У війні з росією, США — одні з наших найбільших союзників. Вони постачають зброю, допомагають грошима і накладають санкції, зокрема — обмежують торгівлю з рф. 

Протягом 2020-2021 років Штати входили в трійку основних постачальників до рф (6%), попереду них — лише Китай та Німеччина. 

Від діалогу до критичної межі

16 червня 2021 року в Женеві Джо Байден та володимир путін вперше зустрілися в ролі президентів. Тоді російсько-американський саміт став знаковою подією — він продемонстрував, що обидві країни зацікавлені в діалозі. Говорили і про Україну.

Після цього було ще кілька зустрічей на нейтральній території — у Фінляндії та Швейцарії, — та візитів американських високопосадовців до москви. 

«Офіційні особи в обох країнах кажуть, що серія переговорів поки що мало що дала по суті, але допомагає запобігти виходу з-під контролю напруженості в російсько-американських відносинах», — наголошували в New York Times.

Однак вже наприкінці жовтня 2021 у стосунках між рф та США поступово назрівала криза. Саме тоді в американських ЗМІ почалася гучна інформаційна кампанія про посилення загрози російського військового вторгнення в Україну. 

А в січні 2022 року в рф заявили, що стосунки між США та росією підійшли до «небезпечної критичної межі», тому «тут гостро необхідний серйозний предметний діалог».

Що росія купує в США

США займали приблизно 6% у структурі імпорту росії. У 2020 це було $13 млрд, в 2021 – $17,1 млрд.

Прихований (засекречений) імпорт – 35%

Понад третину товарів, які росія купує в США, вона приховує у своїх митних документах — їх вписують за секретними кодами S, SS, SSSS тощо. Згідно з даними ООН переважна частка засекреченого імпорту із США —  це запчастини і технічне обслуговування комерційних літаків Boeing. 

У березні 2022 року Міністерство торгівлі США заборонило заправляти, обслуговувати, ремонтувати та забезпечувати запчастинами 99 літаків Boeing, які експлуатують російські пасажирські та вантажні перевізники. 

Машини, обладнання та апаратура – 19,4%

Кожен десятий долар, який заплатили в цій категорії, пішов на турбореактивні та турбогвинтові двигуни і газові турбіни. 

По 5% припадає на двигуни внутрішнього згорання та центрифуги, обладнання для фільтрування або очищення рідин і газів. 

Понад 4,7% становлять крани, клапани, вентилі, частини до них, 4,4% — персональні комп’ютери, ноутбуки та комплектуючі, 3,4% — вали трансмісійні, підшипники, шестерні, зубчасті передачі, коробки передач, 3,1% — телефони та аудіо- і відеоапаратура.

Продукція хімічної промисловості – 13,8% 

Половина імпорту цієї групи припадає на фармацевтичну продукцію. Ще 11% — це ефірні олії та резиноїди; парфумерні, косметичні, туалетні засоби.

Крім цього, варто виділити каталізатори для нафтопереробки і нафтохімії. Це хімічні речовини, які використовують, щоб переробляти нафту на пальне, поліетилен та інші матерії. 

У 2019 році частка імпорту серед каталізаторів становила понад 80%, серед них третина – із США. російська влада намагалася потроху заміщувати іноземні хімікати, однак власні технології рф морально застаріли, тому це відбувається повільно й дорого. 

Китай теж намагається налагодити їх випуск, але їхні каталізатори поки не достатньо якісні. 

У п’ятому пакеті санкцій експортувати каталізатори до росії заборонив Євросоюз. Тепер фахівці одного з інститутів Стенфорду закликають зробити це і Штати. 

Транспорт – 11,6%

59% цієї групи припадає на легкові та вантажні автомобілі, 23,7% — запасні частини до транспортних засобів, 5% — кузови (кабіни) до транспортних засобів, 4,8% — трактори, 1,5% — мотоцикли, мопеди. 

Інструменти та апарати, годинники – 6,9%

Майже 30% у цій групі становлять прилади, інструменти та пристрої, що застосовуються у медицині, хірургії, стоматології чи ветеринарії. 

