“700 тисяч тюльпанів розквітли цього року на території парку “Співоче поле”!” — із цією новиною зустрічали травневі свята всі ресурси київської міської влади. Згідно з повідомленням, виставку квітів створювали зеленбудівці. Печерський ландшафтний парк, частиною якого є Співоче поле, також належить до власності територіальної громади. Але вхід на комунальну територію, де висаджують квіти комунальники, платний, а оператором цієї локації є приватна фірма (яка й бере гроші за вхід). Тому ми вирішили розібратися, скільки коштує бюджету квіткове свято і хто на ньому заробляє.

Кияни вже звикли до традиційних виставок квітів і ландшафтного дизайну, які декілька разів на рік облаштовують комунальники на Співочому. Започаткували цю традицію ще за керівництва КМДА Олександром Поповим, в 2011 році. За десять років у виставок були найрізноманітніші тематики, головним лишається одне — всі КП УЗН районів міста створюють свої унікальні об’єкти, проводячи в такий спосіб свого роду огляд досягнень ландшафтно-дизайнового мистецтва.

Згідно з розпорядженням, яким регулюється організація виставок, їх створюють коштом комунальних установ, спонсорів і інвесторів. І ось тут починається комерційна складова проєкту, в якій комунальні капіталовкладення дають невідомо кому і які прибутки.

Наразі вхід на виставки квітів коштує 100 грн для дорослих (діти до 5 років, пенсіонери і пільговики безкоштовно). У гарну погоду на вихідних черга до кас Співочого стоїть на сотню метрів, натовпи людей серед квітів вражають. За платний вхід відвідувач отримує прибрану територію, безкоштовні вбиральні, лавочки і декілька зон відпочинку. Плюс фудзони і дитячі розваги — звичайно, платні.

Тобто парк муніципальний, створюють головну його принаду — квітники — комунальники, а відвідування платне. Минулого року з’явився аналог київського Співочого поля — “Добропарк”, який є проєктом Ігоря Добруцького (упорядника головної ялинки Києва). У “Добропарку” і земля, і працівники, і квіти — все приватне, а ціна відвідування схожа — 150 грн. Це свідчить про те, що, з одного боку, бізнес-модель працює, з іншого — за умови стопроцентно вкладених коштів з нуля ціна може бути лише на 50% вищою. А в приватній моделі в неї закладені і вартість землі, і техніки, і електроенергії, які на Співочому полі “безкоштовні”.

Секретний (не)бюджетний об’єкт

Щоб дізнатися, за яким принципом працює виставка квітів, створена під патронатом “Київзеленбуду”, ми звернулися в це комунальне об’єднання з простим запитом — надати інформацію про зміст договору по співпраці з приватною фірмою, яка є оператором Співочого. Однак результат здивував — установа відмовилася надсилати копії документів, які регулюють господарські відносини з фірмою-оператором парку.
“До створення виставки не залучені бюджетні кошти, тому, згідно з законом, не зобов’язані надавати відповідну інформацію”, — така загальна відповідь “Київзеленбуду” на запити DOZORRO.

І тут вже починається цікава термінологічна дискусія з бюджетною установою. Можливо, КП дійсно не залучає бюджетні кошти на закупівлі для виставки. Але ж абсолютно всі її складові, окрім сервісних функцій, створені з використанням комунального майна і силами працівників об’єднання підприємств, які створило місто? А звіт отримати ми, громада, не маємо права?

Чий парк

Почнемо з майна. Печерський ландшафтний парк перебуває на балансі КП УЗН Печерського району. Обслуговує його, включно з територією навколо сцени Співочого поля, цей КП УЗН. Про це нам повідомила начальниця дільниці цього підприємства пані Людмила Вороніна. Навіть із території прибирання всього парку Співоче не виключено. “А всі інші моменти, хто там що продає на території, — це все до “Зеленбуду”, — пояснила вона.

Балансоутримувач же свого часу і створив огорожу навколо території Співочого поля — “з метою збереження квіткових композицій”. Хоча закриття частини території Печерського ландшафтного парку перекрило частину наскрізних прогулянкових маршрутів, які поєднують нижню частину парку, територію музею ВОВ і інші ділянки парку.

У статуті комунального об’єднання зазначено, що “Київзеленбуд” може здавати в оренду або безоплатне користування закріплене за ним майно виключно за згодою власника або уповноваженого ним органу (стаття 5.5). Тобто згода на використання майна парку від власника (громади) або уповноваженого ним органу (Київради) мала б бути. Не кажучи вже про вільний доступ до цих документів.

