Не таємниця, що Україна виявилася не готовою до пандемії. Від першого офіційного випадку захворювання на COVID-19 наша держава зіткнулася з нестачею… всього. Навіть найзвичніші та найелементарніші для медицини речі, як то дезінфектори, маски чи рукавички для лікарів, потрапили в розряд дефіцитних. 

Тож цілком природно, що від початку березня кількість медичних закупівель через Prozorro стрімко зросла — українським лікарням та підприємствам знадобилося все і відразу.

Насамперед потрібно пам’ятати, що в Prozorro — лише частина того, що насправді купують для боротьби з коронавірусом. Багато необхідного постачає бізнес через сформовані штаби на місцях. Ще щось надходить від інших країн як гуманітарна допомога. І, звісно, більшість таких речей відстежити майже неможливо.

Наша команда DOZORRO моніторить закупівлі кількох базових типів товарів через Prozorro: тестів на COVID-19, масок, апаратів ШВЛ, рукавичок та засобів дезінфекції. Ми намагаємося регулярно оновлювати ці дані, а ще активно стежимо за закупівлями за спрощеною процедурою з позначкою COVID-19.

Розповім докладніше.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(302) "Цілком природно, що від початку березня кількість медичних закупівель через Prozorro стрімко зросла — українським лікарням та підприємствам знадобилося все і відразу." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Цілком природно, що від початку березня кількість медичних закупівель через Prozorro стрімко зросла — українським лікарням та підприємствам знадобилося все і відразу.

Іван Лахтіонов

Як купують? 

17 березня народні депутати внесли зміни до Закону України “Про публічні закупівлі”. Вони дозволили усім замовникам, насамперед лікарням, закуповувати необхідне для боротьби з епідемією фактично без конкурентних торгів. У таких умовах замовники не змушені проводити відкриті торги: оголошувати аукціон, чекати на пропозиції, і так далі. Все відбувається швидко і майже безболісно.  

Перелік товарів і послуг, які можна придбати без аукціону, визначений Кабінетом Міністрів України. Це переважно засоби індивідуального захисту, ліки та медичне обладнання, а також послуги із санітарно-гігієнічної обробки приміщень, перевезення та кейтерингу для лікарів та пацієнтів.  

Більшість закупівель для боротьби з COVID-19 здійснюють саме за новою процедурою: замовник обирає постачальника самостійно, підписує з ним договір, публікує його в Prozorro і звітує про його виконання. Однак є частина закупівель, які проводять за звичайною переговорною процедурою та відкритими торгами.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(356) "Більшість закупівель для боротьби з COVID-19 здійснюють саме за новою процедурою: замовник обирає постачальника самостійно, підписує з ним договір, публікує його в Prozorro і звітує про його виконання. " ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Більшість закупівель для боротьби з COVID-19 здійснюють саме за новою процедурою: замовник обирає постачальника самостійно, підписує з ним договір, публікує його в Prozorro і звітує про його виконання.

Іван Лахтіонов

Скільки купують?

Ми спостерігаємо неабиякий сплеск на закупівлі масок, апаратів ШВЛ і дезінфекційних засобів (готуємо про це матеріал). Крім того, нині в країні не лишилося жодної області, яка не придбала через Prozorro тести на COVID-19. У січні 2020-го через Prozorro закупили трохи більше ніж 100 тис. медичних масок. У лютому — понад півмільйона. А в березні — вже понад 2 млн. Тобто об’єми збільшилися у 20 разів.

Зараз ми досліджуємо закупівлі медичних рукавичок, і за попередніми даними, в березні їх придбали майже вдвічі більше, ніж в січні. Підозрюю, що ця різниця виявиться більш суттєвою, коли ми включимо у вибірку процедури, де рукавиці є лише одним з кількох предметів закупівлі. 

Загалом можна сказати, що країна не була готова до таких масштабів. Їй потрібен певний час, щоб налагодити ці процеси. Бюджет приймали минулого року. І в ньому були заплановані мінімальні видатки на такі придбання. Якщо говорити, наприклад, про тести, їх взагалі не було закладено, тому що ніхто не знав, що їх потрібно буде купувати.

Всій державній машині потрібно адаптуватися — необхідно внести зміни до державного і місцевих бюджетів. Кожен замовник має переформулювати свій бюджет, зрозуміти, від чого він готовий відмовитися, щоб перерозподілити кошти на закупівлю необхідних зараз товарів. І насамперед це стосується влади на місцях.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(391) "Загалом можна сказати, що країна не була готова до таких масштабів. Їй потрібен певний час, щоб налагодити ці процеси. Бюджет приймали минулого року. І в ньому були заплановані мінімальні видатки на такі придбання. " ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Загалом можна сказати, що країна не була готова до таких масштабів. Їй потрібен певний час, щоб налагодити ці процеси. Бюджет приймали минулого року. І в ньому були заплановані мінімальні видатки на такі придбання.

Іван Лахтіонов

Корупційні ризики

В умовах епідемії головна мета системи — вчасно забезпечити потреби в найнеобхідніших товарах. Саме для цього ввели спеціальну процедуру закупівель без аукціонів і визначили перелік того, що за нею можна придбати. 

На жаль, не всі замовники дотримуються правил гри: можливо, через незнання, можливо свідомо. Наприклад, найсвіжіший випадок — із закупівлею КМДА камер з функцією розпізнавання облич та вимірювання температури. Їх намагалися придбати за процедурою для боротьби з COVID-19, хоча в переліку від Кабміну камер, звісно, немає. Порушення вчасно помітили. Його підтвердила Державна аудиторська служба України, і договір розірвали. Але ж це далеко не унікальний випадок. 

Проте не все, що здається порушенням на перший погляд — справді корупція. Часто фахівці DOZORRO зустрічають у системі звіти про закупівлі за процедурою COVID-19 товарів, а іноді й робіт, які не входять до переліку. Так трапляється, коли замовники помилково позначають процедуру, як коронавірусну. Зазвичай ідеться про допорогові суми, які і так не передбачають аукціону. Наприклад, невеличка закупівля спортивного обладнання чи партій продуктів, ремонти будівель і доріг. У таких випадках ми телефонуємо замовникам, і виявляється, що вони навіть не знали, що позначили процедуру як коронавірусну.

Ще один потенційний ризик — завищення цін. Вже зараз, наприклад, ми спостерігаємо суттєвий стрибок цін на медичні маски. Якщо в січні цього року їх купували приблизно по 1 грн за штуку, то в березні ми зустрічали ціни понад 25 грн. 

Однак, це не варто одразу розцінювати, як корупцію. Це може бути нормальна реакція ринку на дефіцит і надмірний попит, водночас до аналізу таких закупівель має активніше долучатися Антимонопольний комітет України. АМКУ може фіксувати змови на ринку і карати порушників.

Загалом, найважливіше зараз — щоб замовники могли швидко знаходити собі постачальників. Для цього ми розробили інструкцію, як за допомогою публічного модуля аналітики BI Prozorro знайти собі постачальника в умовах дефіциту товару. Це звісно не панацея, але може допомогти знайти постачальника на певну групу товарів. 

А ми й надалі будемо стежити, аби закупівлі відбувалися без порушень.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(163) "Загалом, найважливіше зараз — щоб замовники могли швидко знаходити собі постачальників." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Загалом, найважливіше зараз — щоб замовники могли швидко знаходити собі постачальників.

Іван Лахтіонов

Джерело: nv.ua