Порушують рівні правила гри у закупівлях? Звертайтесь до замовника з вимогою це виправити. Якщо той не чує — звертайтесь до Антимонопольного комітету України та DOZORRO-спільноти. Саме у такий спосіб бізнес спільно з громадськістю домоглись скасування незаконного визнання переможця та покарали за змову на реконструкції лікарні в Київській області.

У жовтні 2018 року Вишнівська міська лікарня оголосила тендер на 43 мільйони гривень на реконструкцію міської поліклініки з добудовою. На аукціон подались 5 компаній. Перемогла фірма “Професійна інжинірингова компанія” з пропозицією в 25,3 мільйона гривень. Вишнівська міська лікарня могла би порадіти економії у 18 мільйонів гривень.

Визнання переможця і скарги конкурентів

Однак конкуренти “Леокон спецбуд” та “Вестбуд плюс” у тендерній пропозиції переможця знайшли порушення. Замовник мав відхилити найдешевшу пропозицію, оскільки переможець не надав всіх документів, які вимагались.

Вишнівська міська лікарня вирішила не здаватися і почала захищати переможця, аргументуючи свою позицію “залізним фактом” — ціною.

“Зауваження від учасників вважати несуттєвими з огляду на те, що від “Професійна інжинірингова компанія” цінова пропозиція є найбільш економічно вигідною”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(239) "Вишнівська міська лікарня вирішила не здаватися і почала захищати переможця, аргументуючи свою позицію "залізним фактом" — ціною." ["quote_author"]=> string(31) "Анастасія Ференц" }

Вишнівська міська лікарня вирішила не здаватися і почала захищати переможця, аргументуючи свою позицію "залізним фактом" — ціною.

Анастасія Ференц

Покарання: відміна торгів

Компанія “Леокон спецбуд” вирішила не опускати руки і продовжити боротись, подавши скаргу до АМКУ. Антимонопольний комітет зобов’язав Вишнівську міську лікарню скасувати рішення про визначення переможцем “Професійної інжинірингової компанії”.

Паралельно компанія звернулась до DOZORRO-спільноти. Фахівці з публічних закупівель Трансперенсі Інтернешнл Україна відправили листа до керівного органу замовника — Вишнівської міської ради. І згодом отримали відповідь, що закупівлю було відмінено через неможливість усунення порушень.

Покарання: штраф за змову

Після ретельного вивчення документів учасників ми встановили, що “Професійна інжинірингова компанія”, яка майже перемогла, та ТОВ “Фрей-юкрейн”, порушила рівні правила гри:

  • у них спільний засновник;
  • документи мають однакові назви, вигляд, надруковані однаковим шрифтом;
  • інформаційні довідки з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, директори ТОВ “Професійна інжинірингова компанія” та ТОВ “Фрей-юкрейн” отримали в один день з номерами 10510 та 10511;
  • директори зареєстровані за однією адресою у Києві;

17 липня Київське обласне територіальне відділення АМКУ визнало порушення закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.

“Фрей-юкрейн” та “Професійна інжинірингова компанія” тепер мають заплатити штраф — по 68 тисяч гривень. І не зможуть брати участь у публічних закупівлях протягом трьох років.

Але на цьому історія не закінчується. Вишнівська міська лікарня знову проводила тендери на реконструкцію. І цього разу в закупівлях брали участь нові “партнери”. Трансперенсі Інтернешнл Україна підготувала ще одне звернення до АМКУ щодо антиконкурентних узгоджених дій учасників. Чекаємо на відповідь.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(314) "Після ретельного вивчення документів учасників ми встановили, що "Професійна інжинірингова компанія", яка майже перемогла, та ТОВ "Фрей-юкрейн", порушила рівні правила гри." ["quote_author"]=> string(31) "Анастасія Ференц" }

Після ретельного вивчення документів учасників ми встановили, що "Професійна інжинірингова компанія", яка майже перемогла, та ТОВ "Фрей-юкрейн", порушила рівні правила гри.

Анастасія Ференц

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected].

Джерело: dozorro.org