Prozorro.Продажі стали ефективним інструментом контролю за ринком державної та комунальної власності для бізнесу та громадськості. Як в Україні з’явилася платформа для прозорої приватизації та які зміни її очікують у майбутньому?

Запобігати корупції та залучати громадян до боротьби з нею це стратегічні цілі TI Україна. Наш фокус зосереджений на інноваційних рішеннях, які допомагають мінімізувати корупційні ризики у державному секторі економіки. Таким першим важливим антикорупційним IT-рішенням стала електронна система державних закупівель Prozorro, до створення якої ми також були долучені.

У 2016-му році TI Україна долучилась до розробки ще однієї революційної системи, яка сьогодні є найбільшим майданчиком для продажу та оренди держвласності Prozorro.Продажі. Її називають ще “eBay для уряду”. Завдяки цій платформі вдалося відкрити “важкодоступні” дані, перевести в “онлайн” всі процедури та показати сам процес ухвалення рішення чиновниками у питаннях продажу чи оренди державної та комунальної власності. 

Ключовий результат ці рішення вже не пов’язані з людським фактором, а залежні від результатів відкритого та прозорого електронного аукціону, де бізнес змагається за купівлю активів. За 5 років існування платформи відбулося понад 350 тис. аукціонів, які поповнили державну скарбницю на 38 млрд грн.

Важливо також, що Prozorro.Продажі перетворились на ефективний інструмент бізнесу та громадськості для моніторингу та контролю за ринком державної та комунальної власності, що вже є вагомим кроком для боротьби із можливими зловживаннями у процедурах приватизації та оренди. 

Перші 2 роки проєкт реалізовувався повністю під керівництвом TI Україна, а у 2018-му він трансформувався у Державне підприємство «Прозорро.Продажі». Ми продовжували адмініструвати дві центральні бази даних системи до літа 2019-го. Увесь час ми тісно співпрацювали з Міністерством Економіки та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). 

Важливо було не лише технічно підтримувати і розвивати систему, але й контролювати процедури аукціонів з продажу майна. Для того, щоб учасники торгів могли повідомляти про випадки несправедливості чи порушень їхніх прав було створено 2 комісії для розгляду скарг при ФГВФО та ДП «Прозорро.Продажі». Представники TI Україна теж входили до складу цих комісій.

Після того як TI Україна передала ДП «Прозорро.Продажі» усі права на бази даних електронної торгової системи, ми продовжили співпрацю з державними структурами щодо удосконалення системи та переведення нових ринків у формат електронних аукціонів. Так, восени 2019 року ми проадвокатували, щоб продаж майна компаній-банкрутів, а також оренда державної і комунальної власності відбулися в системі Prozorro.Продажі. Це відкрило ще більше даних, а отже, знизило корупційні ризики в раніше закритих процедурах.

Поступово функціонал сервісу розширили і було створено можливості для продажу майна державних акціонерних компаній, прав на надрокористування, необробленої деревини. Незабаром активується опція і для оренди земельних ділянок.

TІ Україна зацікавлена в сталих антикорупційних змінах, тому ми продовжуємо заглиблюватись у розвиток реформи управління державним майном.

Сьогодні наша команда напрацювала методологію для ефективного моніторингу за процедурами приватизації та оренди. Починаємо працювати також над створенням моніторингової мережі. Це стимулюватиме продаж непрофільних активів та підвищить спроможність держави проводити процедури професійно і без порушень.

Якщо колеги з інших країн будуть зацікавлені використати наш досвід у проведенні цієї реформи, наша рекомендація налаштуватись на “гру в довгу”. Досвід України показує, що “вікна можливостей” довго не бувають відчиненими. А реформи потребують не тільки політичної волі, але й рішучості, наполегливості та мобілізації впливових стейкхолдерів.

Водночас, важливо не налаштовуватися виключно на опозиційну боротьбу, а вчитися співпрацювати з різними стейкхолдерами та вміти шукати компроміси. Адже життєздатність антикорупційних змін не менш важливий результат нашої роботи.

Джерело: www.opengovpartnership.org