Цьогоріч до школи пішли 408 тисяч першокласників. Для них і їхніх батьків цей досвід не тільки новий і незвичний, а ще й досить дорогий. За підрахунками ТСН, щоб зібрати дитину до школи, на одяг доведеться витратити від 2000 грн, на ранець — приблизно 500 грн, і ще від 300 грн — на канцелярське приладдя. Водночас канцелярію інколи можуть дарувати в школі, якщо вона чи місцева влада закупить так звані набори першачків. З одного боку, це хороша ініціатива: вона допомагає забезпечити дітей мінімально необхідним переліком речей для навчання і зменшити навантаження на батьківський гаманець. Особливо ці набори помічні для малозабезпечених та багатодітних сімей, які не завжди мають можливість купити все самостійно. З іншого боку, бувають ситуації, коли місцеві чиновники використовують такі подарунки дітям, щоб пропіарити себе.

Набір першокласника: піар чи допомога?

У Полтаві вже традиційно влаштовують свято для першокласників. Цього року захід розпочався з показу мультфільму «Маша і ведмідь» російською мовою, потім виступали дитячі колективи. Після свята дітей сфотографували з міським головою та вручили подарунки. Набори закупили коштом міського бюджету, однак на пакетах надрукували прізвище мера Олександра Мамая (партія «За майбутнє») і напис «З турботою про майбутнє». 

У 2021 році на закупівлю подарунків для першокласників з бюджету Полтави витратили 2,4 млн грн. Департамент освіти придбав 3483 набори по 699 грн. До складу подарунку входило 35 позицій, серед них — канцелярське приладдя, пластикова пляшка для напоїв, ланч-бокс та м’яка іграшка. За все це та пакет для набору з прізвищем міського голови та натяком на його партію заплатили з місцевого бюджету.

Фото: Kolo.news

У тендері взяли участь дві полтавські фірми — «Фудмікспостач» та «БС-Фуд». ТОВ «Фудмікспостач» володіє та керує Наталія Ворожцова. Своєю чергою, ТОВ «БС-Фуд» зараз записане на Олександра Скрипника, а до липня власником та директором була Світлана Борисенко. 

За інформацією «Полтавщини», «Фудмікспостач» та «БС-Фуд» пов’язані з відомим місцевим підприємцем Володимиром Сергієнком, який виграє тендери на постачання продуктів у Полтавської області. Журналісти звернули увагу, що компанії мають спільну дату реєстрації — 29 березня 2021 р. Крім того, вони помітили й однакові дефекти на документах, які компанії подавали в складі своїх тендерних пропозицій. Ймовірно, їх сканували на одному сканері чи друкували на одному принтері. 

Минулого року в Полтаві батькам першокласників виплатили по 500 грн, оскільки до 1 вересня закупити подарунки просто не встигли. 

Більше, ніж у Полтаві, на набори для першокласників витратили лише в Укрзалізниці. Тут їх щороку закуповують для дітей працівників. Філія «Центр сервісного забезпечення» УЗ підписала 3 угоди про закупівлю подарункових наборів для першокласників на 9,3 млн грн. Загалом замовили 10 тисяч наборів трьох типів. До них увійшли: портфель, канцелярія та приладдя для творчості, ланч-бокс, віяло літер, рахувальні палички, асоціативно-логічна гра «Одного разу в купе», а також – залежно від типу набору – скетчбук, розмальовка або блокнот. Вартість одного такого набору склала 830 грн.

Подарункові набори замовили у двох київських фірм — ТОВ «АРКУШ ТРЕЙДИНГ» на майже 6 млн грн та ТОВ «ЕС.ДЖИ.КОМПАНІ» на 3,3 млн грн. 

Скільки коштів витратили на подарунки першокласникам в Україні 

За нашими підрахунками, на закупівлю таких наборів в 2021 році витратили 14,5 млн грн. Усього придбали 28,8 тисяч наборів, тож подарунок має отримати кожен чотирнадцятий першокласник. 

У третині областей канцелярії для першачків взагалі не купували. У семи — на це витратили кілька десятків гривень. У Донецькій, Дніпропетровській, Черкаській, Одеській, Хмельницькій та Вінницькій областях — по декілька сотень тисяч гривень.

Набір першокласника: із чого він складається?

Традиційно до набору першокласника входить канцелярське приладдя (зошити, олівці, ручки, обкладинки, фарби, пензлі), рідше – ранці чи портфелі. Також до такого набору можуть додати ланч-бокси, розвиваючі іграшки та навіть м’які іграшки. Відповідно від складу набору залежить і його ціна. Цього року найдешевші набори купували за 96 грн, найдорожчі – за 1000 грн. 

Також цьогоріч досить популярним подарунком став альбом першокласника. Їх придбали 5 тисяч.

Крім канцелярського приладдя та альбомів, учням дарують книжки. Наприклад, відділ освіти Гайсинської міської ради придбав 450 енциклопедій «Чомусикам про все на світі» (у запитаннях та відповідях). Одна книжка коштувала 195 грн, а в інтернеті її вартість стартує від 216 грн. 

Загалом такі подарунки можуть вкрай полегшити батькам збори дитини до школи. І добре, коли ті першачки, які найбільше потребують наборів, їх отримують. При цьому, ми закликаємо батьків бути обачними. Якщо подарунки до 1 вересня вручають від імені місцевих депутатів чи міського голови, радимо перевірити, чи не купили приладдя за кошти місцевого бюджету. Адже так вони не просто гречкосіять, а ще й роблять собі рекламу за кошти, які ви разом з іншими мешканцями громади заплатили як податки до бюджету.

Джерело: dozorro.org