Джерело: hromadske

П’ять років тому в Україні почалися великі антикорупційні реформи. Разом із Transparency International Ukraine (ТІ) згадуємо зміни, які торкнулися кожного українця і стали можливими, завдяки успішному міжнародному досвіду, відкритості влади й залученню громадськості.

АНТИКОРУПЦІЙНІ ІННОВАЦІЇ

В Україні з’явилися сервіси, що скорочують простір для корупції у різних сферах економіки. Найбільш упізнаваним з них є електронна система публічних закупівель ProZorro.

Ідея реформувати закриту та корумповану сферу державних закупівель зародилася ще на Майдані. Завдяки ефективній співпраці держави, бізнесу та громадськості ідею діджиталізації процесу закупівель вдалося швидко втілити в життя. Уже з 1 серпня 2016 року державні установи та підприємства були зобов’язані проводити закупівлі через ProZorro. Система зробила інформацію про тендери доступною для всіх

На моніторинговому порталі DOZORRO кожен може подати відгук та скаргу про закупівлю. З ним ознайомляться активісти, і якщо порушення підтвердиться, надішлють звернення у правоохоронні та контролюючі органи. Проєкт з громадського контролю закупівель працює подібно до штучного інтелекту: ризик-індикатори автоматично виявляють підозрілі закупівлі, наприклад, імовірну змову між учасниками торгів. Такий досвід й досі лишається на межі фантастики для інших країн.

Користуватися медичними послугами стало зручніше. За допомогою системи eHealth пацієнти можуть укладати договір зі своїм сімейним лікарем. Після успішної реалізації першого етапу ТІ передали її Міністерству охорони здоров’я.

Завдяки електронній торговій системі ProZorro.Продажі продають майно неплатоспроможних банків і відбувається мала приватизація. Орендувати й продавати активи державної та комунальної власності відтепер можуть всі охочі. Ця система вже поповнила державну скарбницю та бюджети громад на понад 20 млрд грн! І отримала нагороду найкращого антикорупційного стартапу світу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(732) "В Україні з’явилися сервіси, що скорочують простір для корупції у різних сферах економіки. Найбільш упізнаваним з них є електронна система публічних закупівель ProZorro. Ідея реформувати закриту та корумповану сферу державних закупівель зародилася ще на Майдані. Завдяки ефективній співпраці держави, бізнесу та громадськості ідею діджиталізації процесу закупівель вдалося швидко втілити в життя. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

В Україні з’явилися сервіси, що скорочують простір для корупції у різних сферах економіки. Найбільш упізнаваним з них є електронна система публічних закупівель ProZorro. Ідея реформувати закриту та корумповану сферу державних закупівель зародилася ще на Майдані. Завдяки ефективній співпраці держави, бізнесу та громадськості ідею діджиталізації процесу закупівель вдалося швидко втілити в життя.

АНТИКОРУПЦІЙНА ІНФРАСТРУКТУРА

 

За 5 років в Україні запрацювала повноцінна антикорупційна інфраструктура. Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують злочини, Національне агентство з питань запобігання корупції аналізує декларації чиновників. Агентство з розшуку та менеджменту активів управляє майном корупціонерів, набутим незаконно. Громадськість, у тому числі юристи Transparency International Ukraine, долучилися до розробки антикорупційного законодавства, допомагали з відбором працівників інституцій і контролювали їхню діяльність в громадських радах.

З вересня 2019 року запрацював Вищий антикорупційний суд. Цією важливою подією було завершено розбудову антикорупційної системи України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(387) "Громадськість, у тому числі юристи Transparency International Ukraine, долучилися до розробки антикорупційного законодавства, допомагали з відбором працівників інституцій і контролювали їхню діяльність в громадських радах." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Громадськість, у тому числі юристи Transparency International Ukraine, долучилися до розробки антикорупційного законодавства, допомагали з відбором працівників інституцій і контролювали їхню діяльність в громадських радах.

