Різдвяно-новорічний період — чи не найбагатший на подарунки час у році. Особливо для дітей: їм намагаються створити свято і вдома, і в дитсадках та школах. На привітання в класі чи групі інколи збирають гроші батьки. Тоді всім дітям централізовано закуповують і вручають подарунки — найчастіше, до Дня Святого Миколая чи Нового Року. На батьків, які із такою практикою не погоджуються, часто тиснуть. Цьогоріч в одній із запорізьких шкіл представниця батьківського комітету попросила маму не приводити дитину до школи 20 та 24 грудня, оскільки вона не здавала гроші на подарунки, які будуть вручати у ці дні. В обухівському ліцеї обговорення свята закінчилося погрозами.

З подібними ситуаціями, хоч можливо, і не в такому ступені загострення, стикалося багато родин дошкільнят і школярів. Усе більше людей усвідомлюють, що будь-які  благодійні внески та примус у школі зовсім не обов’язкові. Чому здавати гроші в шкільний фонд не обов’язково, і що робити, якщо ви все ж хочете їх віддати, ми писали в нашому попередньому матеріалі

Забезпечення шкіл і дитсадків — на плечах місцевої влади. І хоча від неї ми насамперед очікуємо фінансування ремонтів, харчування, підручників, спортивного інвентаря і такого іншого, солодкі подарунки малечі також купують за бюджетний кошт. Вони можуть бути призначені або просто для навчальних закладів, або для дітей із сімей у скрутному становищі.

У 2021 році через Prozorro закладів освіти  придбали понад 774 тис. солодких  новорічних наборів на 64 млн грн.

Серед регіонів-лідерів за закупівлями презентів:

  • Харківщина – 163 тис. наборів на 16,1 млн грн;
  • Одещина – 139 тис. наборів на 8,9 млн грн;
  • Вінниччина – 92 тис. наборів на 6,1 млн грн;

Вартість одного новорічного подарунка найбільше залежить від його складу (кількості та різновидів солодощів) і ваги. Тож ми не можемо стверджувати, що замовники однієї області переплачують, якщо вони купили однакову кількість солодких наборів дорожче, ніж їхні колеги з іншого регіону. Насамперед, це може свідчити, що вони купували різні солодощі.

Загалом набори важать від 250 грамів до 1 кг, однак найчастіше купують упаковки по 300-500 г. У середньому вони коштували державним структурам по 45-95 грн. Проте інколи ціни на, здавалося б, схожі замовлення суттєво відрізнялися. Найдорожчі подарунки –  «Рюкзачок Тигреня» по 510 грн купили в Закарпатській області. До складу такого набору входить рюкзак і двадцять різновидів цукерок.  Найдешевші подарунки по 20 грн придбав Відділ освіти Новопсковської селищної ради. Що входить до такого набору не зрозуміло, оскільки специфікація договору не містить детального переліку солодощів.

Найпоширенішою проблемою в таких закупівлях є те, що замовники оприлюднюють на Prozorro звіти та договори, за якими неможливо розібратися з товаром: які саме цукерки придбали, скільки їх в упаковці, хто виробник. Така ситуація склалася, приміром, на закупівлях Турбівського ясла-садку №2 (Вінницька область), відділу освіти, молоді та спорту Рожнятівської селищної ради (Івано-Франківська область), Комарівської загальноосвітньої школи-інтернату (Чернігівська область).

Хоча новорічні подарунки і купують коштом місцевого бюджету, але інколи до їхнього складу входить листівка з привітанням, або ж на самому подарунку міститься привітання від місцевих чиновників. Така практика була досить поширеною в  Харкові та Полтаві. Минулого року,  на придбаних у Харкові новорічних подарунках був напис: «З Новим Роком та Різдвом Христовим! Харківський міський голова Геннадій Кернес». Цікаво, що такі подарунки почали купувати навесні — задовго до місцевих виборів, які могли змінити ім’я мера міста. У 2021 році переможець торгів на закупівлю новорічних подарунків повинен був «додати до кожного подарунку кольорову вітальну листівку, надруковану на мелованому папері за рахунок Учасника. Текст та дизайн листівки для друку буде наданий переможцю торгів окремо». 

Цього року у Полтаві на сесії міської ради депутати пропонували внести на порядок денний проєкт рішення про заборону розміщення політичної реклами чи прізвищ на подарунках. Однак цю ініціативу не підтримали інші народні обранці. 

Ми вже писали про закупівлю наборів  першокласників у цьому місті, коли набори придбали коштом міського бюджету, однак на пакетах надрукували прізвище мера Олександра Мамая (партія «За майбутнє») і напис «З турботою про майбутнє».  Цього року  на новорічних подарунках, відповідно до укладеного договору, мав бути надпис «З новорічними та різдвяними святами! З повагою Олександр Мамай». За інформацією kolo.news, у кінцевому варіанті з подарунків прибрали прізвище міського голови.

Якщо ви хочете перевірити новорічні закупівлі конкретної установи чи навчального закладу, скористайтеся публічним модулем аналітики BI Prozorro чи мапою закупівель шкіл. Можливо, школа чи садочок вашої дитини вже придбали новорічні подарунки. Звісно, батьки можуть організувати вручення подарунків і самостійно. Однак пам’ятайте, що таку ініціативу треба узгодити між усіма батьками в класі чи групі, а здача коштів має бути добровільною. Можливо, разом з іншими батьками ви вирішите замінити цю солодку традицію на нову і запропонуєте витратити гроші на щось ще.

Джерело: blog.liga.net