Фонд для боротьби з COVID-19 розміром майже 66 млрд гривень утворили в квітні. І підбиття проміжних підсумків про використання цих грошей щораз стає “гарячим” питанням.

З самого початку подив викликав розподіл ресурсів Фонду, адже понад половину коштів з нього віддали на програму Великого будівництва. “Мені здається, що Уряд і Мінстерство стикнулися з проблемою недонадходження грошей на відповідні статті. Тому, враховуючи необхідність будівництва і те, що його вже було анонсовано, ці кошти взяли з Фонду”, — припускає директор програми інноваційних проєктів TI Ukraine Іван Лахтіонов.

На 11 вересня найбільше коштів Фонду витратили якраз на будівництво доріг — понад 9 млрд гривень. Більше ніж МОЗ, на боротьбу з пандемією також освоїли Мінекономіки, Мінрегіон, Мінсоцполітики і МВС.

Міністерство охорони здоров’я за цей час витратило всього 499,1 млн грн. Це 3,5% від усіх виділених йому коштів. За майже пів року боротьби з пандемією з фондових грошей не закупили жодного ШВЛ і не здійснювали виплати медикам. Заступниця міністра Світлана Шаталова повідомила, що ці видатки планують здійснити в жовтні. Іван Лахтіонов наголошує: “Сьогодні гроші розподілені, однак їх ще треба витратити. І витратити оперативно. Якщо пригадати 2019, коли дефіцит бюджету в нас був менший, ніж цьогоріч — у кінці року деякі платежі з Держказначейства не проходили”. 

Тож ми сподіваємося, що МОЗ якісно та швидко здійснить необхідні видатки уже найближчим часом, а Держаудитслужба проконтролює використання коштів з Фонду загалом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(389) "Сьогодні гроші розподілені, однак їх ще треба витратити. І витратити оперативно. Якщо пригадати 2019, коли дефіцит бюджету в нас був менший, ніж цьогоріч — у кінці року деякі платежі з Держказначейства не проходили." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Сьогодні гроші розподілені, однак їх ще треба витратити. І витратити оперативно. Якщо пригадати 2019, коли дефіцит бюджету в нас був менший, ніж цьогоріч — у кінці року деякі платежі з Держказначейства не проходили.

Іван Лахтіонов

Джерело: tv.suspilne.media