В Україні не вірять у правосуддя, про це свідчать останні опитування. Повністю довіряють українському судочинству 1,7% опитаних, «скоріше довіряють» – 11, 3%

 

Про необхідність судової реформи говорять і українська влада, і експерти, і представники Заходу (детальніше про це читайте у матеріалі “Радіо Свобода”). Після новини про відсутність траншу МВФ, що означає відсутність реформ, обговорення цих проблем активізувалось.

З країною, в якій правосуддя немає, ніхто не хоче мати справу, вважає виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрій Боровик.

«Останні два місяці в Україні були найбільш показовими: згадаймо ту ж справу Татарова. І рішення в таких голосних справах можуть свідчити про дуже погану тенденцію: якщо в країні немає верховенства права, то з такими країнами міжнародні фінансові інституції не працюють», – попереджає Андрій Боровик.

Для початку реформування судової влади експерти радять масштабувати успішну практику формування Антикорсуду, перезапуск ВРП та ВККС. Проте сама судова система не зацікавлена в тому, щоб її реформували, каже Андрій Боровик. Так само, як і найбільші українські олігархи – їх здебільшого влаштовує статус-кво.

«За останні 10-20 років в Україні склалася така собі суддівська мафія, яку найбільше влаштовує те, що було до першої спроби реформи у часи Порошенка. Їх тоді взагалі ніхто не ганяв, вони класно жили», – пояснює він.

Найважливіше у реформі судочинства – не формальні зміни в системі, не статки суддів, а те, які рішення вони виносять; а цю річ можна змінити не менше ніж за 5-10 років. Нині з цим не можна зволікати: Україна уже втратила понад рік, і немає гарантії, що не втрачатиме час надалі, попереджає Андрій Боровик.

Нагадаємо, нещодавно Президент ініціював три законопроєкти для подолання кризи у судовій системі. Утім вони зазнають критики громадських організацій.

Джерело: www.radiosvoboda.org