Вже кілька тижнів вся Україна палко обговорює оприлюднені грудневі зарплати вітчизняних чиновників. Причиною масового обурення стали, власне, розміри зарплат, отриманих топпосадовцями.
 
Після оприлюднення цих цифр у Кабміні пояснили, що такі суми мають стати запобіжником від корупційних спокус. Бо ж якщо зарплати у представників влади будуть високі, то і красти їм вже просто не захочеться.
 
Якою є логіка формувань зарплат урядників у країнах, які є лідерами у боротьбі з корупцією — розповідаємо нижче.
 
Данія.
Тут заробітна плата залежить від бюджету: чим вищі економічні показники, тим більше заробить чиновник.
 
Нова Зеландія.
Тут рівень зарплат формується разом із держслужбою статистики. Там рахують спеціальний індекс вартості робочої сили й за формулою визначають, скільки отримає чиновник.
 
Фінляндія.
Тут міністерські зарплати та надлишки викладені у законах про заробітну плату членів парламенту та про оплату праці міністрів.
 
Польща.
В країні, яка є лідеркою в Індексі сприйняття корупції серед наших сусідів, зарплата прив‘язана до прожиткового мінімуму, і вона становить понад вісім прожиткових мінімумів.
 
Сінгапур.
Тут існує чи не найдієвіша система формування зарплати урядників у світі. Питання оплати праці чиновників Сінгапура прив‘язане до їх успішності на цій посаді. Наприклад, до 50% зарплати чиновника у Сінгапурі буде залежати від того, чи досяг він цілей, передбачених цією посадою.
 
А от з Україною все не так легко та однозначно.
 
У нас зарплатня топчиновників та пересічних українців може різнитися у 10, 20, а інколи і в 30 разів, і зрозуміти логіку такої відмінності дуже непросто.
 
Зокрема, що вітчизняна система нарахування зарплати доволі безладна, адже порівняно невисокий мінімальний оклад добряче доповнюють різноманітні надбавки та премії. Так, наприклад, донедавна держслужбовці отримували додаткові кошти на оздоровлення, за вислугу років, за ранг, стаж, інтенсивність, престижність.
Більше деталей — у відео.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(297) "У Сінгапурі існує чи не найдієвіша система формування зарплати урядників у світі. Питання оплати праці чиновників тут прив‘язане до їх успішності на цій посаді. " ["quote_author"]=> string(39) " Олександр Калітенко." }

У Сінгапурі існує чи не найдієвіша система формування зарплати урядників у світі. Питання оплати праці чиновників тут прив‘язане до їх успішності на цій посаді.

Олександр Калітенко.

Джерело: vikna.stb.ua