Виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик розповів gordonua.com про те, що може чекати на міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і Генпрокурора Юрія Луценка за порушення прав людини та причетність до корупції.

«Глобальний акт Магнітського, який Конгрес США ухвалив ще у 2016 році, дає можливість запровадити санкції проти Луценка й Авакова, — зазначив Боровик. — Цей акт уже кілька разів застосовували. Останній найвідоміший випадок — убивство [саудівського журналіста] Джамала Хашоггі в Туреччині. Цей механізм новий, але він працює. Аваков і Луценко цілком можуть одержати своє місце у списку санкцій за порушення прав людини або причетність до корупції. Як можуть їх покарати? Заморозити активи, заборонити в’їзд на територію США. Звернутися до Мінфіну може будь-хто. У цьому випадку надіслано звернення від 20 громадських організацій. Це звернення розглядають і перевіряють, потім ухвалюють рішення. Немає значення, чи є рішення суду щодо цих людей».

За словами Андрія Боровика, саме МВС і ГПУ саботували розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк.

«Згадаймо санкції, які запроваджували проти соратників Януковича в ЄС. Потроху їх викреслюють із санкційних списків, зокрема завдяки «активності» ГПУ і Луценка, який на початку своєї діяльності бив себе у груди, обіцяючи, що всіх знайде і посадить. Скільки різних дій не на користь Україні зробили Луценко й Аваков? Цього більше ніж достатньо для санкцій, починаючи від реформи їхніх відомств і до саботажу розслідування вбивства Катерини Гандзюк. Вони повинні відповісти за те, чим займалися протягом останніх років», — резюмував Боровик.

Нагадаємо, що 14 травня 20 громадських організацій, серед яких Transparency International Ukraine, подали заяви в Міністерство фінансів США з пропозицією накласти персональні санкції на Генпрокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Крім санкцій на Заході, активісти вимагають відставок Луценка та Авакова, а також недопущення їх до посад у майбутньому.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(249) "Скільки різних дій не на користь Україні зробили Луценко й Аваков? Вони повинні відповісти за те, чим займалися протягом останніх років." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Скільки різних дій не на користь Україні зробили Луценко й Аваков? Вони повинні відповісти за те, чим займалися протягом останніх років.

Андрій Боровик

Джерело: gordonua.com