Минулого довоєнного року комунальні організації Києва придбали трохи більше 59 тисяч тонн технічної та промислової солі для обробки доріг і тротуарів. Тоді місту це обійшлося у 81,8 млн грн. Такі дані ми отримали за допомогою публічного модуля аналітики BI Prozorro, коли обрали часовий відрізок публікації оголошень з січня 2021-го до 22 лютого 2022 року.

Судячи з документів, опублікованих на Prozorro, левова частка цієї солі (58,9 тисяч тонн) була вироблена на потужностях ДП «Артемсіль» у Соледарі, що на Донеччині — незалежно від компанії-постачальника. Ще майже 5 тонн солі тоді придбали в українських компаній, які отримали її з Мозиря (Білорусь). Походження решти майже 125 тонн солі встановити не вдалося. Крім того, було придбано ще 42,4 тонни готової піщано-соляної суміші.

Беззаперечним лідером за кількістю поставленої солі того року в Києві було ТОВ «Костанза» — понад 53 тисячі тонн, вартістю 72,3 млн грн. Цей же постачальник лідирував у закупівлях і 2019-2022 років по всій Україні. Тоді 11 областей замовили «Костанзі» 93,6 тисяч тонн солі (34% від загального обсягу) за 121 млн грн.

За даними Мін’юсту, ця компанія була зареєстрована у 2015 році в Києві й наразі вона має київську прописку. Але з кінця 2020-го і до травня 2022 року юридична адреса товариства змінювалася на село Комишувате, що під Маріуполем на Донеччині.

За даними видання «Олігарх», одна зі співвласниць ТОВ «Костанза» Лариса Похила була співробітницею російської компанії «Лукойл». Вона працювала на Одеському НПЗ, коли він належав росіянам. Товариство також є фігурантом щонайменше чотирьох кримінальних проваджень за підозрою у привласненні бюджетних коштів. 

Дорожники знайшли альтернативні джерела видобутку солі замість призупиненого виробництва на Донеччині

Після розгортання наступу військ рф на територію України активізувалися й обстріли об’єктів на сході країни. Були влучення й у потужності найбільшого в Європі підприємства із видобутку солі ДП «Артемсіль» у Соледарі, що поблизу Бахмута. За даними «Вільного радіо», підприємство пережило влучання в адмінбудівлю, рудники, матеріальні склади, вузлові залізничні лінії. Із квітня 2022 року держпідприємство зупинило роботу, бо продовжувати виробництво було неможливо через постійні обстріли росії.

Тому ж «Вільному радіо» в.о. директора ДП «Артемсіль» Віктор Юрін повідомив, що у квітні працівники вивезли у торговельні мережі всі запаси солі, які змогли. На полицях магазинів на якийсь час утворився дефіцит, але врешті підприємці знайшли нових постачальників.

Що ж до технічної солі для обробки доріг у зимовий період, то профільним установам також довелося шукати альтернативи. Так, «Укравтодор» знайшов заміну на заході: Стебницьке родовище калійних солей у Львівській області та Буштинське родовище у Закарпатській області.

«Ми вже провели технічні випробування матеріалів. Наявна сировина не поступається за якістю тій, яку ми закуповували раніше, а іноді навіть краща за плавильністю матеріалу», зазначив перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна» у вересні.

Крім того, за його словами, агентство працювало з європейськими партнерами на предмет закупівлі технічної солі з Європи. А ще визначило для себе родовище бішофіту на Полтавщині.

Судячи з даних Prozorro, приблизно тими самими джерелами послуговувалися й комунальні організації Києва під час замовлення протиожеледних матеріалів. Так, з вересня профільні підприємства уклали 32 договори на постачання майже 40 тисяч тонн солі, піску й бішофіту для посипання доріг на суму 151,5 млн грн. Із них саме солі 148 тисяч тонн, готової піщано-соляної суміші майже 10 тонн.

Замість солі з Соледару вулиці Києва оброблятимуть єгипетською, румунською, турецькою, чеською та німецькою сіллю

Лідер минулих років ТОВ «Костанза» не змогло швидко зорієнтуватися й віднайти нових партнерів. КП «ШЕУ по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району» замовило підприємству лише 185,6 тонни солі, придбаного з решток ДП «Артемсіль». Це обійшлося комунальному підприємству в 1,1 млн грн, тож ціна вийшла найнижчою по 6 000 грн за тонну.

Водночас ФОП Романенко Максим Юрійович, за договором, укладеним наприкінці жовтня, продав 70 тонн солі з Соледару по 10 200 грн за тонну КП по утриманню зелених насаджень Святошинського району. При тому, що середня ціна по всіх договорах складає 10 700 грн/т.

Загалом мінерал, видобутий на потужностях ДП «Артемсіль» в Соледарі, привезуть троє постачальників: ТОВ «Костанза», ФОП Романенко і ФОП Костюк. Разом це 265,5 тонн солі, що у 222 рази менше за торішні обсяги. Ймовірно, це ті рештки, які лишалися на складах за межами бойових дій.

Найдорожче сіль обійшлася КП «Автотранспортне підприємство КМДА» — по 17 000 грн за тонну. Комунальне підприємство замовило 300 кг такого мінералу у ТОВ «Лактехпром», зареєстрованого у Києві. Місце видобутку постачальник не зазначив.

Другою за ціною стала сіль для КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом’янського району». Її з Румунії поставило ТОВ «Торговий Дім «Кип і Ко» – по 13 860 грн за тонну.

