17 вересня парламент з третьої спроби підтримав кандидатів, делегованих до Комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. ЗА – 239 голосів.

Керівниця юридичного відділу Transparency International Ukraine Катерина Риженко прокоментувала це рішення депутатів в ефірі каналу “Україна 24“.

Обрані члени (з третього разу) не відповідають базовим вимогам законодавства. У Законі України “Про прокуратуру” чітко написано, що, окрім інших вимог, члени комісії повинні мати значний досвід у сфері боротьби з корупцією. Двічі за кандидатів від комітету депутати не проголосували. Цього разу 5 з 7 кандидатів були ті ж самі. Чи збільшився в них за місяць-два досвід у боротьбі з корупцією? Ну, ми ж прекрасно розуміємо, що це нереально. Тобто, досвід боротьби з корупцією там під великим питанням”.

 

Також примітно, зазначила Катерина, що голову мають орати з цих семи людей. А за законодавством цей голова має бути загальновизнаним експертом, авторитетом в боротьбі з корупцією.

Окрім того, в юристки викликає занепокоєння аполітичність і незаангажованість членів комісії від парламенту

Якщо таким чином, з третьої спроби обиралась комісія, то про яку аполітичність, про яку незаангажованість щодо вибору керівника САП можна говорити? А якщо ми маємо такий процес відбору керівника, то звичайно це вплине на подальші розслідування топкорупційних справ, на наші відносини з міжнародними партнерами, які, як і ми, громадськість, вимагають прозорого, зрозумілого і чесного конкурсу.”

Більше про сам конкурс Ви можете дізнатися за хештегом #САП

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(398) "Якщо ми маємо такий процес відбору керівника, то це вплине на подальші розслідування топкорупційних справ, на наші відносини з міжнародними партнерами, які, як і ми, вимагають прозорого, зрозумілого і чесного конкурсу" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Якщо ми маємо такий процес відбору керівника, то це вплине на подальші розслідування топкорупційних справ, на наші відносини з міжнародними партнерами, які, як і ми, вимагають прозорого, зрозумілого і чесного конкурсу

Джерело: youtu.be