В останні роки в Україні спостерігається тенденція до появи розумних міст (smart cities) чи навіть розумних регіонів. Цим словосполученням називають все – від введення безконтактної оплати проїзду до об’єднання громадських бюджетів на одній платформі. 

Наприклад, Полтавщина оголосила тендер на перший в Україні smart region. Парк у Тернополі будують із використанням технологій smart city. Київська влада обіцяє перевести і вже переводить частину столичного транспорту на Kyiv Smart Card. Щоправда, аудит уже виявив значну суму фінансових порушень в ході реалізації цього проєкту.

Але чи достатньо цього, щоб називатися розумним містом? Яким насправді воно має бути?

Щоб відповісти на це питання, звернемося до публікації Всесвітнього економічного форуму. Ця поважна організація уже майже 50 років існує для того, щоб формувати світовий порядок денний із залученням політичних, бізнесових та інших глобальних лідерів. Хоча більшість із нас про неї знає завдяки щорічній зустрічі в Давосі.

Згідно з даними Всесвітнього економічного форуму, до 2040 року в містах буде жити 65% населення планети. Зараз на 600 найбільших міських районів уже припадає 60% світового ВВП. За оцінками експертів, до 80% майбутнього економічного зростання в регіонах, що розвиваються, відбуватиметься лише в містах.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(311) "Згідно з даними Всесвітнього економічного форуму, до 2040 року в містах буде жити 65% населення планети. Зараз на 600 найбільших міських районів уже припадає 60% світового ВВП. " ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Цибенко" }

Згідно з даними Всесвітнього економічного форуму, до 2040 року в містах буде жити 65% населення планети. Зараз на 600 найбільших міських районів уже припадає 60% світового ВВП.

Катерина Цибенко

Оскільки міста стають ще важливішим рушієм глобальної економіки та багатства, важливо забезпечити їх оптимізацію для досягнення максимальної ефективності, одночасно підвищуючи якість життя в кожній міській конгломерації. Тому міста необхідно робити розумними в шести категоріях їх існування.

  1. Інфраструктура

“Розумне освітлення” — одне з найважливіших рішень, яке має бути впроваджене в загальноміську інфраструктуру. Хоча розумне освітлення звучить на перший погляд тривіально, варто зазначити, що лише освітлення споживає колосальні 19% загальної електроенергії у світі.

  1. Будинки

Опалення, використання енергії, освітлення та вентиляція мають бути керовані та оптимізовані технологією. Сонячні панелі —  інтегровані в дизайн будинків, замінюючи традиційні матеріали. Виявлення та гасіння пожежі має бути пристосоване до окремих приміщень.

  1. Комунальні послуги

Розумні модулятори (використовуються для моніторингу та управління споживанням енергії), виявлення витоків води та моніторинг придатності води для пиття — це лише деякі аспекти розумного міста на стороні комунальних підприємств.

  1. Транспорт

Мають бути реалізовані розумні, адаптивні швидкі смуги та повільні смуги (їзда на велосипеді, ходьба), а станції зарядки в різних ділянках міста мають живити електростанції.

  1. Навколишнє середовище

Рішення щодо контролю забруднення повітря, відновлюваних джерел енергії та поводження з відходами дозволять зробити міста зеленішими. Сади на дахах або рослинність з боків мають бути інтегровані в конструкції будівель, щоб допомогти утеплити помешкання, забезпечити людей киснем і поглинати CO2.

  1. Життя

Wi-Fi має бути загальнодоступний для загального користування, а оновлення в режимі реального часу — надавати громадянам інформацію про затори, місця для паркування та інші зручності міста.

За оцінками Cisco, використовуючи вищезазначені підходи, міста можуть підвищити енергоефективність на 30% за 20 років.

Тому бажаємо керівництву столиці та інших міст не обмежуватися smart city-технологіями, які вже є, а активніше  продовжувати їх впровадження, роблячи життя людей відчутно комфортнішим.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(490) "“Розумне освітлення” — одне з найважливіших рішень, яке має бути впроваджене в загальноміську інфраструктуру. Хоча розумне освітлення звучить на перший погляд тривіально, варто зазначити, що лише освітлення споживає колосальні 19% загальної електроенергії у світі." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Цибенко" }

“Розумне освітлення” — одне з найважливіших рішень, яке має бути впроваджене в загальноміську інфраструктуру. Хоча розумне освітлення звучить на перший погляд тривіально, варто зазначити, що лише освітлення споживає колосальні 19% загальної електроенергії у світі.

Катерина Цибенко