Це теж один із найбільших постачальників минулих років, який за обсягами замовлень солі був третім. У 2019-2020 він поставив 23,5 тисяч тонн солі в 11 областей. Це склало 8,6% від загального обсягу. А в 2021-му товариству замовили 1,7 тисяч тонн цього мінералу для Києва на загальну суму 2,4 млн грн.

Компанія була зареєстрована у 2016 році в Києві, після 10 місяців роботи перереєструвалася в Полтаві й після 4-х років співпраці з місцевими організаціями, у червні 2020-го, повернулася в Київ.

Сіль з Румунії також поставляє київське ТОВ «Стоунсенд». Цій компанії замовили 1,9 тисяч тонн мінералу за 23,3 млн грн. Крім того, вулиці посипатимуть сіллю з Туреччини, 510 тонн якої Києву продали ТОВ «Стоунсенд», ТОВ «Аріал Альянс» і ТОВ «Надійна транспортна компанія».

Ще 221,5 тонни солі, видобутої в Німеччині, має привезти київське ТОВ «А. Т. Смарт Трейдінг». Фірма була зареєстрована у 2013 році як рекламне агентство із назвою ТОВ «Група компаній «Ріда Стиль». У 2018 році товариство змінило рід діяльності на оптову торгівлю, а з кінця 2019-го почало отримувати замовлення від бюджетних організацій.

Крім того, 20 тонн солі з Чехії отримає КП по утриманню зелених насаджень Дарницького району. Її поставить «Торговий Дім «Кип і Ко», про який ми згадували вище.

Цьогорічним ТОПом з постачання солі для доріг стало київське ПП «Лідер». Комунальні організації Києва замовили цій компанії 10,4 тисячі тонн цього мінералу, видобутого в Єгипті. Загальна вартість – 101 млн грн. «Лідер» було зареєстроване у 2001-му, але почало працювати з бюджетними організаціями лише восени цього року. Компанія є членом Національної асоціації дорожників України, а також фігурує у кількох розслідуваннях щодо завищення вартості матеріалів і складових на будівництві доріг як субпідрядник та один з контрагентів.

Також Київ отримає 60 тонни солі, постачальники якої не зазначили місце видобутку. Двоє з них зареєстровані у Львівській і Тернопільській областях, тож можливо її видобували на Бурштинському та Стебницькому родовищах.

Окрім солі, дороги посипають піском, бішофітом і щебенем

За даними КК «Київавтодор», підпорядковані їй комунальні підприємства, крім технічної солі, використовують для обробки вулично-дорожньої мережі також пісок, дрібний щебінь і бішофіт. Зокрема в період з червня до середини листопада цього року вони замовили 25,8 тисяч тонн піску та 4 тонни гранульованого кристалічного бішофіту.

При цьому, за даними реєстру платежів Spending, з червня з бюджету Києва перерахували постачальникам 22,6 млн грн за технічну сіль, пісок, щебінь та відсів.

Загалом же, станом на 18 листопада (до початку відчутних заморозків та опадів снігу) на базах шляхово-експлуатаційних комунальних підприємств міста знаходилося 13 900 тонн технічної солі, 1 700 тонн з якої було придбано з травня цього року. Крім того, Київ зберігав 11 300 тонн піско-соляної суміші, отриманої в результаті перемішування піску та технічної солі. Такі дані надав «Київавтодор» у відповідь на наш інформаційний запит.

Що ж до планів на всю зиму, то 25 жовтня Київський міський голова Віталій Кличко підписав розпорядження, згідно з яким для обробки дорожнього покриття в осінньо-зимовий період 2022-2023 років має бути заготовлено 52 600 тонн технічної солі.

Довідково. Для підрахунку були використані закупівлі комунальних підприємств, проведені з червня і до 14 грудня. Це, зокрема, «Київжитлоспецексплуатація», «Київтеплоенерго»,  «Київпастранс», «АТП КМДА», «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автошляхів та споруд на них «Магістраль», а також аналогічні ШЕУ Солом’янського, Дніпровського, Святошинського, Оболонського та Печерського районів, Керуючі компанії з обслуговування житлового фонду Оболонського, Святошинського, Солом’янського, Дарницького та Печерського районів, КП по утриманню зелених насаджень Голосіївського, Дарницького, Оболонського, Печерського, Подільського та Святошинського районів, а також КП КМДА по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва «Плесо».

Хто відповідає за прибирання доріг у Києві і куди можна звертатися зі скаргами

За даними Київської міської державної адміністрації, за посипання доріг протиожеледними засобами у місті відповідають комунальна корпорація «Київавтодор» та підпорядковані їй підприємства зі шляхово-експлуатаційного управління в районах.

Розчищенням парків і скверів переважно займаються районні комунальні підприємства з утримання зелених насаджень. Крім того, за прибирання й обробку вулиць і внутрішньоквартальних проїздів у житлових масивах займаються керуючі компанії з обслуговування житлового фонду районів міста. 

Що ж до тротуарів на загальних вулицях, то за їх чистотою мають доглядати підприємці, які провадять бізнес уздовж відповідних ділянок — в кіосках та на перших поверхах. Вони можуть прибирати й посипати самостійно або укласти договір на надання таких послуг із комунальними організаціями. Відповідні вимоги для всіх підприємств у містах містяться у Типових правилах благоустрою території населеного пункту, що їх затвердило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у 2017 році.

Як повідомляла пресслужба КМДА, про необроблені протиожеледними матеріалами ділянки й території можна повідомляти до Контактного центру міста Києва за коротким номером 15-51 або на порталі.

Текст підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Джерело: lb.ua