18 червня низка громадських організацій закликали політичні партії та кандидатів у депутати підтримати вимоги громадянського суспільства, необхідні для встановлення реальної, а не декларативної справедливості в Україні.

Під час презентації порядку денного слово мала і керівниця юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко. Наводимо її виступ повністю.

“Щороку міжнародна мережа Transparency проводить ґрунтовне дослідження та формує Індекс сприйняття корупції. Минулого року Україна дещо покращила свої показники, посівши 120 місце серед 180 країн. Ми здобули ще 2 бали та піднялися на 10 місць.

Утім здебільшого це було за рахунок ухвалення закону про антикорсуд та початку конкурсу та автоматичного відшкодування ПДВ.

Більшість рекомендацій ТІ Україна за минулий рік держава так і не виконала. Зокрема ми наполягали на важливості реформи НАЗК, САП та СБУ, створення служби фінансових розслідувань тощо.

Зупинюся більш детально на тому, як повернути довіру до Антикорупційної прокуратури.

Минулого року керівник САП потрапив у гучний “акваріумний” скандал, даючи інструкції фігурантам розслідувань НАБУ/САП, як і що відповідати під час допитів, повідомляв деталі справ підозрюваним у них та чинив тиск на суд.

Довіра до новоствореного антикорупційного органу різко впала. Ми закликали Холодницького добровільно піти з посади. Але марно.

Ми зібралися разом, аби сказати: відновити репутацію САП можна, переобравши керівництво САП за новою процедурою. Необхідно забезпечити максимальну незалежність роботи САП від Генеральної прокуратури та можливих політичних впливів.

Світлина Олександри Дрік, fb.com
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(138) "Більшість рекомендацій ТІ Україна за минулий рік держава так і не виконала." ["quote_author"]=> string(85) "Катерина Риженко, керівник юридичного відділу" }

Більшість рекомендацій ТІ Україна за минулий рік держава так і не виконала.

Катерина Риженко, керівник юридичного відділу

Друге важливе питання в контексті боротьби з топ-корупцією — це повернення відповідальності за незаконне збагачення.

Топ-чиновники, які обкрадали українців та незаконно збагачувалися після Революції Гідності, отримали амністію після визнання неконституційною кримінальної відповідальності за незаконне збагачення у лютому 2019.

Справи щодо 65 високопосадовців закрили і наразі в Кримінальному кодексі немає такого злочину. Хоча громадськість і міжнародна спільнота неодноразово висловлювали своє обурення з цього приводу та зверталась до парламенту із закликом терміново відновити покарання за такий злочин. Адже таке рішення КСУ значно послаблило антикорупційні зусилля нашої країни.

Новий парламент має забезпечити невідворотність конфіскації незаконних активів посадовців і відновити дієву кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Сподіваємося, що новообрані депутати доведуть свою ефективність і Україна втілить ці та інші рекомендації та підніметься у Рейтингу сприйняття корупції.”

Нагадаємо, що громадські організації закликають учасників парламентських перегонів підтримати Порядок денний встановлення справедливості, а також втілити його в життя після проходження до Верховної Ради.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(305) "Новий парламент має забезпечити невідворотність конфіскації незаконних активів посадовців і відновити дієву кримінальну відповідальність за незаконне збагачення." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Новий парламент має забезпечити невідворотність конфіскації незаконних активів посадовців і відновити дієву кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Джерело: ti-ukraine.org