки аналізу публічних закупівель, які відбуваються в Prozorro. Що це таке і з чим його їдять?

Що таке “публічні закупівлі” і чому вони важливі?

Публічні закупівлі це придбання товарів, робіт і послуг, які здійснюють за кошти платників податків. Вони дозволяють органам влади та їхнім структурним підрозділам забезпечувати функціонування держави.

Тож коли бюджетні установи замовляють ремонт дороги, стільці в театр чи картоплю для харчування військовослужбовців вони здійснюють публічні закупівлі.

У всьому світі цій сфері загрожує корупція. “Відкати”, “улюблені” постачальники та недопуск їхніх конкурентів на торги, прописування умов тендерів винятково під “свою” компанію це далеко не повний перелік методів, за допомогою яких нечесні люди можуть вкрасти гроші з бюджету. Тож країни намагаються організовувати правила й процеси публічних закупівель так, щоб мінімізувати ризики службових зловживань.

В Україні до 2016 року державні закупівлі проводили “традиційним” методом — більшість документів були на папері. Через це у тендерах часто брали участь лише “свої”. І навіть з появою можливості подаватися на торги онлайн, про повноцінну чесну конкуренцію не йшлося.

Ідея реформування публічних закупівель зародилася під час Євромайдану та Революції Гідності. Важливо було змінити правила сфери та перевести всі процедури в онлайн. Із державного бюджету виділити гроші на розробку електронної системи для закупівель було практично нереально, тож відповідальність за реалізацію ідеї взяла на себе Transparency International Ukraine. І вже в кінці 2015 року ми передали Prozorro державі. Згодом Верховна Рада прийняла Закон “Про публічні закупівлі”, а з 1 серпня 2016 року всі державні замовники зобов’язані здійснювати їх через систему. 

Що таке Prozorro?

Prozorro це електронна система для проведення публічних закупівель (e-procurement system), яку зараз адмініструє державне підприємство “Прозорро”. Вона стала ключовою частиною реформи. У системи відкритий код, а її девіз “Усі бачать все”. Це означає, що будь-хто може безкоштовно подивитися всі деталі будь-якої закупівлі. Треба просто зайти на сайт і знайти її (наприклад, ось один із тендерів). Інформація про закупівлі потрапляє в центральну базу даних і доступна для всіх громадян України.

Prozorro це не панацея від усієї корупції в публічних закупівлях. Система зробила їх більш конкурентними та прозорими. Завдяки цьому довіра бізнесу до публічних закупівель зросла. Водночас Prozorro значно ускладнює життя корупціонерам: прості схеми вже не працюють, а більшість інших дуже легко побачити. Однак система не може попереджати абсолютно всі ризики та вершити правосуддя вона лише інструмент. 

Основні гравці системи Prozorro

Щоб розібратися, як відбуваються публічні закупівлі, важливо також знати, хто в них власне бере участь. Ось основні гравці на цьому полі: 

Замовник переважно це бюджетна установа, яка оголошує закупівлю потрібних їй товарів, робіт чи послуг;

Учасник бізнес, який хоче продати державі ті самі товари, роботи чи послуги і бере участь у конкурентних торгах;

Постачальник переможець торгів, який підписує договір із Замовником;

Майданчик електронна платформа, за допомогою якої Учасник може доєднатися до торгів на Prozorro. Її створюють та адмініструють приватні підприємці. Інформація на всіх майданчиках однакова, вона миттєво синхронізується це контролює ДП “Прозорро”. Платформи отримують гроші за обслуговування/транзакції тому кожна з них намагається залучити якомога більше клієнтів і постійно покращує сервіс. Самостійно державі було б нереально створити якісний продукт і надійно його підтримувати.

Органи контролю/контролюючі органи сукупність державних інституцій, які дотичні до контролю процесів у Prozorro. Загалом координацією реформи займається Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства; Державна аудиторська служба контролює закупівлі на наявність порушень та корупції; інколи в гру вступають Антимонопольний комітет, Рахункова палата, Національна поліція і навіть СБУ. 

Громадські організації сукупність громадських організацій та активістів, які стежать за всім, що відбувається у Prozorro, у якості незалежних експертів.