Чиї квіти

Ми також підрахували, скільки ж коштує квіткова частина влаштування виставки на Співочому. Наприклад, декілька років тому закупівлі для створення виставки тюльпанів взагалі у Prozorro так і підписували. Згідно з даними електронної системи, у 2015 році кожен КП УЗН оголошував закупівлю цибулин тюльпанів на суму приблизно 200 тис. грн. Тоді не всі тендери відбулися, але загальна очікувана вартість оголошених складала понад 2 млн грн (10 районів).

Згідно з даними, які ми отримали від усіх КП УЗН про підготовку до виставки тюльпанів 2021 року, озеленювачі висадили від 13 до 25 тис. квітів від кожного району. Загалом 163 тис. цибулин тюльпанів та інших квітів.

Деякі КП УЗН у своїх відповідях підкреслили, що бюджетні кошти для цього не використовували (Голосіївський, Печерський, Подільський райони). Усі інші окремо не зазначали цей момент.

Якщо переглянути закупівлі КП УЗН минулого року (а насіннєвий матеріал зазвичай купують на сезон наперед), видно, що середня ціна однієї цибулини тюльпанів — приблизно 8 грн/штука. Тобто загальна вартість лише цибулин для створення цьогорічної виставки тюльпанів складає 1,3 млн грн.

Перевірити, чи саджають на Співочому “бюджетні” цибулини, чи придбані за власні кошти підприємства, фактично неможливо. Напевне відомо лише, що для потреб районів КП УЗН також купують насіннєвий матеріал, і висаджують його у своїх парках, де кияни можуть споглядати квіти безкоштовно.

А що оператор

Оператором виставок квітів і парку Співоче, згідно з інформацією на його фб-сторінці, є компанія Grand Event. Але насправді на офіційному сайті Співочого поля заключати договори на комерційну співпрацю на території парку пропонують з ФОП Погорєлко Д.А. Денис Погорєлко дійсно є “обличчям” оператора Співочого — він разом з керівником “Київзеленбуд” представляє події виставки в медіа і на заходах. І він же є засновником ТОВ “Гранд Евент”.

У компанії нам повідомили, що вони є оператором парку понад два роки. А також, що це саме вони за власні кошти купують і висаджують квіти для виставок. Це виглядає трохи дивно, оскільки КП УЗН часто виставляють в соцмережах свої композиції, рекламуючи власні досягнення.

Згідно з інформацією на офіційній сторінці Співочого, між виставками квітів тут проходитимуть й інші заходи (концерти, фестивалі). Звісно, з платним входом. Парк також використовують для проведення модних показів, зйомок реклами тощо.

Отже, з одного боку, ми маємо дуже відому локацію — Співоче поле — яку непогано розвивають, насичуючи подіями і приваблюючи відвідувачів, створюють там зручні сервіси (фудкорти, розваги, продаж сувенірів). З іншого, є і непрозора бюджетна складова цього розвитку. Парк перебуває у комунальній власності, його функціонування (включно з капітальними вкладеннями, ремонтами, енергопостачанням, підтримкою стану території поза межами сезону) забезпечує комунальна установа. Але сам “Зеленбуд” з якихось причин категорично відмовляється давати звіт із низки важливих питань: умов вибору оператора парку, умов співпраці, розподілу прибутків.

Зіштовхнувшись із глухою стіною в інформаційній взаємодії з КО “Київзеленбуд” щодо питань роботи виставок і комерційного використання Співочого, ми звернулися за поясненнями такої ситуації до профільного управління КМДА, якому підпорядкований “Київзеленбуд”. Керівник управління екології і природних ресурсів КМДА Олександр Возний не зміг надати відповіді щодо господарських відносин, пов’язаних з управлінням парку Співоче поле. Він посилався на те, що нещодавно обіймає посаду і ще не мав часу розібратися з цим питанням (Олександр Возний очолив управління 11 лютого цього року). Пан Возний обіцяв надати нам пояснення пізніше.

Ми також направили запит на доступ до публічної публічної інформації від Transparency International Ukraine. Проте відповідь “Київзеленбуду” та сама — інформацію вони надавати відмовляються.

Як представники громади, коштом якої відбувається діяльність “Зеленбуду”, ми вітаємо комерційні прагнення цього підприємства і (можливі) доходи від створення виставки і оренди комунального майна. Але як представники тої ж таки громади, яка є власником цього майна, вимагаємо прозорості механізмів його використання і звітування про економічну ефективність проєкту “закрите і платне Співоче поле”.

Джерело: dozorro.org