Сьогодні НАЗК розпочало конкурс з обрання нового складу Громадської ради. Цього рішення ми чекали давно, адже нормальної співпраці між Агентством із питань запобігання корупції та громадськістю не було аж надто довго.

Навіщо НАЗК Громадська рада?

Оновлене минулої осені законодавство про запобігання корупції передбачає персональну відповідальність Голови НАЗК за все, що відбуватиметься в інституції протягом наступних 4 років. Тобто після призначення Олександра Новікова на посаду, він отримав усі важелі впливу на Агентство. 

Тож постає питання — як цю “тотальну” владу можна контролювати? 

Законодавство передбачає кілька видів контролю за очільником. І один з них — Громадська рада. Саме вона аналізує ситуацію з незалежністю й ефективністю роботи НАЗК та бере участь у розробці антикорупційної стратегії та проєктів нормативно-правових актів.

Наявність Громради була передбачена і в попередній редакції закону, але наявність не означає діяльність. Певна співпраця між Громрадою та НАЗК тривала недовго — лише до другого півріччя 2017 року. Наріжним каменем стало оприлюднення Ганною Соломатіною відомостей про можливу фальсифікацію перевірок електронних декларацій. Соломатіна на той час була керівницею Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК. Громрада вийшла із публічною заявою про необхідність розслідування цих даних, яку тодішній склад Агентства проігнорував. Як наслідок, члени Громради вийшли із робочих груп НАЗК.

Відтоді Агентство “жило своїм життям”, не озираючись ні на громадськість, ні на закон, в якому чітко прописана обов’язковість такої взаємодії. Задля справедливості варто сказати, що тодішній склад Громради теж не відзначався особливою активністю — засідання проводилися нерегулярно, публічних звітів про її діяльність не було, та і взагалі з належним аналізом роботи Агентства Громрадою теж не склалося.

Як ця історія закінчилася? Повноваження колишньої Громради достроково припинені, НАЗК повністю переформатовано. 

Однак, наскільки все змінилося, знову покаже час.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(172) "Законодавство передбачає кілька видів контролю за очільником. І один з них — Громадська рада." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Законодавство передбачає кілька видів контролю за очільником. І один з них — Громадська рада.

Андрій Боровик

Як це буде?

Нова Громрада буде повноважною, якщо до її складу увійде не менше дев’яти осіб. Строк повноважень два роки. Припинити роботу вона може у трьох випадках: якщо засідання Ради не проводяться протягом двох кварталів поспіль, за прийняття відповідного рішення на її засіданні, або при ліквідації Національного агентства.

У Положенні про Громраду затвердженому Кабміном, визначається, що основними завданнями Громради є:

1) забезпечення прозорості та громадського контролю за діяльністю НАЗК;

2) сприяння взаємодії Національного агентства з громадськими об’єднаннями, іншими інститутами громадянського суспільства з питань, пов’язаних з діяльністю Національного агентства;

3) сприяння врахуванню Національним агентством громадської думки під час виконання покладених на нього завдань.

Одним із ключових повноважень Громради, серед іншого, є безпосередній вплив на якісний склад НАЗК, а саме — делегування її представників до дисциплінарних та конкурсних комісій НАЗК. Ці комісії мають запрацювати після обрання нового складу Громадської Ради. Подання документів на  конкурс триватиме з 29 квітня до 17 травня. Усі вимоги — на сайті Агентства

Чекаємо 3 червня, коли відбудеться онлайн-голосування за кандидатів до Громради. Зараз м’яч на нашій частині поля, тож давайте не проґавимо цей шанс. Бо в ці смутні часи їх так мало трапляється.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(200) "Нова Громрада буде повноважною, якщо до її складу увійде не менше дев’яти осіб. Строк повноважень — два роки." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Нова Громрада буде повноважною, якщо до її складу увійде не менше дев’яти осіб. Строк повноважень — два роки.

Андрій Боровик

Джерело: blogs.pravda.com.ua