Літо у великому місті — це не лише самокати на вулицях, концерти під відкритим небом і спортивні розваги на воді й у парках. Це ще й спека, витримати яку буває надзвичайно складно. Тому фонтани посеред бетонного міста іноді стають справжнім порятунком для його мешканців.

Ми вирішили поцікавилися, скільки коштували бюджету Києва найвідоміші фонтани, створені або відремонтовані після 2014 року. 

2015

Фонтан на Поштовій урочисто відкрив мер Києва Віталій Кличко.  Загальна вартість робіт по реконструкції Поштової площі (дорога, естакада, оновлена пішохідна зона з фонтаном) складала на тому етапі приблизно 440 млн грн. Оскільки на той час ще не було Prozorro, переглянути документацію по кожному з видів робіт не вдалося. 

Урочисте відкриття оновленої Поштової з купанням Віталія Кличка в фонтані запам’яталося жвавістю, загальним піднесеним настроєм і стало кращою рекламою нової локації відпочинку киян. Проте “сухий” водограй посеред площі радував киян не вічно — останні кілька років фонтан на Поштовій не працює. І гола площа з граніту та без дерев не дає ніякого порятунку від спеки для киян влітку. 

Зараз, як ми перевірили, фонтан взагалі заколочений дошками. А сама пішохідна зона хоча й відкрита, проте в деяких частинах надзвичайно занедбана, обмальована графіті. У Подільській РДА нам не змогли пояснити, хто наразі відповідає за неробочий фонтан, оскільки Поштова не перебуває на балансі жодної з установ. Це пов’язано з тим, що відкрита в 2015 році площа була лише першою чергою проєкту комплексної реконструкції Поштової, і фактично об’єкт досі не здали в експлуатацію.

2016 

До 25-ї річниці Незалежності України в Києві відкрили реконструйований фонтан біля Національної опери. Він там був і раніше, але попередні 15 років не працював. Реконструкція, яка коштувала 968 тис. грн, складалася з оновлення самої чаші водограю, обладнання його світломузичним супроводом і благоустрою майданчика поруч. Наразі фонтан не працює — ймовірно, це пов’язано з ремонтними роботами, які розпочалися на площі перед Національною оперою. За словами місцевих мешканців, раніше програму з музикою можна було побачити перед спектаклями в опері. 

Того самого року киянам презентували ще один проєкт— фонтани, які струменіють прямо з вод Русанівського каналу (Дніпровський район столиці). Комплекс складається з 12 водограїв зі світломузичним супроводом, їхні струмені б’ють до 30 м угору. Ці фонтани відразу полюбилися мешканцям Русанівки і початок їхньої роботи щороку чекають з нетерпінням.

Відкривали комплекс у два етапи, останню чергу — в 2017 році. Тендери провели незадовго до того, як використання Prozorro стало обов’язковим, тому інформацію про закупівлі можна знайти хіба на порталі Київаудиту. Загальна вартість проєкту склала 13 млн грн. Цікаво, що щорічне обслуговування цих фонтанів (консервація на зиму, запуск, ремонт, автоматичне керування) обходяться балансоутримувачу КП “Київводфонд” в кругленьку суму — 1-2 млн грн щороку

2017

У травні 2017 року відкрився оновлений комплекс фонтанів на Майдані Незалежності. Водограї Майдану по парній стороні Хрещатика не працювали після Революції Гідності, тобто три роки, і їх запуск став помітною подією в житті міста. Родзинкою проєкту було світломузичне оснащення водограїв, музичну програму яких обирали мешканці міста шляхом голосування. 

 

Вартість ремонту фонтанів відповідала масштабам комплексу: реконструкція фонтану “Великий” — 19,1 млн грн, реконструкція фонтанів “Малі” — 10,9 млн грн (обидва тендери виграло ТОВ “Енерго-Інвест”, суми вказані з вартістю проєктної документації). Того ж року на Майдані (непарна сторона) відремонтували каскадний фонтан за 1,5 млн грн і “Водяну кулю” за 852 тис. грн. Ці фонтани досі працюють та радують киян яскравими шоу літніми вечорами (графік роботи тут).

2019

Відкриття нового фонтану на Володимирській гірці стало частиною чергового грандіозного проєкту Віталія Кличка — Велосипедно-пішохідного мосту, який з’єднав парк біля Арки Дружби народів і Володимирську гірку. Скляний міст як його швидко назвали кияни, обійшовся бюджету в понад 340 млн грн. Цей кошторис включає 90 млн грн на благоустрій території на Володимирській гірці і будівництво фонтану. Безпосередньо сам фонтан коштував не таку астрономічну суму — 4,2 млн грн. Проте і масштаб його значно скромніший за, приміром, водограї Майдану.

