Що таке CPI?

Це Індекс сприйняття корупції / Corruption Perceptions Index, який є найвідомішим та найчастіше вживаним показником рівня сприйняття корупції у тій чи іншій країні світу.

Що включає CPI?

CPI є зведеним індексом опитувань експертів та оцінок різних авторитетних міжнародних організацій. Цілий CPI покриває більше країн та територій, ніж кожне окреме дослідження, та він забезпечує нейтральність та різні точки зору, особливо коли справа стосується країн з різними політичними режимами. Загалом у CPI враховується 13 різних досліджень. У випадку України – 9.

Що саме вимірює CPI?

CPI вимірює рівень сприйняття корупції в державному секторі. Саме в державному, що означає політичну або адміністративну корупцію, а не побутову корупцію. Приватний сектор CPI не охоплює.

Що означають бали в Індексі сприйняття корупції?

У CPI кожна країна отримує бал від 0 (дуже високий рівень сприйняття корупції) до 100 (дуже низький рівень сприйняття корупції).

Чому важливі саме бали, а не місце?

У CPI важливі саме бали, а не місце. Тому що місце може змінитися відповідно до кількості досліджених країн цього року. Їх кількість може змінюватися, оскільки країна включається до Індексу, якщо є, як мінімум, три джерела.

Чому вимірюється саме сприйняття корупції?

Корупція цілеспрямовано приховується. І виявити її, спираючись лише на фактичні дані, досить важко. Вона виявляється, як правило, у результатах скандалів, розслідувань правоохоронних органів, журналістських матеріалів або звинувачень у судових процесах. Тому вироки, кількість хабарів або кількість судових процесів щодо корупціонерів, звинувачень – цього недостатньо для того, щоб виміряти рівень корупції в державі.

Громадяни тих країн, які посідають перші сходинки в CPI, та громадяни країн останніх сходинок CPI, як правило, однаково схвильовані проблемами корупції у власній країні. Тому Індекс сприйняття корупції – не вирок тій чи іншій країні та її громадянам.

Результати CPI 2018 будуть відомі 29 січня о 07:00

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(290) "Це Індекс сприйняття корупції / Corruption Perceptions Index, який є найвідомішим та найчастіше вживаним показником рівня сприйняття корупції у тій чи іншій країні світу. " ["quote_author"]=> string(37) "Олександр Калітенко" }

Це Індекс сприйняття корупції / Corruption Perceptions Index, який є найвідомішим та найчастіше вживаним показником рівня сприйняття корупції у тій чи іншій країні світу. 

Олександр Калітенко