Уявімо іноземного інвестора, який хоче відкрити бізнес в якомусь українському місті. За якими критеріями він буде обирати, в якому саме це робити? На Open Data Forum представник міськради Дрогобича Станіслав Гайдер сказав, що нещодавно декілька інвесторів прийняли рішення відкрити своє представництво в цьому місті. За словами Станіслава, ця компанія звернула увагу на високі позиції Дрогобича в рейтингу прозорості Transparency International Україна.

На основі ще яких критеріїв інвестори приймають рішення про те, чи інвестувати в місто? Існує регіональний Doing Business, який робить Офіс ефективного регулювання (BRDO) та Спілка українських підприємств (СУП). Вони оцінюють п’ять напрямків взаємодії підприємців з місцевими органами влади за критеріями «гроші» та «час». Це такі напрямки, як сплата місцевих податків; створення підприємства; одержання дозволів на будівництво; оформлення земельної ділянки під об’єктом нерухомості; приєднання до електромережі.

Це дуже важливий та інформативний рейтинг, адже він враховує абсолютно вимірювані речі – кількість годин, витрачених на реєстрацію бізнесу, а також, скільки на це буде витрачено коштів.

Але чи достатньо цієї інформації для прийняття рішення інвестором? Transparency International Україна вважає, що ні, й тому експерти нашої організації з допомогою представників Офісу ефективного регулювання, Європейської бізнес-асоціації, Торгово-Промислової Палати, в консультаціях зі Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку розробили методику, за якою виміряли прозорість інвестиційної сфери. Це стало продовженням рейтингу прозорості міст. Прозорість інвестиційної сфери означає те, наскільки місто інформує потенційних інвесторів про те, що в місто варто інвестувати, наскільки відкритими є правила гри для інвесторів та підприємців, наскільки створена зручність для них створювати бізнес.

Чи підключено місто до офіційної платформи, яка допомагає людям відкрити власний бізнес? Чи є окремий сайт з інформацією для інвесторів, чи оприлюднені на ньому інвестиційні об’єкти та які в них є інженерні мережі? Чи міська рада ухвалила та чи фінансує програму підтримки та розвитку підприємництва? Чи ухвалила міська рада рішення про запровадження електронних аукціонів для продажу прав на розміщення сезонної торгівлі?

Від відповідей на ці питання залежить в тому числі, наскільки інвестор захоче вкладати кошти в місто чи громадянин захоче займатися підприємництвом.

Розглянемо, наприклад, електронні аукціони для продажу прав на розміщення сезонної торгівлі. Вони потрібні переважно малому бізнесу. Малий бізнес – це дуже чутлива до корупції сфера. Коли їм не дають рівних умов для старту ( а електронні аукціони якраз про це), вони не створюють ВВП і робочих місць. Кожен об’єкт сезонної торгівлі – це торгівля й створення прибутків. Також від цього є й користь для бюджету міста – надходження від продажу прав на розміщення об’єктів.

Згідно з результатами дослідження, тільки 4 міста зі 100 запровадили такі електронні аукціони. Дослідження робимося в липні-серпні 2018 року, і ці міста – Київ, Дрогобич, Львів, Хмельницький.

На Платформі ефективного регулювання є розділ «#StartBusiness Challenge», який допомагає громадянам відкрити бізнес. Там є бізнес-кейси – це покрокові інструкції, що розповідають, які дозвільні документи можуть бути потрібні для відкриття того чи іншого бізнесу. Згідно з результатами дослідження, тільки 2 міста надали від 1 до 5 бізнес-кейсів у систему – Вінниця та Житомир.

Але є й більш радісні результати дослідження – 69 міст публікують на своїх сайтах інформацію, про те, які об’єкти та проекти пропонуються для інвестування. Щоправда, деякі міста плутають інвестиції з благодійністю та в цьому розділі вказують, які дитячі садки чи парки треба відремонтувати.

Також непогано в міст з регуляторною політикою, хоча таких міст, де активно проводяться обговорення регуляторних актів та публікуються протоколи за результатами обговорень – не так багато.

Лідерами рейтингу стали Івано-Франківськ, Київ, Вінниця, Львів та Біла Церква. Але це раз хочеться підкреслити: це не про інвестиційну привабливість. Це про прозорість інвестиційного сектору. Тобто ці міста найбільше дають можливостей почати бізнес та інформації про те, як це зробити, а також можливостей впливати на це.

Наголошу: прозорість інвестиційного сектору не означає, що в місто обов’язково мають почати приходити багато інвесторів. Це про те, що зроблено перший крок до цього. Далі має бути реальна робота на створення сприятливих умов для бізнесу.

Джерело: biz.nv.ua