Минулого тижня представляла Україну на семінарі з підвищення прозорості та доброчесності публічних закупівель в Таїланді. Український досвід, яким я ділилася, здавалося, був поза межею реального для учасників семінару в Бангкоку.

Це не дивно, бо Південна та Південно-Східна Азія є одним із найменш розвинених регіонів світу, коли йдеться про оприлюднення планів закупівель і тендерних документів. А приклад контролю DOZORRO спільноти – це щось на кшталт фантастики.  

 

Україна дивує світ інноваціями у сфері публічних закупівель

Звісно, ми в Україні моніторимо закупівлі значно краще, ніж це роблять в країнах Азії. Громадськість в нашій країні дуже активна, а інформація про тендери відкрита для кожного завдяки системі ProZorro, яку Transparency International Ukraine адмініструвала та передала державі.

Tinder for tender, 40 ризик-індикаторів та машинне навчання DOZORRO підкорили всіх. Йдеться про те, що з двох тендерів експерти із закупівель обирають той, який, на їхню думку, має більше корупційних ризиків або ймовірні порушення. Таким чином штучний інтелект (artificial intelligence) має вчитися оцінювати різні комбінації ризиків та їхню вагомість. Зрештою моніторинг видає найбільш підозрілі закупівлі. І вже потім їх вручну аналізують спеціалісти. Це допомагає набагато швидше виявляти проблемні закупівлі серед тисяч пропозицій на ProZorro щотижня. Особливо добре система допомагає виявляти змову між учасниками порушень, знаходимо їх на майже 300% краще, ніж раніше.

На семінарі про наш досвід найбільше запитували представники Індонезії та Філіппін і хочуть його запровадити у своїх країнах.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(402) "Південна та Південно-Східна Азія є одним із найменш розвинених регіонів світу, коли йдеться про оприлюднення планів закупівель і тендерних документів. А приклад контролю DOZORRO спільноти – це щось на кшталт фантастики.  " ["quote_author"]=> string(163) "Анастасія Козловцева, керівниця відділу міжнародних зв'язків та фандрейзингу ТІ Україна" }

Південна та Південно-Східна Азія є одним із найменш розвинених регіонів світу, коли йдеться про оприлюднення планів закупівель і тендерних документів. А приклад контролю DOZORRO спільноти – це щось на кшталт фантастики.  

Анастасія Козловцева, керівниця відділу міжнародних зв'язків та фандрейзингу ТІ Україна

Як відбуваються публічні закупівлі в країнах Азії

З-понад сотні учасників семінару більшість – спеціалісти з публічних закупівель у державних органах, працівники антикорупційних агентств, аудиторських бюро. Також запросили представників громадського сектору та ключових бізнес-гравців Асоціації країн Південно-Східної Азії (ASEAN).

З цікавого: в деяких країнах виплати прив’язані до електронних платформ закупівель, тобто оплата відбувається тільки після якісно проведеного тендеру. А оголосити закупівлю можна тільки, якщо вона є в попередньо оприлюдненому плані витрат. 

 

Таїланд

У Таїланді вдалося заощадити 90 млрд бат платників податків (близько 2,9 млрд дол) на понад 100 закупівлях завдяки Пактам доброчесності глобального руху Transparency International. Це – один із механізмів запобігання корупції. Пакт доброчесності – це правило, якщо сума закупівлі перевищує 1 млрд бат. 

Пакти доброчесності можуть бути як підписаними замовниками й учасниками тендеру документами, так і загалом підходом до публічних контрактів. З 1990-х років їх використовують понад 15 країнах світу. Публічні закупівлі стають більш прозорими, а громадські спостерігачі контролюють цей процес. 

Влада Таїланду розвиває систему електронних державних закупівель (e-GP). На сайті http://www.gprocurement.go.th є інформація для постачальників, оголошення та результати торгів. «Початківці» можуть зареєструватися на навчальні курси із закупівель та отримати сертифікат. Проте брати участь у тендерах можуть тільки компанії, зареєстровані в спеціальному реєстрі. Також тайські чиновники планують запустити повноцінний сайт https://govspending.data.go.th, де збиратимуться дані про державні закупівлі та інформація від Бюро бюджету, Електронної державної агенції, Офісу комісії боротьби з корупцією в публічному секторі.

