Визначаючи рівень відкритості українських міст протягом чотирьох років, операційна директорка TI Україна Анастасія Мазурок фіксує позитивну динаміку.

Про це вона розповіла у коментарі каналу “Дніпро ТВ”:

“За трьома річними підсумковими оцінюваннями ми бачимо, що рівень прозорості збільшується. 53% за три роки такий ріст не може не тішити. Він став можливим унаслідок впливу цілого комплексу чинників, які склалися останніми роками. 

Це і вимоги закону, які змушують українські міста ставати прозорішими. Це і реформа децентралізації, яка активно впроваджується і ставить нові виклики перед місцевою владою. Це і самі громадяни, які стають вимогливішими до своїх представників у міських радах та користуються новими можливостями відкритості, зокрема електронними сервісами. 

Ми ж, зі свого боку, також робимо все можливе, щоб дослідження “Прозорі міста” забезпечувало позитивну динаміку. Завдяки популяризації нашої ініціативи міста хочуть змагатися за кращі позиції у рейтингу і цікавляться, що можна покращити”.

Проте, як зазначила Анастасія, з року в рік цей прогрес певною мірою уповільнюється. 

Наприклад, у 2017 році Дніпро було на 66 позиції в рейтингу і мало 25,6 бала на своєму рахунку. Наступного року місто здобуло майже 67 балів та посіло 5 місце. А от за результатами 2019 року Дніпро опинилося вже на 9 позиції у рейтингу з показником 69,2 бала. 

Щоб збільшити рівень прозорості, операційна директорка Transparency International Україна радить місцевій владі стати відкритішою до містян:

“Ідеться насамперед про реальний допуск громадян до засідань виконавчих комітетів, комісій. Аже інколи навіть за наявності формальної відповіді міськради, що доступ є, містяни скаржаться, що не можуть потрапити на засідання. Також є потреба у залученні громадськості до прийняття найважливіших рішень, зокрема тих, що стосуються оренди комунального майна”.

Значно більше про ініціативу TI Україна щодо визначення прозорості міст Ви можете дізнатися на сайті https://transparentcities.in.ua/.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(426) "Ми ж, зі свого боку, робимо все можливе, щоб дослідження “Прозорі міста” забезпечувало позитивну динаміку. Завдяки популяризації нашої ініціативи міста хочуть змагатися за кращі позиції у рейтингу і цікавляться, що можна покращити" ["quote_author"]=> string(33) "Анастасія Мазурок" }

Ми ж, зі свого боку, робимо все можливе, щоб дослідження “Прозорі міста” забезпечувало позитивну динаміку. Завдяки популяризації нашої ініціативи міста хочуть змагатися за кращі позиції у рейтингу і цікавляться, що можна покращити

Анастасія Мазурок