Коли коронавірус вражає легені, суттєво знижується насиченість крові киснем. Щоб компенсувати це порушення, потрібно збільшити концентрацію кисню, який вдихає хворий. Інакше він може померти. 

Зростання кількості захворілих на COVID-19, зокрема і пацієнтів, які потребують кисневої терапії, викликав підвищення попиту на медичний кисень. Крім того, споживання медичного кисню одним пацієнтом, інфікованим штамом «Дельта», який домінує в Україні, збільшилося у п’ять-шість разів, якщо порівнювати з попередніми хвилями. 

У жовтні лікарі забили на сполох  — у деяких медзакладах не вистачає кисню. Цього ж місяця два основні виробники кисню в Україні зупинилися на плановий ремонт. Через це в країні почали виготовляти менше кисню. Тому МОЗ терміново домовилося про його постачання з Польщі. 

Більшість закладів охорони здоров’я замовляють медичний кисень: рідкий та газоподібний. За 10 місяців 2021 року його придбали втричі більше, ніж минулого року.  Детальніше про закупівлі кисню читайте за посиланням.

Альтернатива кисню в балонах у лікарнях кисневі концентратори. За медичними протоколами, до них під’єднують пацієнтів середнього ступеню важкості, які хворіють на COVID-19. У такий спосіб розвантажують реанімаційні ліжка з апаратами ШВЛ, які використовують лише для важкохворих.

Сучасний кисневий концентратор — це апарат, який виробляє кисень з атмосферного повітря. Його використовують і в медзакладах, і в домашніх умовах. Моделі концентраторів значно різняться за своїми характеристиками (продуктивність, функціонал, країна-виробник) — відповідно, і коштують по-різному.

Обсяги закупівель

За нашими підрахунками, у 2021 році в Prozorro придбали 20 690  кисневих концентраторів на 783 млн грн. Для порівняння, за весь 2020 рік закупили 26 287 концентраторів на понад 1,3 млрд грн.  

Цього року найбільше приладів — понад половину від усіх, купили у травні. Ймовірно, це пов’язано з тим, що наприкінці березня Кабмін виділив для місцевих бюджетів на концентратори 693 млн грн. І відповідно, у травні лікарні почали активно їх закуповувати. Тодішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов говорив, що ці апарати призначені для використання під контролем сімейних лікарів у пацієнтів з COVID-19, які потребують дихальної підтримки, але не вимагають високої інтенсивності потоку кисню — наприклад, для амбулаторного лікування після виписки зі стаціонару.

Найменше кисневих концентраторів придбали у серпні та вересні, тоді купували лише по 25 приладів щомісяця. У жовтні попит на кисневі концентратори значно зріс, цього місяця придбали 1 312 концентраторів. 

До речі, минулого року пік закупівель кисневих концентраторів збігався з осінньо-зимовою хвилею захворюваності. Водночас це був кінець бюджетного року, коли витрати на закупівлі для боротьби з коронавірусом були найвищі

Географія

Областями-лідерами за кількістю придбаних кисневих концентраторів стали:

  • Київська – 2 010 шт. на 73,7 млн грн.
  • Одеська – 2 056 шт. на 68,9 млн грн.
  • Львівська – 1 860 шт. на 54,8 млн грн.
  • Харківська – 1 481 шт. на 54,5 млн грн.

Тоді як найменше концентраторів купили в таких областях:

  • Сумській – 45 шт. на 2 млн грн.
  • Донецькій – 114 шт.  на 7,3 млн грн.
  • Волинській – 393 шт. на 12,7 млн грн.

Водночас зауважимо, що ціна одного кисневого концентратора суттєво варіюється від його характеристик. Тож ми не можемо стверджувати, що замовники однієї області переплачують, якщо вони купили однакову кількість пристроїв дорожче, ніж їх колеги з іншого регіону. Насамперед, це може свідчити, що вони купували різні типи кисневих концентраторів.

Як показує статистика, попит на концентратори зростає вже тоді, коли лікарні  стикаються з дефіцитом кисню. Деякі експерти та народні депутати стверджують, що лікарням доцільніше купувати автономні кисневі станції замість концентраторів. На противагу концентраторам, кожен із яких призначений для однієї людини, станції виробляють більші об’єми повітря. 

4 листопада Верховна Рада виділила 800 млн грн на обладнання опорних лікарень кисневими станціями. 650 мільйонів гривень витратять на централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я та ще 150 мільйонів гривень — на відповідну субвенцію місцевим бюджетам. За підрахунками народних депутатів, якщо розпочати ці роботи прямо зараз, то нові кисневі станції лікарні потенційно отримають за 4-6 місяців. Отже, як підвізний кисень, так і кисневі концентратори сьогодні залишаються важливими інструментами в боротьбі з COVID-19.

Джерело: dozorro.org