Як проводять закупівлі? Основні методи та процедури

Закуповувати щось через Prozorro можна різними шляхами. Найбільш бажаний чесний аукціон, у якому бере участь необмежена кількість учасників. Вони змагаються між собою, пропонують найкращий товар за найнижчу ціну. Однак такий варіант не завжди підходить. Для деяких закупівель аукціон надто довгий, інколи нераціонально дорогий. Тож для таких випадків створили й інші процедури, які за потреби можна обрати замість відкритих торгів, проте все одно використовуючи Prozorro. Один із основних критеріїв для їх вибору спеціальні “пороги” вартості. Дешеві замовлення легші й швидші, ніж придбання на великі суми. Існує два основні пороги: 50 тисяч гривень та  200 тисяч гривень для товарів і 1,5 млн гривень для робіт. 

Звіт про укладений договір (до 50 тисяч грн, не включно) Замовник пост-фактум підвантажує в систему звіт про те, що він придбав. Проводити аукціони для таких маленьких закупівель надто витратно. А ще для подібних випадків зараз працюють над розвитком Prozorro Market (про нього трохи згодом).

Спрощена процедура закупівлі (від 50 тисяч гривень і до наступних порогів) це вже трохи складніша версія. Замовник має відповісти на питання учасників, і якщо пропозицій більше, ніж 1, провести полегшену версію аукціону. 

Відкриті торги (від 200 тисяч гривень до 133 тисяч євро) процедура з вбудованим електронним аукціоном для пониження ціни. Замовник оголошує, що саме він хоче купити, і ставить початкову ціну. Учасники завантажують свої пропозиції, а потім змагаються одне з одним у ціні, постійно її знижуючи. Після завершення аукціону Замовник зобов’язаний обрати найдешевшу пропозицію, якщо вона відповідає всім правилам і вимогам, а згодом вони з переможцем підписують договір. Бізнес постачає товари, роботи чи послуги, а орган їх оплачує і всі задоволені. Таким шляхом досягається економія бюджетних коштів. Адже якби не аукціон, Замовник би заплатив ту ціну, яку він вказав із самого початку. 

Відкриті торги з публікацією англійською мовою (від 133 тисяч євро) ця процедура наближає нас до практик ЄС. Загалом вона майже не відрізняється від попереднього методу, окрім двох особливостей:

  • є етап прекваліфікації, коли Замовник перевіряє пропозиції учасників на відповідність технічним та іншим вимогам ще без вказаних цін.
  • уся інформація публікується англійською мовою.

«Prozorro Market» Amazon для держави, прогресивний варіант для допорогових закупівель. Учасники додають свої товари на сайт, а Замовники просто клікають і купують. Жодних додаткових процедур. В основному, таке працює з типовими товарами – канцелярією, принтерами тощо.

До речі, нещодавно Кабмін підвищив максимальну суму, на яку можна здійснювати закупівлі через Market до 200 тис. грн. В межах пілотного проєкту поріг становив 50 тис. грн.

Окрім цього, існує конкурентний діалог, переговорна процедура та рамкова угода.

Громадський контроль публічних закупівель

Прозора система публічних закупівель полегшує їх контроль не лише державним органам, а й громадському сектору. Існує низка ГО та ЗМІ, які борються з корупцією і слідкують, аби бюджетні кошти використовували ефективно, наприклад:

Звісно, є й інші організації.

Як дізнатися про Prozorro більше і навчитися з нею працювати?

Дуже багато інформації про систему є на її офіційному сайті, особливо в розділі Infobox.

Загальну статистику щодо закупівель у Prozorro можна подивитися в інтерактивній аналітиці від безкоштовного модуля аналітики BI Prozorro. Новини і розслідування сфери публічних закупівель читайте на сторінках Prozorro і DOZORRO в Facebook, а також на сайті DOZORRO.

Якщо ви підозрюєте замовника чи учасників у недобросовісності, скористайтеся інструкцією і повідомте про порушення органи контролю та/чи активістів.

Щоб взяти участь у публічних закупівлях, треба скористатися послугами одного з майданчиків. На сайті кожного з них є досить детальний опис, що і як робити, аби продати державі свою пропозицію. Різниця між майданчиками в інтерфейсі, клієнтській підтримці і ціні за послуги. Ви можете обирати будь-який із них

Сподіваємося, цей матеріал не лише став для вас корисним і пояснив основи публічних закупівель в Україні, а й надихнув до них долучитися. У ролі учасника чи громадського спостерігача, а може, когось ще приєднуйтеся!

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook