Станом на 15 квітня в Україні через Prozorro закупили понад 8,4 млн медичних масок на понад 106 млн грн. Це дані за 2020 рік з Публічного модуля аналітики BI Prozorro.

Об’єми закупівель масок ростуть щомісяця. Зокрема, показово, що за першу половину квітня державні замовники придбали їх більше ніж за три попередні місяці разом — 5,7 млн на майже 79 млн грн.  З 1 по 15 квітня в Prozorro провели 414 тендерів, предметом яких були медичні маски. Для порівняння, у березні їх було 284, у лютому —  76, а в січні 30.

 

Ціни на маски

У першій половині квітня медіанна ціна медичної маски коливалася в межах 12-16,33 грн, мінімальна ціна становила 3 грн, а максимальна 27 грн.

За ціною 3 грн маски продавало ТОВ «ФІРМА “ТЕХНОКОМПЛЕКС”». Компанія поставила 5 000  масок у Львівський військово-медичний клінічний центр Державної прикордонної служби України, 5 000 масок у  Київську міську клінічну офтальмологічну лікарню і  2 000  у Військову частину А3120 м. Чернігова. У квітні 2020 року ТОВ «ФІРМА “ТЕХНОКОМПЛЕКС”» загалом уклало 22 договори на постачання 54 000 медичних масок.

ТОВ «ЕЛЕКТРОВЕКТОР» поставило 4 000 медичних масок по 27 грн КП «Міське управління справами» Дніпровської міської  ради за двома закупівлями. Першу  провели  2 квітня, другу 13 квітня.  До цього підприємство, поставляло Міському управлінню справами Дніпровської міської  ради електротехнічне та освітлювальне обладнання.

5 найбільших закупівель

П’ять найбільших закупівель першої половини квітня це 45 % усіх масок закуплених за цей період. Вони обійшлися у 48 % суми, яку з 1 по 15 квітня витратили на маски через Prozorro всі замовники.

Перше місце. 1 млн медичних масок за  12,5 млн грн купила Харківська міська багатопрофільна лікарня № 17.  Маски китайського виробництва Medicare поставить київська фірма ТОВ «МК МЕДГРУП».  Вона активний учасник публічних закупів. У 2019-2020 роках підприємство взяло участь в 475 закупівлях, і перемогло у 256 тендерах.

Друге місце.  703 тис. медичних масок за 10,2 млн грн купила Донецька залізниця.  Поставити маски  повинен ФОП Волошин М.О. Це перший, і поки єдиний, досвід цього підприємця у публічних закупівлях, хоча зареєстрований ФОП ще в червні 2016 року.  Згідно з даними  Youcontrol основний вид його діяльності інша допоміжна діяльність у сфері транспорту.

На третьому місці закупівля медичних масок Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Криворізької міської ради. 10 квітня  воно придбало 378 тис. медичних масок по 16 грн у КП «Фармація» Криворізької міської ради.

Четверте місце.  200 тис. медичних масок за 4,1 млн грн купила Южно-Українська АЕС. Маски по 20,28 грн поставить  ТОВ  «Пілтекс».  Це підприємство  заснував у кінці 2019 року росіянин Дмитро Терехін. Основний вид його діяльності оптова торгівля одягом і взуттям.  Крім цієї закупівлі, фірма взяла участь у 5 публічним закупівлях, замовником яких була Южно-Українська АЕС. Переможними для ТОВ «Пілтекс» стали 3 тендери на постачання спеціального робочого одягу та взуття на загальну суму 5,6 млн. грн.

П’ята найбільша закупівля медичних масок першої половини квітня тендер  Центральної поліклініки Міністерства внутрішніх справ України на придбання 200 тис. медичних масок за 3,2 млн грн.  Маски поставить ТОВ «БЕЛЛАВІСТА ТОРГ», для якого це перша закупівля в системі Prozorro. Фірма достатньо молода: існує менше року.

З добування руд на постачання масок

В умовах попиту на засоби захисту від COVID-2019 багато суб’єктів бізнесу перепрофільовуються і займають нові ніші. Не винятком є і ринок медичних товарів.  Сьогодні, постачальниками масок стають навіть підприємства, які до карантину займалися добуванням та переробкою марганцевих руд. Чудовий приклад Покровський гірничо-збагачувальний комбінат.

7 квітня 2020 року Покровський гірничо-збагачувальний комбінат уклав 4 договори на постачання медичних масок. Зокрема, він поставить 158 тис. медичних масок за 2,3 млн грн ПАТ «ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО». Окрім цього 52 тис. медичних масок за 748 тис. грн у компанії придбало ТОВ «Полтаваенергозбут». Напевно, підприємство також поставить 32 тис. медичних масок Кременчуцькій ТЕЦ за 460 тис. грн та ще 52 тис. медичних масок за 748  тис. грн ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО». Однак, чи дійсно предметом обох  закупівель були саме медичні маски, сказати важко, оскільки оприлюднений звіт про укладений договір не містить специфікації.