Що робити, коли в тебе вимагають хабар? З цим питанням The Village Україна звернувся до експертів, щоб дізнатися  що робити, коли у вас вимагають гроші, подарунки або послуги посадові особи. Долучився до роз’яснень і юридичний радник ТІ Україна Максим Костецький.

“Є два варіанти розвитку подій. Усе залежить від того, яку ви маєте мету. Якщо йдеться про те, щоб закрити ситуацію і піти далі – просто кажете «ні».”

Також Максим Костецький радить звертатися до органів правопорядку, якщо Ви хочете притягнути людину до відповідальності. Наприклад, натякнути: «Зустрінемося наступного разу». Після цієї розмови варто йти до правоохоронців.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(136) "Якщо йдеться про те, щоб закрити ситуацію і піти далі – просто кажете «ні»." ["quote_author"]=> string(86) "Максим Костецький, юридичний радник ТІ Україна" }

Якщо йдеться про те, щоб закрити ситуацію і піти далі – просто кажете «ні».

Максим Костецький, юридичний радник ТІ Україна

“Також за першої потреби можна ввімкнути диктофон на телефоні або камеру. До речі, на держслужбовців не поширюється правило про те, що вони зобов’язані надати згоду на зйомку. Відтак йдете в поліцію, і у вас уже є доказова база – наприклад, запис із телефона.

Після цього варто максимально контролювати діяльність правоохоронців. Я думаю, що ті, хто стикався зі схожими ситуаціями, розуміють: правоохоронні органи не завжди якісно виконують свої функції. Що більше контролю і тиску з боку самої особи, то більша ймовірність, що справа дійде до суду. А вже від суду залежатиме, чи притягнуть чиновника до відповідальності.

Якщо йдеться про «благодійні пожертви», встановити, що це була не пожертва, а неправомірна вигода, може лише суд. Для цього все має бути формально правильно оформлено. Наприклад, у випадку з лікарнями і пожертвами на їхній фонд йдеться про зв’язок між тим, що ці кошти йдуть не на цілі благодійного фонду, а на оплату послуг якогось лікаря. Тоді це обман, і через суд можна встановити факт, що ці дії були насправді вимаганням хабаря, а не благодійним внеском”, додав Костецький.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(320) "Також за першої потреби можна ввімкнути диктофон на телефоні або камеру. До речі, на держслужбовців не поширюється правило про те, що вони зобов’язані надати згоду на зйомку. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Також за першої потреби можна ввімкнути диктофон на телефоні або камеру. До речі, на держслужбовців не поширюється правило про те, що вони зобов’язані надати згоду на зйомку.

Джерело: www.the-village.com.ua