31 травня в Оттаві  я була однією з дев’яти молодих лідерів з різних країн світу на зустрічі з Бараком Обамою. 44-й президент США прагнув дізнатися, як ми, молоді громадські діячі, працюємо у своїх громадах, яких реальних результатів досягаємо для людей. Ми говорили про поняття прозорості, підзвітності та про важливість розуміння того, навіщо це громадянам, яка мета публікації певної інформації. А ще всі разом міркували над тим, як Фонд Обами може підтримати нас у роботі.

…Коли я отримала електронний лист із запрошенням зустрітися з президентом Обамою, мені здалося, що сталася помилка. Чого я досягла, щоб мати таку честь — зустріти одного з найвизначніших лідерів у світі? Коли побачила інших учасників — 8 нових лідерів з різних країн — стало ясно, що більшість із них мала ті ж питання, що і я, і вони так само нервували перед зустріччю.

Перше, що здивувало — неформальність зустрічі. Зайшов президент Обама, потиснув нам руки і назвав кожного на ім’я. Протягом кількох хвилин атмосфера налагодилася сама собою, і ми почали жваву розмову, що тривала приблизно годину. Оскільки я та інші молоді лідери перебували в Оттаві на саміті Партнерства “Відкритий уряд”, ми говорили про просування належного врядування в наших країнах, а Барак Обама коментував наші історії, ділився думками й порадами.

Двоякі відчуття. Адже я звикла бачити Обаму на екрані, і важко було повірити, що ми перебували в одній кімнаті. Але він звертався на ім’я, ніби ми були старими друзями, і реально хвалив наші підходи до роботи з програмами DOZORRO та Transparent Cities/Прозорі міста. Він відзначив правильність того, що про DOZORRO я говорила не тільки зі сторони відкритих даних, використання стандарту відкритого контрактування, а саме в контексті користі від цього учням в школах, можливості для батьків контролювати надходження закуплених товарів та послуг до їхніх дітей. А в Transparent Cities/Прозорих містах відзначив правильність підходу — заохочення міст до конкуренції, коли відбувається не просто публікація рейтингу Прозорості 100 міст, а й презентація результатів у містах, щоб громади розуміли, як і чому ми оцінили саме їхнє місто. Я розповідала про напади на громадських активістів і відсутність належних результатів розслідувань та покарань винних. Питання згортання простору для діяльності громадянського суспільства та загрози особистій безпеці активістів та журналістів також були одними з ключових тем протягом саміту Партнерства “Відкритий уряд”.

А ще я зазначила, що лідерам, особливо на місцевому рівні, було б цінно отримати від Фонду Обами можливість брати участь у менторських програмах, через які можна зводити молодих лідерів з реально крутими людьми, визнаними світовими лідерами. Щоб був хтось, хто підкаже та скерує, коли виникають важкі життєві питання. Також було б чудово якби Фонд Обами розказував історії лідерів з невеликих міст, показував роль молоді, дівчат у творенні цих змін, адже дуже часто серед молодих лідерів є цей синдром самозванця, недооцінка свого вкладу, невпевненість у собі.

Розмова була дуже щирою і невимушеною, без політичних чи популістських висловлювань. Ми всі відчували себе рівними і змогли поділитися проблемами, які нас хвилюють. І реакція Барака Обами на наші історії виявилася дуже корисною.

Деякими з його думок мені хочеться поділитися окремо.

* Кожен лідер — чи то політик, чи громадський діяч — певною мірою повинен бути маркетологом. Знання з маркетингу допоможуть «продавати» те, чим ми займаємося, залучати більше людей до цієї діяльності. А для того, аби максимально поширити інформацію, розповідати потрібно так, щоб з того хотілося написати новину. Тому сьогодні настільки важливі навички зі сторітелінгу, коли кожне повідомлення передане простою, зрозумілою мовою.

* Треба бути таким лідером, щоб працівники і послідовники до тебе приходили й розмовляли з тобою про свої проблеми, які ти можеш виправити. Президент Обама закликав нас бути такими лідерами, щоб ми першими дізнавалися про проблеми у своїй організації, а не чули про це з новин. Коли Обама керував країною, в нього було два мільйони підлеглих, і навіть якщо 99% з них – хороші працівники, виклики залишатимуться.

* Ми є свідками зміни звичних ролей у суспільстві. Для того, щоб успіх реформ був довготерміновим, уряду потрібно ділитися владою з бізнесом і громадянами, щоб у всіх була певна частка влади, і водночас — відповідальності. Це дасть можливість краще контролювати громадські процеси та брати участь у врядуванні. Обама акцентував увагу, що лідерам насамперед потрібно працювати на місцях, на локальному рівні, і підкреслив важливість місцевих проектів та місцевих лідерів, оскільки вони ближчі до людей і результати для них більш відчутні.

Ще перед зустріччю нас попросили не передавати нічого президентові Обамі напряму, але співробітники Фонду погодилися дещо передати Обамі пізніше. Я написала записку про наших політичних заручників, що залишилися в Росії, і передала футболку з Сенцовим і Кольченком, яку з Києва захопила буквально в останній момент.

Я дуже вдячна Партнерству “Відкритий Уряд” та Фонду Обами за те, що ця зустріч стала можливою, команді Трансперенсі Інтернешнл Україна — за всю додаткову роботу, яку ви виконуєте, а також Партнерству “Відкритий Уряд” та всім нашим партнерам та донорам за підтримку у впровадженні ProZorro, ProZorro.Продажі та DOZORRO, які використовують як взірець у всьому світі. Такі заходи справді надихають продовжувати хорошу роботу і вірити, що все можливо. Принаймні, мене ця зустріч безперечно надихнула. 🙂

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(303) "Розмова була дуже щирою і невимушеною, без політичних чи популістських висловлювань. Ми всі відчували себе рівними і змогли поділитися проблемами, які нас хвилюють. " ["quote_author"]=> string(39) "Анастасія Козловцева" }

Розмова була дуже щирою і невимушеною, без політичних чи популістських висловлювань. Ми всі відчували себе рівними і змогли поділитися проблемами, які нас хвилюють.

Анастасія Козловцева