Київ перебуває на 13-му місці у світі за рівнем перевантаження автомобілями. Цю проблему частково може вирішити розвиток комфортної велосипедної інфраструктури. За «Концепцією розвитку велосипедної інфраструктури в місті Києві», до 2025 року планують створити 240 км веломаршрутів. Однак комунальники “Київавтодор” вже майже рік затягують початок будівництва велодоріжок, безпідставно відміняючи торги з розробки проектно-кошторисної документації.

Здавалося б, особиста підтримка міського голови, який не тільки має 9 велосипедів, але час від часу їздить на роботу на двоколісному транспортному засобі, забезпечить особистий контроль та швидку реалізацію даного інфраструктурного проєкту. Однак, навіть сьогодні, Віталію Володимировичу доводиться порушувати Правила дорожнього руху – їхати велосипедом по тротуарах, оскільки велосипедних доріжок за рік після затвердження Концепції так і не стало більше.

А що говорить реальний стан справ? У 2018 році комунальна корпорація «Київавтодор» отримала функцію замовника з реконструкції та будівництва вулично-дорожньої мережі в частині створення велосипедної інфраструктури. Ще у 2018 році КК «Київавтодор» оголосив два тендери з розробки проєктно-кошторисної документації веломаршруту по Набережному шосе від Поштової площі до мосту Патона, проте обидві закупівлі були відмінені.

В бюджеті Києва на 2019 рік передбачено кошти на проєктування 7 веломаршрутів:

  • Виноградар — Центр
  • Оболонь — Центр
  • Солом’янка — Центр
  • Лісовий масив — Центр
  • Куренівка — Центр
  • Воскресенка — Московський міст-Центр»
  • Набережне шосе від Поштової площі до мосту Патона.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(255) "До 2025 року планують створити 240 км веломаршрутів. Однак комунальники "Київавтодор" вже майже рік затягують початок будівництва велодоріжок" ["quote_author"]=> string(0) "" }

До 2025 року планують створити 240 км веломаршрутів. Однак комунальники "Київавтодор" вже майже рік затягують початок будівництва велодоріжок

За 7 місяців 2019 року КК «Київавтодор» оголосив 6 тендерів з розробки проєктно-кошторисної документації для трьох веломаршрутів, 4 з яких було відмінено чи визнано такими, які не відбулися. 24.07.2019 року в тендері з розробки проєктно-кошторисної документації по веломаршруту «Солом’янка-Центр» переможцем  було визнано Львівське КП «Інститут просторового розвитку». Через три дні, 27.07.2019 року ТОВ «Інститут проектування інфраструктури транспорту» став переможцем у тендері з проєктування веломаршруту по Набережному шосе.

В чому причина такої низької успішності проведених тендерів?

  • Учасники погано готують тендерні пропозиції?
  • Тендерна документація містить дискримінаційні вимоги?
  • Тендери виграють небажані учасники?

Звичайно, на це питання повинен відповісти Замовник. Однак, коли він не бажає давати жодних коментарів, то нам не залишається нічого іншого, як самостійно зіставити факти та зробити висновки.

Інколи, навіть наявність в тендерній документації (далі – ТД) дискримінаційних вимог не дозволяє перемогти «бажаному» учаснику. В таких випадках, КК «Київавтодору» доводиться не тільки безпідставно дискваліфікувати «небажаних» учасників, а й відміняти закупівлі чи визнавати їх такими, що не відбулися.

Топ три лайфхаки від КК «Київавтодор» з відміни торгів

I ЛАЙФХАК. Відмінити закупівлю у зв’язку з неможливістю усунення виявлених порушень законодавства – офіційна причина відхилення, яку необхідно зазначити в протоколі відхилення, щоб все було типу «по Закону». А по факту, під це формування можна «підігнати» все, що забажаєте:

  • перевищити строк розгляду тендерної пропозиції  (далі – ТП) небажаного учасника,  як це було в закупівлі, і удати, що забули про існування норми ч. 4 ст. 28, відповідно до якої строк розгляду ТП може бути аргументовано продовжено Замовником до 20 робочих днів.

  • посилатися на вимогу від учасника, яка раніше не була задоволена Замовником. Приклад тут(безпідставна дискваліфікація МПП «Елтранс» та Київського національного університету будівництва і архітектури, необгрунтоване визнання переможцем ТОВ «Інститут проектування інфраструктури транспорту.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(350) "За 7 місяців 2019 року КК «Київавтодор» оголосив 6 тендерів з розробки проєктно-кошторисної документації для трьох веломаршрутів, 4 з яких було відмінено чи визнано такими, які не відбулися." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За 7 місяців 2019 року КК «Київавтодор» оголосив 6 тендерів з розробки проєктно-кошторисної документації для трьох веломаршрутів, 4 з яких було відмінено чи визнано такими, які не відбулися.

II ЛАЙФХАК. Відмінити закупівлю у зв’язку з відсутністю подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг.

Якщо необхідний вам учасник не встигає підготувати та подати ТП, не вагайтесь — відміняйте закупівлю. Аргументація відміни може бути доволі проста і банальна. Приклад такого кейсу тут (Замовник обґрунтовує необхідність відміни торгів у зв’язку з  відсутністю об’єкту «Будівництво велосипедної доріжки по Набережному шосе від Поштової площі до мосту імені Є.О. Патона» в адресному переліку «Програма економічного і соціального розвитку м. Києва на 2018-2020 роки».)  І байдуже, що простий Google пошук дозволяє встановити наявність об’єкту: «Будівництво велосипедної доріжки по Набережному шосе від Поштової площі до мосту імені Є.О. Патона» в даному переліку (№ п/п 42 код об’єкта 203476).

III КОМБО-ЛАЙФХАК. Відхилення всіх ТД та визнання торгів такими, що не відбулися.

Використовуючи цей лайфхак, Ви досягаєте подвійного результату. По-перше, відхиляєте всіх небажаних учасників, по-друге, можете заново оголосити закупівлю. В такому випадку дискваліфікація учасників може бути як законною,  так і майже такою. Приклад такого комбо-лайфхаку шукайте тут (безпідставна дискваліфікація ТОВ «Експерт проект плюс» та ТОВ «Архітектурно-реставраційне «Софія).

Сподіваємося, що Київавтодор проведе наступні тендери належним чином і не залишить мера й всіх мешканців та гостей столиці без можливості пересуватися містом велосипедом спеціальними велодоріжками.

Довідково

Transparency International Ukraine запустило моніторинговий портал DOZORRO 1 листопада 2016 року. Мета − об’єднати громадянське суспільство,  забезпечити рівні правила гри для всіх стейкхолдерів системи закупівель.

Dozorro − це онлайн-платформа, де будь-хто може надати зворотній зв’язок державному замовнику чи постачальнику, суспільству чи правоохоронним органам щодо проведеної процедури закупівлі, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого замовника. 

DOZORRO спільнота − це мережа громадських організацій, замовників, бізнесу та всіх, хто зацікавлений у підвищенні ефективності публічних закупівель та дотримання рівних правил гри. Члени спільноти систематично контролюють державні закупівлі та інформують про порушення компетентні органи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(368) "Сподіваємося, що Київавтодор проведе наступні тендери належним чином і не залишить мера й всіх мешканців та гостей столиці без можливості пересуватися містом велосипедом спеціальними велодоріжками." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Сподіваємося, що Київавтодор проведе наступні тендери належним чином і не залишить мера й всіх мешканців та гостей столиці без можливості пересуватися містом велосипедом спеціальними велодоріжками.

Джерело: dozorro.org