Після початку повномасштабного російського вторгнення українські підприємства постали перед непростим вибором: припинити свою діяльність, тимчасово її призупинити або переміститись у безпечніші регіони та спробувати там відновити роботу.

Розбираємося, на яку підтримку від держави можуть розраховувати українські компанії, що вирішили продовжити працювати, але шукають безпечніших місць.

Із середини березня уряд запустив програму релокації бізнесу. Вона допомагає з пошуком приміщень, перевезенням обладнання, розселенням працівників і добором нового персоналу. Водночас держава впровадила пільги з оренди свого майна. Це допомагає зменшити фінансове навантаження як на підприємства, що переїжджають, так і на ті, що продовжують працювати там, де й раніше.

Державна програма з релокації наразі діє в 15 регіонах країни. За даними Національного інституту стратегічних досліджень, лідерами з розміщення релокованих бізнесів є Львівська, Чернівецька та Закарпатська області. Переважно переміщуються підприємства IT-сфери та переробної промисловості: харчової, легкої, хімічної, металообробної, деревообробної.

Для допомоги в релокації запустили платформу цифрової взаємодії. Там підприємці з постраждалих регіонів можуть подати заявку на переміщення, а бізнес із безпечних регіонів — запропонувати приміщення, обладнання та інші ресурси для релокованих підприємств.

Із середини березня держава допомогла релокувати з територій, що наближені або перебувають у зоні бойових дій, 661 підприємство. Вже відновили свою роботу 458 із них. Ще 475 підприємств наразі перебувають у процесі переміщення — шукають приміщення та переїжджають.

Згідно з останнім опитуванням, у релокації зацікавлені 18% представників українського малого, середнього та великого бізнесу. Якщо активні бойові дії триватимуть, то, ймовірно, їхня кількість зростатиме.

Пільги в оренді потрібні, бо перемістити виробництво в геть інший регіон — це серйозне фінансове навантаження. Не в усіх підприємців є змога придбати приміщення, а ціни на оренду комерційної нерухомості в західних регіонах України суттєво зросли. Вигідною альтернативою стала оренда державного та комунального майна.

Проте після релокації бізнес фактично змушений розпочинати свою роботу майже з нуля. Тому гостро постало питання запровадження пільгових умов оренди на період воєнного стану.

Ба більше, частина релокованих підприємств уже орендували державне або комунальне майно до 24 лютого. Вони постали перед проблемою подвійної оплати — за нове приміщення та за залишене в зоні бойових дій.

Через це у травні уряд ухвалив спрощений порядок оренди державного майна на час дії воєнного стану. Щоб зняти навантаження з орендарів, було запроваджено низку пільг:

— перші пів року бізнес, що винаймає приміщення у держави через релокацію, може сплачувати по 1 грн/м²;

— авансовий внесок і забезпечувальний депозит зменшили до розміру однієї місячної орендної плати;

— орендарі публічного майна на тимчасово окупованих територіях можуть не сплачувати за оренду;

— орендарі, що пішли в ЗСУ, так само можуть не сплачувати за оренду;

— для решти орендарів зменшили плату.

Отже, бізнеси можуть не платити державі за оренду на окупованих територіях. Водночас, якщо вони обрали для релокації державний або комунальний об’єкт, перші пів року платитимуть по 1 грн/м². Цей тариф діє не лише для фірм, що беруть участь у державній програмі з релокації. Навіть якщо компанія змагається за приміщення на аукціоні в Prozorro.Продажі, можна претендувати на ці пільгові умови. Для цього необхідно заздалегідь, до аукціону, звернутися до обласної військової адміністрації за місцем розміщення бажаного об’єкта оренди та отримати клопотання про сприяння переміщенню виробництва.

Що можна орендувати для релокації?

Ось кілька, на наш погляд, привабливих об’єктів як приклад того, що можна орендувати через Prozorro.Продажі:

  • Закарпатська областьБетонний майданчик та адмінбудівлі на 4,8 тис. м² для розміщення лісопильні;
  • Львів. Приміщення площею 36 м² для розміщення відділення банку. Стартова вартість — 10 804 грн, аукціон відбудеться 18.08.2022;
  • Київщина. Об’єкт загальною площею 656,5 м² для розміщення цеху з виготовлення металоконструкцій. Стартова ціна — 35 566 грн, аукціон відбудеться 05.08.2022. Столярний цех і склади загальною площею 1455 м²;
  • Житомир. Приміщення площею 17,5 м² для приватної медичної практики. Стартова вартість — 2895 грн, аукціон відбудеться 09.08.2022;
  • Хмельницька областьБудівля зерносховища на 276 м². Приміщення виробничого корпусу площею 416 м².

Або, приміром, офісні приміщення в УжгородіОдесіТернополі та Луцьку.

Загалом із початку повномасштабного вторгнення в системі Prozorro.Продажі завершено майже чотири тисячі аукціонів, які принесли до бюджетів різних рівнів більш як 649 млн грн. Але об’єктів для релокації ще достатньо — на сьогодні в системі оголошено приблизно 500 аукціонів з оренди нерухомості або майнових комплексів, що перебувають у державній або комунальній власності. Ще понад 10 тисяч об’єктів можуть стати платформою для релокації та відновлення бізнесу, — варто лише подати заявку.

Джерело: zn.ua