Анастасія Мазурок, операційна директорка TI Україна, поспілкувалась з ведучими Громадського радіо про загальні тренди та цікавинки Рейтингу прозорості 100 найбільших міст-2019. 

TI Україна вже третій рік презентує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Він показує, наскільки міська влада розкриває інформацію про свою діяльність громадянам та надає їм інструменти для впливу та участі.

Ми обрали 6 головних тез з інтерв’ю Анастасії Мазурок. 

1. Займати провідні позиції Рейтингу стає все важче.

Третій рік поспіль спостерігається ущільнення позицій Рейтингу. Наприклад, між першою і третьою позицією різниця буквально в три бали (Дрогобич та Покров – 79,1 бала, Тернопіль – 76 балів), що говорить про дуже щільне позиціювання міст між собою. Для того, щоб стати лідером Рейтингу, недостатньо зробити косметичні або прості для втілення зміни. Важливо робити складні речі. 

2. Загальний тренд на рух до прозорості та сповільнення темпів росту.

Два роки поспіль більшість міст були в категорії «непрозорі», набираючи менше ніж 40 балів. Цього року 59 міст перейшли позначку в 40 балів. Загалом середній рівень прозорості за три роки зріс від 29,9 до 45,7 бала, але спостерігається сповільнення темпів росту. Перш за все це пов’язано з тим що, спочатку були втілені простіші індикатори. Зараз кожне нове досягнення потребує більшого ресурсу. Наприклад, відкрити дані про кадровий конкурс — це просто, а створити геокадастр або інвестиційний паспорт міста — це вже потребує залучення фахових експертів, фінансових ресурсів тощо.

3. Думка про те, що великим містам легше бути прозорими, — це міф. 

В топ-10 прозорих міст потрапило лише 4 обласних центри (Тернопіль, Вінниця, Львів, Дніпро). Найнижчу позицію серед обласних центрів посів Харків (51-ше місце).

У великих міст більше ресурсу, але у них і більше майна, комісій, наборів даних, які їм потрібно відкривати. Малі міста на сьогодні певною мірою можуть бути мобільнішими в прийнятті своїх рішень і в змінах. Окрім того, після реформи децентралізації багато ресурсів, інвестицій, донорської підтримки надходять в регіони. 

Дослідження чинників, які впливають на рівень прозорості міст, показали, що найбільше впливає «політична воля», тобто бажання влади відкривати набори даних, а не розмір міста та чисельність його мешканців. 

4. Прозорість міст приваблює інвесторів. 

Два інвестори прийшли в Маріуполь через те, що місто два роки поспіль покращувало показник прозорості. Інвестиції – це мотивація для міст підвищувати власні позиції в Рейтингу прозорості. Міста конкурують між собою за інвестиції, використовуючи рейтинг як змагальний інструмент.

5. Міста вивільняють кадровий ресурс, коли відкривають свої дані. 

Коли місто викладає все більше інформації у відкритий доступ для громадян, зменшується кількість запитів на публічну інформацію. Місто вивільняє кадровий ресурс, який раніше опрацьовував звернення. Громадяни рідше просять дати очевидну інформацію, яку вони можуть знайти на сайті. 

6. Індикатори, які раніше вважалися кращими світовими практиками, стають нормою закону.

Оцінка Рейтингу прозорості проводиться за 14-ма різними сферами і включає 86 індикаторів. 

З одного боку, Рейтинг включає індикатори, які є законодавчими вимоги: публікувати бюджет у відведений законом строк, постатейно розбивати видатки тощо. Крім цього, до індикаторів Рейтингу включені кращі світові практики. Наприклад, створення онлайн-черги для дитячих садочків та шкіл або онлайн-черги на житлові приміщення, які є в доступі громади. Це не є вимогою закону станом на зараз, але це суттєво спростить і підвищить комфорт життя людей. 

Ще три роки тому більшість індикаторів були в категорії «краща світова практика». Станом на зараз більша частина цих індикаторів стали нормою закону, адже весь світ рухається у бік наборів відкритих даних. 

 

Нагадаємо, 12 лютого Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила Рейтинг прозорості міст-2019. Уперше лідерами стали одразу два міста — Дрогобич і Покров (екс-Орджонікідзе), які отримали по 79,1 бала. 

До п’ятірки найбільш прозорих міст також увійшли Тернопіль (76,0), Маріуполь (74,6) і Вінниця (74,2). Натомість, за результатами 2019 року топ-5 залишив Дніпро. До слова, Київ у результаті посів 15-ту сходинку рейтингу.

Прочитати дослідження.

Джерело: hromadske.radio