Під час війни бізнес мобілізував сили для допомоги військовим та цивільним. Ресторани годують ТрО та переселенців, ательє відшивають військову форму, хтось передає свої товари на благодійність, а хтось — збирає гроші, щоб закупити каски, тепловізори чи купу інших речей. Така підтримка і єдність безцінна. А щоб гуманітарна допомога дійшла до тих, хто її потребує, і була максимально ефективною, важливо надавати її прозоро та підзвітно. 

1. Допомагайте офіційно

Зазвичай допомогу хочеться передати пошвидше, однак під час цього не нехтуйте документацією. Ведіть внутрішній облік і віддавайте гуманітарку офіційно. Що це означає? Якщо ви допомагаєте органам місцевої влади, військовим частинам чи благодійним фондам, які зареєстровані як юридичні особи, оформіть акт приймання-передачі. Також у них та у всіх не-юросіб варто просити фото або відеозвіти. Можливо, фонд чи місцева влада не одразу знають, як далі розподілять цю допомогу, однак вони можуть розповісти це потім, по факту. А ще радимо закликати владу прозоро звітувати про неї і перед мешканцями міст та сіл: розповідати про кількість отриманого (тоннаж), тип допомоги (продукти харчування, медикаменти) та хто її надав.

2. Товари та послуги мають бути якісними

У прагненні допомогти дуже важливо не нашкодити. Якщо ви передаєте комусь товари, подбайте, щоб вони були справді якісними та безпечними. Особливо це стосується засобів захисту для військових і медицини. Від того, чи надійні пластини в бронежилеті, чи правильно складена аптечка — залежать життя людей. Тому обирайте сертифіковані товари в перевірених постачальників. Якщо сумніваєтеся, що краще купити, порадьтеся з досвідченими волонтерами. Також чимало інформації зараз можна перевірити просто в інтернеті. Наприклад, є перелік виробників надійних турнікетів.

Так само і з товарами власного виробництва чи послугами — віддавайте те, що готові були б і продати.

3. Якщо під час допомоги ви зіткнулися з корупцією або зловживаннями — зверніться в поліцію

Поки ви тримаєте економічний фронт в Україні, досягнення на ньому може під’їдати корупція. Через неї допомога не доходить до тих людей, кому вона потрібна, а гроші осідають у чиїхось кишенях. В умовах війни це ще страшніше. Тому не ігноруйте корупції. Якщо ви побачили її або інші зловживання, коли ввозили гуманітарку в Україну, передавали допомогу в місцеві органи влади або у військові адміністрації — зверніться до поліції. Кого ще про це повідомити, розписали в окремому матеріалі з порадами. До речі, це варто робити і в мирний час.

І пам’ятайте, кожен викритий корупціонер — це не лише допомога тут і зараз, а й внесок у майбутнє з рівними правилами гри для всіх. Погодьтеся, вести бізнес у таких умовах значно приємніше.

Джерело: www.facebook.com