АНТИКОРУПЦІЙНІ РЕФОРМИ В РЕГІОНАХ

Міста стають зручнішими для громадян — і це вже відчувають на собі пересічні українці.

У 2017 році Transparency International Ukraine вперше опублікували Рейтинг прозорості 100 найбільших міст, який показував рівень доступу громадян до інформації про життя своєї спільноти.

Оприлюднення рейтингу змусило міські ради активніше конкурувати між собою. Наразі лідер прозорості – Дрогобич, але буквально в потилицю йому дихає Маріуполь, який відстає менше, ніж на 1 бал. Мери зрозуміли, що місце вгорі рейтингу – додатковий аргумент для інвесторів. Завдяки цьому Маріуполь вже залучив 12,5 млн євро для оновлення громадського транспорту. І досвід цього міста не є поодиноким.

Ці «перегони» є корисними для всіх громадян. Робота регіональних організацій показує, що громадяни можуть власноруч впливати на владу. У містах, де активісти втілили свої ініціативи, прозорість підвищилася на 1

Рівень прозорості Маріуполя за 2017-2018 роки виріс з 28 балів до 76,35 балів в загальному розрізі 100 українських міст (на фото — Маріуполь, 30 квітня 2018 року)

 

КОМУНІКАЦІЙНІ КАМПАНІЇ ТА ЗМІНИ У СТАВЛЕННІ ДО КОРУПЦІЇ

 

Transparency International Ukraine підвищує обізнаність громадян завдяки соціальній рекламі про шкоду корупції.

Кампанія «Корупція вбиває!» змінювала стереотип, що корупція – це не злочин. Майже півтисячі сітілайтів «Вони б не мовчали» по всій Україні переконували, що викривати корупцію – значить не «стукати», а повідомляти про порушення закону і навіть рятувати чиєсь життя.

Кампанія «Корупція має бути помічена» була направлена проти подвійних стандартів. Адже багато людей засуджують корупціонерів, при цьому використовуючи корупційні кошти.

У 2017 році кампанія «Я не даю» наголошувала на особистій відповідальності кожного за вибір давати чи не давати хабарі. Творці зібрали історії людей, які не потурають корупції, аби довести — таких людей багато.

 

УКРАЇНА НА МІЖНАРОДНІЙ АРЕНІ

Антикорупційним досвідом Україна ділиться зі світом. Система ProZorro отримала міжнародні нагороди за ефективність та лідерство у сфері відкритих даних, а ProZorro.Продажі відзначена як кращий антикорупційний стартап. Про українські інновації написали всесвітньо відомі видання Forbes і Wired, а в Стенфорді на прикладі кейсу ProZorro навчаються американські студенти.

Міжнародна ініціатива Open Government Partnership включила історію залучення громадськості до моніторингу публічних закупівель у вибірку «зіркових реформ». ProZorro та DOZORRO планують запровадити в себе Молдова, Польща, Індонезія, Нігерія, Вірменія, Філіппіни.

Щороку глобальний антикорупційний рух Transparency International публікує Індекс сприйняття корупції. Це рейтинг країн світу відповідно до сприйняття корупції. 0 балів означають, що прояви корупції всеохопні, 100 – що країна чиста від корупції. Кожний крок із переліку може підняти Україну вгору Індексу. Сьогодні ми маємо 32 бали та посідаємо 120-ту сходинку. В останні 5 років Україна зробила помітний ривок у рівні сприйняття корупції. За цей час індекс нашої країни зріс на 7 балів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(436) "У 2017 році ТІ Україна вперше опублікували Рейтинг прозорості 100 найбільших міст, який показував рівень доступу громадян до інформації про життя своєї спільноти. Оприлюднення рейтингу змусило міські ради активніше конкурувати між собою." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У 2017 році ТІ Україна вперше опублікували Рейтинг прозорості 100 найбільших міст, який показував рівень доступу громадян до інформації про життя своєї спільноти. Оприлюднення рейтингу змусило міські ради активніше конкурувати між собою.

Джерело: hromadske.ua