Про придбання апаратів штучної вентиляції легень почали говорити майже одразу після початку пандемії. Деякі з них купили самі лікарні, ще частину забезпечив бізнес. У Фонді для боротьби з коронавірусом на апарати ШВЛ запланували 100 млн грн.

 І хоча більшість інфікованих (а їх на 3 листопада вже понад 772 тисячі) переносять хворобу в легкій формі, інколи у хворих виникають серйозні ускладнення. У людини може бути настільки слабке дихання, що воно не забезпечує достатнього надходження кисню до організму. Залежно від важкості стану пацієнта його можуть підключати до кисню чи штучної вентиляції легень. Про закупівлі медичного кисню, яким дихають хворі, та кисневих концентраторів ми вже писали раніше. А в цьому матеріалі дослідили, як для лікарень закуповували апарати ШВЛ, про які так часто згадують у новинах. 

 

Скільки апаратів ШВЛ придбали в регіонах?

 

Загалом з початку року в Prozorro купили 1911 апаратів штучної вентиляції легень. На них витратили 1,4 млрд грн. До трійки областей-лідерів за кількістю придбаних ШВЛ входять:

  1. Київська  — 516 апаратів на 333 млн грн. Утім, варто врахувати, що в Києві зареєстроване ДП “Медичні закупівлі”. Восени цей замовник придбав 200 апаратів ШВЛ для МОЗу за кошти з Фонду COVID-19. Далі їх передадуть у регіони.
  2. Дніпропетровська — 158 апаратів на 129,7 млн грн.
  3. Харківська — 111 апаратів на 83,7 млн грн.

А ось найменше ШВЛ закупили в таких областях:

  1. Івано-Франківській — 30 апаратів на 16,1 млн грн;
  2. Чернівецькій — 33 апарати на 24,3 млн грн;
  3. Чернігівській — 33 апарати на 21,7 млн грн.

Подеколи суми, які різні регіони витратили на придбання ШВЛ, суттєво відрізнялися за однакової кількості пристроїв. Однак це не обов’язково означає, що хтось із замовників переплатив — ціни на різні апарати сильно варіюються.

 

Ціна ШВЛ: що її формує?

 

На ціну ШВЛ впливає низка особливостей: клас апарату, комплектація, виробник, набір функцій та режимів роботи. 

Найдорожчі ШВЛ — апарати наркозно-дихального типу. Окрім власне штучної вентиляції легень апарати цієї категорії мають набір реанімаційних функцій.  Цього року такі ШВЛ придбали в Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Чернігівській областях. Їхня вартість стартувала від 1,8 млн грн. 

Наступна цінова категорія від 1 до 1,7 млн грн. Це повністю автономні прилади, основна функція яких — штучна вентиляція легенів. Зазвичай вони показують досить багато характеристик стану пацієнта і можуть самостійно підтримувати задані параметри. Такі прилади ШВЛ представлені моделями Hamilton С3, eVolution E3, Brightfield S1400, Avea Standard Vyaire.

Апарати ШВЛ вартістю від 400 тис. до 1 млн грн представлені моделями, які оснащені базовим функціоналом і відображають основні параметри дихальної функції пацієнта. Як правило, такі прилади не обладнані автоматизованим управлінням, тож персонал має керувати ними вручну. За нашими підрахунками найбільше апаратів ШВЛ лікарні придбали саме цієї цінової категорії.

Зокрема, купували ШВЛ української компанії «Ютас». Однією з популярних моделей  апарату цього виробника є «Ювент Т», її постачальники продавали за 450620 тис. грн. 

Також у цій ціновій категорії через Prozorro постачали апарати закордонного виробництва:

  • шведської компанії Brightfield, моделі S1100, S1200
  • американської фірми Oricare, модель V8600;
  • китайської компанії Beijing Aeonmed Co, модель VG70

У вересні та жовтні ДП «Медичні закупівлі» придбало 200 апаратів ШВЛ Brightfield S1500 по 420 тис. грн за кожен. Обидва договори уклали з ТОВ «Медхолдінг». Столична компанія  належить киянці Наталії Швецовій. Придбані апарати ШВЛ направлять у лікарні областей. Зокрема, МОЗ вже розподілило 100 апаратів ШВЛ, які поставили в кінці листопада. 

І остання категорія — ШВЛ вартістю до 400 тис. грн. До неї входять мобільні ШВЛ  (ними оснащують швидкі) та прилади з дуже простим функціоналом. Одним із популярних апаратів цієї цінової категорії є прилади Blizar української компанії «Блізар Медікал». Ці ШВЛ продавали за ціною 330358 тис. грн. 

 

Кількість інфікованих продовжує зростати, тож і вже придбаних апаратів може бути недостатньо. Ми продовжимо стежити за тим, як лікарні забезпечують себе необхідним для боротьби з коронавірусом. Адже кожна закупівля допомагає рятувати життя.

Джерело: dozorro.org