8 липня починається другий етап співбесід прокурорів, що подалися до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Власне, це буде фінальна частина — вже зовсім скоро ми дізнаємося імена людей, які прийдуть у це особливе для України відомство.

САП є важливим елементом антикорупційного трикутника НАБУ-САП-ВАКС. Саме від кваліфікації прокурорів залежить якість обвинувального акту і фактично майбутній вирок. 

Тут відразу варто зауважити, що прокурору важливо бути не тільки майстерним юристом, але й вправним тактиком і стратегом, вміло вибудовувати лінію обвинувачення, яка приведе до винесення справедливого вироку. 

За 5 років діяльності Спеціалізована антикорупційна прокуратура часто демонструвала свою спроможність якісно підтримувати обвинувачення та працювати в умовах постійного політичного тиску.

Але основний запит САП так і залишився нереалізованим. Ідеться про розширення штату, що допоможе розвантажити чинних прокурорів та  підвищити якість роботи сторони обвинувачення.

І саме тому ми в ТІ Україна від самого початку так уважно стежили за перебігом конкурсу з відбору 11 прокурорів САП. 

Загалом на посади прокурорів САП подалося 650 осіб, з них 213 успішно склали тестування та пройшли до етапу співбесід. Протягом місяця у рамках першого туру співбесід з 213 претендентів комісія відібрала 28 осіб, які продовжують участь у конкурсі. 

Перший етап співбесід відзначився особливою динамічністю, адже комісії доводилося проводити з 10-12 кандидатами щодня.

Перед початком співбесід кандидати вирішували практичні завдання. Це мало показати рівень їхніх аналітико-юридичних здібностей у рамках конкретного юридичного кейса. А під час співбесіди учасники серед іншого розповідали про справи чи досягнення, яким вони пишаються чи вважають показовими.

Були також теоретичні та практичні запитання, і запитання, спрямовані на встановлення доброчесності кандидатів в прокурори САП.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(497) "Прокурору важливо бути не тільки майстерним юристом, але й вправним тактиком і стратегом, вміло вибудовувати лінію обвинувачення, яка приведе до винесення справедливого вироку. Це непроста робота, яка потребує високої концентрації та далекоглядності у словах і вчинках." ["quote_author"]=> string(29) "Сергій Курінний" }

Прокурору важливо бути не тільки майстерним юристом, але й вправним тактиком і стратегом, вміло вибудовувати лінію обвинувачення, яка приведе до винесення справедливого вироку. Це непроста робота, яка потребує високої концентрації та далекоглядності у словах і вчинках.

Сергій Курінний

Хто ж претендує на посади прокурорів на останньому етапі конкурсу?

Серед 28 кандидатів (5 жінок і 23 чоловіків), що дійшли до ІІ етапу, – 18 представників органів прокуратури, 9 детективів НАБУ (у тому числі, старших) та 1 адвокат.

У середньому кандидати мають по 10 років юридичного стажу. 

Досить велика частка прокурорів пояснюється тим, що САП серед органів прокуратури вважається найбільш елітним підрозділом, який працює з максимально складними (та не менш цікавим для юриста) кейсами.

А участь представників НАБУ можна пояснити бажанням подивитися на процес під іншим кутом та отримати можливість кар’єрного розвитку. Саме це і відмічали кандидати під час співбесід у першому турі. 

Тут важливо відзначити, що спеціалісти, які вже декілька років працюють в органах антикорупційної інфраструктури, не залишають її, а навпаки, намагаються отримати комплексний досвід у цій сфері та збагатити його.

Мета конкурсної комісії — відібрати з 28 осіб саме тих 11 фіналістів, які гідно та з розумінням справи увіллються у робочий процес Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та посилять її спроможність.

А ТІ Україна продовжить уважно стежити за перебігом конкурсу та інформуватиме про його результати та перипетії. Адже дуже ймовірно, що вже в кінці цього тижня ми знатимемо імена нових прокурорів САП. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(342) "Спеціалісти, які вже декілька років працюють в органах антикорупційної інфраструктури, не залишають її, а навпаки, намагаються отримати комплексний досвід у цій сфері та збагатити його. " ["quote_author"]=> string(29) "Сергій Курінний" }

Спеціалісти, які вже декілька років працюють в органах антикорупційної інфраструктури, не залишають її, а навпаки, намагаються отримати комплексний досвід у цій сфері та збагатити його.

Сергій Курінний