Цікаво, що в новому законодавстві пропонують надавати державну фінансову підтримку контролерам закупівель від громадськості як відсоток від вартості закупівлі.

 

Індонезія

В Індонезії створювати електронну систему закупівель почали ще в 2008 році. Сферою закупівель керує Національне агентство з публічних закупівель, підпорядковане Президентові. Понад 500 співробітників відповідають за закупівлі національного та локального рівнів та розвивають систему електронних закупівель, що включає, зокрема, е-планування, е-тендери, е-моніторинг. 

Наприклад, на сайті https://sirup.lkpp.go.id/ можна дізнатися, що у лютому 2020 року влада міста Депок планує купити робочий одяг для відділу сільського господарства на 4,9 млн рупій (близько 8 тис. грн). Е-тендери доступні на іншому сайті – https://www.lpse.kemenkeu.go.id/. Зі списку останніх тендерів – купівля автомобіля для піарників Мінсоцполітики вартістю 580 млрд рупій.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(143) "Наш досвід моніторингу закупівель хочуть запровадили Індонезія та Філіппіни." ["quote_author"]=> string(163) "Анастасія Козловцева, керівниця відділу міжнародних зв'язків та фандрейзингу ТІ Україна" }

Наш досвід моніторингу закупівель хочуть запровадили Індонезія та Філіппіни.

Анастасія Козловцева, керівниця відділу міжнародних зв'язків та фандрейзингу ТІ Україна

Філіппіни

Минулого року Філіппіни почали модернізувати свою електронну систему закупівель, зокрема розв’язувати технічні питання слабкої продуктивності порталу. А з 2018 року закупівлі на суму більше ніж 500 млн песо (близько 237 млн грн) почали рекламувати в медіа. Крім того, філіппінці планують організувати майданчик для обміну досвідом між замовниками, постачальниками, консультантами та організувати для них навчання. А з 2019 року мають зрештою запровадити цифровий підпис на закупівельних документах.

 

Камбоджа

У Камбоджі тільки нещодавно прийняли Стратегію реформування системи державних закупівель, тож масштабні зміни ще попереду. Уряд намагається бути більш відкритим та хвалиться, що на сайті від Міністерства економіки та фінансів вже опублікували закон, процедури закупівель, річний план закупівель та запрошення до участі в торгах. Але зізнаються, що в планах на майбутнє є повідомлення про всі тендерні оголошення та забезпечення чесної конкуренції між учасниками.

Чому прозорі публічні закупівлі важливі для сталого розвитку світу

На семінарі йшлося про підвищення прозорості закупівель в контексті Цілей розвитку ООН. На Саміті ООН ухвалили 17 цілей сталого розвитку до 2030 року, серед яких, наприклад, міцне здоров’я та добробут; промисловість, інновації та інфраструктура; сталий розвиток міст та спільнот. Наскільки ефективно вони втілюватимуться, нерідко залежить саме від якості державних послуг, а відтак і публічних закупівель. З одного боку, через корупційні ризики в закупівлях громадяни можуть користуватися, наприклад, ліками низького ґатунку або спостерігати за тривалим і неякісним ремонтом школи. З іншого боку, завищені ціни на закупівлю товарів або послуг у рази збільшують бюджетні витрати. 

Ми в ТІ Україна прагнемо до рівних правил для всіх стейкхолдерів системи закупівель – замовників, бізнесу та громадянського суспільства. Члени спільноти DOZORRO контролюють закупівлі та інформують про порушення компетентні органи. Завдяки порталу dozorro.org можна подати відгук на закупівлю. А відтак підвищувати ефективність публічних закупівель може кожен. 

 

Семінар з підвищення прозорості та доброчесності публічних закупівель в контексті Цілей розвитку ООН спільно організували UNDP, UNODC, Anti-Corruption Organization of Thailand (ACT) and Khonthai Foundation.

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(302) "У Таїланді вдалося заощадити 90 млрд бат платників податків (близько 2,9 млрд дол) на понад 100 закупівлях завдяки Пактам доброчесності глобального руху Transparency International. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

У Таїланді вдалося заощадити 90 млрд бат платників податків (близько 2,9 млрд дол) на понад 100 закупівлях завдяки Пактам доброчесності глобального руху Transparency International.