Дивна доля у каскадного світломузичного фонтану в сквері імені Марії Заньковецької (на вулиці Велика Васильківська). Цей комплекс відкрили лише у 2012 році і потім його весь час ремонтують. “Київводфонд” наче лагодив його у 2016. А в 2018 фонтан вже перестав працювати, тому на наступний рік його знову відправили на ремонт. Вартість відновлення склала 4,4 млн грн, а роботи виконувало ТОВ “Енерго-Інвест”. 

Цього ж року запрацював водограй біля Київського палацу дітей та юнацтва. Мозаїчний комплекс фонтанів “Зорі та сузір’я”, за інформацією КМДА, не функціонував понад 40 років. Унікальний комплекс мозаїк, який є памяткою модернізму, створили київські художники. Реконструкція басейнів фонтану розпочалася в 2017 році, а роботи тривали до кінця 2020. За інформацією на Prozorro, вартість лише реставрації склала 16,3 млн грн.

2020

Минулий рік став рекордним за кількістю відкриттів оновлених фонтанів міста. “Сухий” світломузичний фонтан у Сирецькому парку з’явився разом з першою чергою реконструкції цієї зеленої зони. Водограй відразу став улюбленим місцем відвідувачів парку, особливо дітей. Раніше ми писали про загальну вартість витрат на цей парк, а один з депутатів Київради минулого скликання уточнив в “Зеленбуді” кошторис окремо по фонтану — на нього витратили 7,9 млн грн.

Багатостраждальний ремонт Парку партизанської слави в Дарницькому районі завершився минулого року ефектним відкриттям “пішохідного” фонтану на вході в парк. Незвичний водограй являє собою коридор з арок, з яких падає вода, тож усі охочі можуть бігати прямо під нею. Крім цього, струмені б’ють і з землі. Загальна вартість реконструкції парку склала понад 70 млн грн. Перший виконавець робіт завдав матеріальної шкоди замовнику на суму 17 млн грн, довгий час тривали провадження, а старий фонтан, який почав реконструювати горе-підрядник, стояв зруйнованим понад рік. Коли арешт з парку зняли, підготовку нового фонтану замовляли вже окремою спрощеною закупівлею на суму 880 тис. грн (підрядником стало ТОВ “Енерго-Інвест”). 

Новий водограй з’явився також біля метро “Оболонь” — він став частиною оновленої Оболонської площі, реконструкція якої коштувала приблизно 14 млн грн, з них на фонтан витратили 4,4 млн грн.

На Контрактовій площі (Поділ) восени минулого року оновили фонтан “Самсон”. Це один з найстаріших фонтанів Києва і в останні роки його весь час то реставрують, то самовільно перефарбовують. Торік “Київзеленбуд” зробив ремонт за 2,47 млн грн. За ці гроші оновили покриття і колір ротонди, скульптур Самсона і Андрія Первозванного, а також переоснастили інженерні системи фонтану.

І ще один, зовсім новий водограй з’явився торік в парку за Михайлівським монастирем. Фонтан зі скульптурою архистратига Михаїла, який ширяє над Києвом, побудували в рамках проєкту благоустрою парку “Володимирська гірка”. Вартість робіт становила 67,7 млн грн, згідно з договором, саме на фонтан витратили 9,5 млн грн. А скульптуру архистратига Михаїла для водограю подарували меценати. 

2021

Цьогоріч київський міський голова вже встиг відкрити новий фонтан — в Наводницькому парку. Парк на березі Дніпра поруч з пам’ятником засновникам Києва давно  — одне з популярних місць для фотосесій. Минулого року його вирішили оновити: замінили покриття, зробили пандуси, урни, вбиральні, облаштували світловий фонтан. Цей ремонт коштував скромні 14 млн грн (9,7 млн грн і 4,5 млн грн). Cкільки з них витратили саме на водограй, порахувати важче, адже деякі роботи щодо нього вказані в загальних кошторисах — однак це щонайменше 4,3 млн грн.

Також цього року вже запрацював невеличкий і затишний фонтан в сквері на Володимирському проїзді (між Софією і Михайлівським). Реконструкція самої зеленої зони (вартістю 4,05 млн грн) наразі ще триває, проте фонтан вже запустили. Згідно з кошторисом, на нього мали витратити приблизно 350 тис. грн.  

З огляду на найбільш помітні реконструкції і будівництва фонтанів Києва видається, що цей вид доступного відпочинку містян не надто обтяжливий для бюджету. Особливо у порівнянні з тими ж таки славнозвісними парками, де плитка, вбиральні і урни тянуть на десятки і сотні мільйонів гривень. З іншого боку, помітно, що вік фонтанів не надто довгий — декілька років, і вже на ремонт. Крім того, кожен фонтан — це ще й обслуговування і консервація на зиму, а значить, щорічні додаткові витрати, які іноді сягають мільйонів на рік (як у випадку із Русанівським каналом). Проте лише одне відвідування площі зі “згаслим” водограєм (як на Поштовій або “Груші” на Позняках) відразу нагадує, що міська прогулянкова локація без фонтану — це пустеля, яка не приваблює, а відлякує людей.

Джерело: dozorro.org