Торік керівництво країни визначило масштабну приватизацію одним з ключових пріоритетів. Однак натомість 2020-й розпочався з масштабного карантину, який призвів до суттєвого зниження ділової активності й уповільнення економіки.

В таких умовах досягти цілей приватизації, здавалося, було неможливо. Однак завдяки злагодженим діям команди Фонду держмайна та зовнішніх експертів Офісу сталих інвестицій країні вдалося не лише автоматизувати та поставити “на потік” малу приватизацію, а й перевиконати план з надходжень до державного бюджету від приватизації. І це тоді, коли велика приватизація так і не розпочалася через законодавчу заборону.

Звісно, ми не здогадувалися про такі майбутні перешкоди, коли в 2020-му відгукнулися на запит керівництва ФДМУ та підтримали їхню ініціативу створити команду підтримки реформ. Тоді нова команда менеджерів Фонду нарощувала темпи своєї роботи і їй потрібна була систематична допомога кваліфікованих експертів. А серед службовців ФДМУ таких експертів, на жаль, не вистачало.

Саме тому і був створений Офіс сталих інвестицій (ОСІ), покликаний допомагати Фонду держмайна досягати його стратегічних та тактичних цілей.

Тут зійшлися зірки і наші дороги. ТІ Україна одним з пріоритетів має підвищення прозорості управління державним майном. Адже ми віримо, що при політичній волі керівництва інституції громадянське суспільство повинно допомагати у їх впровадженні.

ОСІ створювався для того, щоб підсилити роботу в тих сферах, де Фонд має недостатню внутрішню інституційну спроможність. До прикладу, залучити до задач Фонду фахівців, які ніколи раніше не були передбачені в держорганах.

Зараз в ОСІ працює понад 30 фахівців у різних галузях – це бізнес-аналітики, HRи, проєктні менеджери, SMMники тощо. Всі ці люди – висококваліфіковані експерти з бізнесу, яких не може дозволити собі ФДМУ, особливо в умовах скорочення бюджетів на оплату праці держслужбовців у зв’язку з пандемією. Завдяки ОСІ такі спеціалісти під час спільної роботи передають державним службовцям свої знання та досвід.

Окрім цього, ОСІ покликаний допомагати Фонду фокусуватися не лише на виконанні щоденних поточних задач, а й на досягненні середньострокових та довгострокових цілей. Проєктне планування й чіткі показники ефективності дозволяють не застрягати в бюрократичних процесах, а попри все рухатись до запланованих результатів.

Офіс підтримують як українські, так і міжнародні партнери, зокрема Посольство Великої Британії в Україні та Агентство США з Міжнародного розвитку. За такої моделі підтримки ОСІ є абсолютно прозорим і підзвітним, адже фінансовий контроль з боку міжнародних донорів суворіший, ніж (на жаль) контроль з боку українських платників податків витрати сплачених ними грошей до бюджету.

І всі ці зусилля вже дали свої результати! Озираючись на досягнення Фонду у 2020 році, ми бачимо, що ці успіхи стали можливими багато в чому і завдяки роботі експертів ОСІ.

Попри це, найважливішою задачею Офісу сьогодні є забезпечення трансформаційних процесів у Фонді та побудова його інституційної спроможності. І тут варто описати декілька важливих досягнень першого року роботи Офісу.

1) Завдяки старанням команди HRів і запровадженню нових підходів в роботі з персоналом, комунікаційним успіхам та ще низці нововведень нині конкурс на вакансії у Фонді – 40 кандидатів на одне місце. Тому керівництво ФДМУ має змогу обирати до своєї команди кращих з кращих.

2) IT-спеціалісти ОСІ впровадили у роботу Фонду цифрові технології, які є передовими навіть для бізнес-середовища. Автоматизовані, а відповідно і суттєво спрощені багато процесів, що пов’язані з обліком та іншими операціями з державним майном. І, на додачу, це ще й допомагає легше ними керувати! Працівники ФДМУ вже пройшли навчання та самостійно адмініструють розроблені системи – в межах установи для цього навіть створили окремий підрозділ.

3) У Фонді запроваджено зовсім інший підхід до роботи з даними. Цей результат тісно пов’язаний із попереднім, адже завдяки цифровізації тепер інформація про цілі і досягнення в процесі роботи ФДМУ є відкритою для всіх. Так Фонд може швидко визначати слабкі місця у своїй роботі й виправляти їх, оцінювати ефективність певних підрозділів тощо.

Окрім того, аналітики ОСІ працюють з величезною кількістю даних про різноманітне державне майно, а це тисячі об’єктів в різних куточках країни, про стан чи навіть існування яких часто не відомо навіть держорганами, яким ці об’єкти належать чи належали раніше. Експерти Офісу допомагають Фонду виявляти та усувати проблеми з обліком та іншими операціями з цим майном. І знову ж таки, навички з управління цими даними активно переймають працівники Фонду.

4) ОСІ запровадив проєктний підхід у своїй роботі, а отже, і у спільній роботі з підрозділами Фонду. А це означає, що є великі шанси, що коли Офіс буде розформований, то навички і можливості застосування такого підходу в роботі та управлінні залишаться всередині інституції й забезпечать сталу успішність її роботи.

Безперечно, всі ці успіхи були б неможливими без підтримки міжнародних партнерів, зокрема, Посольства Великої Британії в Україні та Агентства США з Міжнародного розвитку. Їхня участь, окрім іншого, допомагає ОСІ бути абсолютно прозорим і підзвітним, а всі охочі можуть без перешкод дізнатися максимум інформації про роботу Офісу сталих інвестицій.

Таким чином не в останню чергу завдяки, у тому числі й згаданим вище досягненням експертів ОСІ, Фонду держмайна вдалося у 2020 році показати вражаючі результати. Від приватизації різних державних активів до бюджету надійшло понад 3 млрд грн, при цьому завдяки запровадженню прозорих аукціонів вартість активів в середньому зростає втричі. Від оренди державного майна до бюджету перераховано понад 1,3 млрд грн. При цьому, знову ж таки, завдяки прозорим аукціонам ріст орендної ставки складає понад 80%.

На 2021 рік Фонд має ще масштабніші плани. 30 березня верховна Рада нарешті прийняла в другому читанні законопроєкт про розблокування великої приватизації – документ очікує на підпис спікера та президента. А якщо парламент також підтримає запропоновані народними депутатами спільно з ФДМУ зміни до понад 27 законів у сфері державного майна, то буде скасовано ряд бюрократичних перешкод та підвищено прозорість процесу приватизації зокрема, і роботу Фонду загалом. Таким чином цього року Фонд планує поповнити державний бюджет доходами від приватизації на понад 12 млрд грн.

Нашій команді додає оптимізму те, що попри всю складність, непередбачуваність і часто невдячність цієї роботи, команда Офісу сталих інвестицій і Фонду держмайна впевнено рухається вперед, планує наступні перемоги, готується відбивати чергові напади недоброчесних бізнесменів та чиновників. Тому зі свого боку ТІ Україна готова підтримувати їх у підвищенні прозорості управління державним майном та роботи органів публічної влади загалом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(221) "ОСІ створювався для того, щоб підсилити роботу в тих сферах, де ФДМУ має недостатню внутрішню інституційну спроможність." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ОСІ створювався для того, щоб підсилити роботу в тих сферах, де ФДМУ має недостатню внутрішню інституційну спроможність.

Джерело: blogs.pravda.com.ua