Війна триває, однак нам уже зараз треба готуватися до життя після неї та масштабної відбудови країни. Звичні правила закупівель не підійдуть — змінилися обставини. Тож із середини квітня ми разом з Центром вдосконалення публічних закупівель КШЕ, Департаментом сфери публічних закупівель Мінекономіки, ДП “Прозорро” та іншими експертами сфери готували нові підходи для повоєнних закупівель. 

Знайомимо вас із фінальними напрацюваннями.

Закупівлі треба зробити достатньо швидкими — адже багато що треба буде відбудовувати терміново, прозорими — щоб запобігти корупції, ефективними — щоб витрачати гроші ощадливо і якісно, та зрозумілими і легкими для учасників та замовників. 

Напрацьовані ідеї можна розділити на два блоки:

  1. Тимчасовий спрощений порядок закупівель після війни.
  2. Комплексне вдосконалення закупівель.

Розповідаємо детальніше про кожен із них.

Тимчасовий спрощений порядок закупівель після війни

Протягом визначеного періоду після закінчення воєнного стану (до 2 років) для закупівель можна буде використовувати один із цих способів:

  • спрощені відкриті торги;
  • вибір підрядника через кваліфікаційні системи;
  • інші процедури, передбачені законом.

Спрощені відкриті торги — це аналогія тих спрощених торгів, які вже є в оборонних закупівлях. Вони швидші, ніж звичайні відкриті торги, які у середньому тривають 38 днів. І при цьому, конкуренція все одно буде.

А якщо перші торги не відбудуться, повторну закупівлю можна буде завершити навіть з одним учасником. 

Кваліфікаційні системи — це варіант закупівель робіт для відбудови інфраструктурних проєктів: поточного та капітального ремонту, реконструкції, будівництва. Для них пропонують створити перелік кваліфікованих учасників, з яких замовник зможе відібрати підрядника для укладання договору. І перелік, і вибір підрядників під конкретні замовлення мають бути в Prozorro. Схожий метод закупівель існує в ЄС.

Кабінет Міністрів має розробити порядок створення кваліфікаційних систем. Він передбачить, хто відповідає за відбір учасників та виключення їх із реєстру. Цей орган має гарантувати, що бізнес у будь-який момент зможе подати заявку на кваліфікацію. Крім цього, результати відбору до реєстру можна буде оскаржити.

Загалом така процедура має допомогти замовникам закуповувати необхідні роботи з відбудови швидше і легше. Їм усім не треба буде щоразу перевіряти повний пакет документів компаній, це зробить орган, який відбере підрядників у реєстр. Натомість бізнесу не доведеться кожного разу цей пакет документів готувати — навантаження зменшиться і для нього.

Після того, як період спрощення правил закінчиться, ми всі маємо повернутися до загальних норм Закону.

Також є пропозиція підвищити пороги. Нові обирали з урахуванням індексу інфляції споживчих цін з 2016 року включно по березень 2022 року. Спрощені закупівлі можуть бути обов’язковими від 100 тис. грн (до цієї суми — відмова від звітування або його дуже спрощена версія). Процедури закупівель можуть починатися на: товари/послуги — з 500 тис. грн. для звичайних замовників і з 1,6 млн грн. для монополістів; роботи — з 2,5 млн грн. для звичайних замовників і з 8 млн грн. для монополістів. Електронний каталог для закупівлі електроенергії, газу та палива пропонується використовувати без обмеження вартості.

Комплексне вдосконалення закупівель

Тут є низка пропозицій змін, що будуть діяти не лише під час обмеженого повоєнного періоду, а загалом увесь час.

Підвищити пороги. Для розрахунків цього варіанту також враховували інфляцію з 2016 до 2022 року, однак не лише її. Тож ці пороги відрізняються від запропонованих у першому блоці.

звичайні замовники монополісти
товари/послуги з 500 тис. грн з 1,5 млн грн
роботи з 2,5 млн грн з 7,5 млн грн
е-каталог: електроенергія, газ, паливо без обмеження вартості без обмеження вартості

Популяризувати е-каталоги, а також доповнювати їх новими товарами і простими послугами.

Скоротити строки у відкритих торгах аналогічно до строків спрощених відкритих торгів, які є у оборонці, включно з оскарженням.  

Якщо перші відкриті торги не відбудуться, повторну закупівлю можна буде завершити навіть з одним учасником. 

А також:

  • Запровадити відкриті рамкові угоди.
  • Дозволити підвищувати ціни в договорі до 10% кожного разу, коли вони зростають на ринку.
  • Дозволити централізованим закупівельним організаціям проводити переговорну процедуру, якщо перед нею були двоє неуспішних торгів. Поки що це може робити лише сам замовник. 
  • Скоротити перелік документів, який вимагається в бізнесу.
  • Удвічі зменшити розміри штрафів за незначні порушення.
  • та інше, детальніше читайте тут. 

Тепер усі ці ідеї доопрацюють у Центрі вдосконалення публічних закупівель КШЕ. Далі їх подадуть на розгляд органів влади. Звісно, у фінальний варіант зрештою увійдуть не всі пропозиції, і нас ще чекає копіткий шлях їхнього узгодження й вдосконалення. Тому не зупиняймося!