Ще 13% — прилади для фізичного та хімічного аналізу, 12,1% — рентгенівська апаратура, 11,5% — ортопедичні вироби, милиці, бандажі, шини.

На початку березня США заборонила експорт до росії предметів розкоші: одягу, годинників, авто та інших товарів, які часто купують російські еліти.

Що росія продає США

Експорт рф до США в 2020 році становив 10,8 млрд дол, а вже наступного року він зріс на 61% – 17,7 млрд дол. Штати посідали 9 місце за часткою російського експорту. 

Мінеральні продукти (нафту та нафтопродукти) – 44,2%

97% цієї групи становили нафта та нафтопродукти. Ще 1,2% — це масла (бензол, толуол, ксилол, нафталін), 0,4% – кам’яне вугілля. 

Коштовності (дорогоцінне каміння та метали) — 17,9%

97% товарів групи становила платина, срібло – 1,2%.

Метали та вироби з них – 16,5%

Зокрема експорт чорних металів складав 45%, алюміній та вироби з нього — 37%.

Продукція хімічної промисловості – 8,1%

Добрива становили 81%, продукти неорганічної хімії (вуглець, фосфати, сульфати) – 12,4%.

Машини, обладнання та апаратура – 2,9%

Здебільшого експортували двигуни та інші силові установки — 47%, а також машини і промислове обладнання — 14%.

Санкції США до росії

За даними сервісу відстеження санкцій Castellum.AI, від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну США запровадила щодо росії та росіян понад 900 обмежень. 

Поступово вони закрили для них небо і порти, заборонили імпорт російських нафти, газу і вугілля. США відрізали низку банків рф від SWIFT, заморозили активи центробанку рф та інших. 

Вони накладали торговельні обмеження, персональні санкції і санкції на юридичних осіб. Зокрема — щодо 48 компаній оборонного комплексу. Їх залишили без західних технологічних і фінансових ресурсів. Серед них:

  • Корпорація «Тактичне ракетне озброєння» — виготовляє для армії рф підводну зброю, цифрові комп’ютери та радіолокаційні системи, гіперзвукову зброю, протирадіолокаційні, протикорабельні та інші багатоцільові ракети. 
  • «Високоточні комплекси», що входить до держкорпорації «Ростєх». Постачає зенітно-повітряні та протитанкові ракетні комплекси, серед яких «Панцирь» та ракети «Іскандер». 
  • Держкорпорація «Тєхмаш».
  • Державний холдинг «Російські гелікоптери», який здійснює нагляд за виробництвом та обслуговуванням цивільних і військових гелікоптерів.
  • ПП «Кронштадт» — розробляє та виробляє обладнання, програмне забезпечення для безпілотної авіації та оборонної промисловості росії.

 

Натомість допомога США Україні наразі оцінюють орієнтовно у 7,6 млрд євро (із них військової — 4,4 млрд євро). І 28 квітня Конгрес США схвалив законопроєкт, який дозволяє розгорнути для України програму ленд-лізу. За нею Україна теоретично може отримати:

  • основні бойові танки (ОБТ) США третього покоління M1A2 Abrams (можливо, і інші модифікації цього танка);
  • бойові машини піхоти виробництва США M2A3 Bradley і бойові розвідувальні машини на її базі (M3A3 Bradley);
  • самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin;
  • реактивні системи залпового вогню на колісному шасі сімейства HIMARS;
  • універсальні пускові установки / РСЗВ M270 MLRS;
  • пересувні зенітно-ракетні комплекси NASAMS 2 спільної розробки Норвегії та США;
  • стаціонарні зенітно-ракетні комплекси Patriot, які виконують роль ППО і протиракетної оборони;
  • багатофункціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D;

Цю техніку ми зможемо отримати за спрощеною процедурою. Після закінчення війни її оренду треба буде оплатити, а вціліле озброєння — повернути назад до США. 

Джерело: www.epravda.com.ua