Зовсім скоро, вже “після свят”, почнеться фінальний етап конкурсу на очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його заступника. 

Як бачимо, найімовірніше з моменту, як САП знаходиться під керівництвом виконуючого обов’язки, мине менше  ніж рік. Адже якраз наприкінці літа 2020 року звільнився Назар Холодницький, колишній очільник цього органу. І це дуже багато що змінило в роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Фактично відтоді «за кермом» САП по великій кількості питань перебувала очільниця «государева ока». Ірина Венедіктова, яка в травні 2020-го нещадно критикувала САП за бездіяльність, повільність, безпорадність, вже восени отримала повноту влади над цим “норовливим” органом і безпосередньо впливала на надто велику кількість питань в роботі інституції.  І хоч САП за законом має бути автономною та незалежною від будь-яких впливів, в тому числі і від втручань з боку Офісу генерального прокурора, за відсутності постійного керівника більшість гарантій  незалежності для цієї ланки антикорупційної інфраструктури були під питанням.  

Саме розширення гарантій незалежності САП від Офісу Генеральної прокуратури і припинення політичного тиску від різних стейкхолдерів  стали одними з основних рекомендацій у дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури, яке торік восени презентувала  ТІ Україна. І це не дивно, адже така вразливість до зовнішніх впливів на роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури порушує гарантії незалежності органу та підриває систему боротьби із корупцією. 

Загалом у результаті нашого дослідження САП отримала 3,3 — таким чином розділяючи третє місце із Національним агентством з питань запобігання корупції. Попри те, що основний збір та аналіз інформації для нашої праці ми здійснювали до вересня 2020, вже тоді були помітні потенційні виклики і небезпеки, які чекали на орган. А саме — відсутність повноправного керівника та певні затримки із початком роботи з проведення конкурсу з відбору нового очільника САП. І ці небезпеки не лише таки з’явилися, а й посилилися дуже швидко.Тому забезпечення прозорого, незалежного, політично неупередженого відбору кандидатур на посаду керівника теж було однією з найголовніших рекомендацій дослідження щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Зараз конкурс на адміністративні посади САП перейшов на заключні етапи. І ми все ще маємо надію, що САП зможе отримати гідного очільника, хоча ставлення окремих членів комісії до доброчесності, відкритості, та незаплямованої репутації викликають у нас сумні запитання. І це при тому, що ці люди мають вирішальний голос при прийнятті остаточного рішення щодо того, кому доведеться керувати САП в найближчі пять років. 

Чи буде новий керівник САП результатом політичного консенсусу? Чи стане він “зручною” людиною для великого бізнесу та політичної еліти? Чи зможемо ми побачити дійсно “велику рибу” з реальним вироком? 

Зовсім скоро матимемо відповіді на ці запитання. А поки плануємо стежити онлайн за співбесідами кандидатів, які почнуться вже після травневих свят. І поки ще можемо сподіватись, що найсильніший та дійсно доброчесний кандидат переможе.

Джерело: blog.liga.net