На що школи витрачають гроші, які здають батьки, і як це перевірити? Саме про це Громадське радіо розпитало в директора програма інноваційних проектів Івана Лахтіонова.

Ми розробили інструмент, який допоможе насамперед активним батькам. Його можна знайти на сайті НУШ у розділі «Школа і гроші»

Чому ми це зробили? Раніше ми проводили дослідження і питали у батьків, чи здають вони гроші. І от близько 90% батьків сказали, що роблять щомісячно внески від 30 до 200 гривень. У деяких школах Києва і Харкові внески доходять до 2000 гривень на місяць.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(131) "У деяких школах Києва і Харкові внески доходять до 2000 гривень на місяць." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У деяких школах Києва і Харкові внески доходять до 2000 гривень на місяць.

Також Іван наголосив на важливості такого інструменту.

Ми всі прекрасно розуміємо, що школи мають бути забезпечені за бюджетний кошт, і в бюджеті нині передбачається все більше і більше на освіту. Але у зв’язку з тим, що батьків і досі примушують здавати кошти на школу, ми вирішили їм допомогти у цьому питанні.

Звичайно, частина батьків віддають гроші для того, щоб від них просто відстали, але варто пам’ятати, що ніхто не може змушувати платити кошти. Проте якщо ви здаєте, то можете, завдяки нашому інструменту, зрозуміти, на що вони витрачаються. Можливо, у бюджеті вже передбачено кошти на те, на що просять здати гроші . І ми орієнтуємо батьків, що робити у такому випадку.

Якщо ви все-таки приймаєте для себе рішення здати гроші у школу, вимагайте, щоб це було у безготівковій формі. Тому що тоді є звітність і ви зможете відстежити, на що вони витрачені.”

Повну версію розмови можна прослухати у доданому звуковому файлі на сайті Громадського радіо.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(133) "Можливо, у бюджеті вже передбачено кошти на те, на що просять здати гроші." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Можливо, у бюджеті вже передбачено кошти на те, на що просять здати гроші.

Джерело: hromadske.radio