Мільярди гривень з бюджетів витрачають не лише на дороги, а й на те, що ними буде їздити: шкільні автобуси, машини екстрених служб, громадський та інший транспорт. Особливо цікаві знахідки трапляються у закупівлях легковиків: не всім вдається втриматися від спокуси придбати дороге авто коштом бюджету. Тож ми подивилися, які легкові автомобілі в 2021 році в Prozorro були найдорожчими, а яких купили найбільше. І перевірили, як поповнювали автопарки окремі держоргани.

У 2021 році в Prozorro придбали 4 970 легкових автомобілів на 3,6 млрд грн. Це понад вдвічі більше, ніж у 2020. Найактивніше державні структури цікавилися машинами у вересні-листопаді. Саме в ці три місяці вони оголосили 46% усіх тендерів на автомобілі.

Найпопулярніші моделі 

Найчастіше державні замовники купували Renault Duster. Це компактний та досить бюджетний кросовер-позашляховик, який може проїхати як по звичайних дорогах, так і по не надто складному бездоріжжю. Цього року таких авто придбали 1 221, тобто 24,6% від загальної кількості. Найбільше Renault Duster в Prozorro купила Національна поліція — 575. Здебільшого це автомобілі спеціального призначення — вони додатково обладнані світлодіодною панеллю з проблисковими маячками, гучномовцем, радіостанцією для рацій, сейфом.

Другою за популярністю моделлю стала Toyota Corolla. За рік таких машин придбали 291. Toyota Corolla також найчастіше купувала Нацполіція — загалом 250 автівок. На 7 Toyota Corolla збагатилася Полтавська міська рада, а на 6 — Офіс Генерального прокурора

Третіми за обсягами продажів у Prozorro стали автомобілі Mitsubishi L200. Загалом за 2021 рік цих повнопривідних пікапів придбали 242. Це єдина модель авто із лідерської п’ятірки, яку найбільше купували не для поліцейських. На 57 Mitsubishi L200 свій автопарк збільшило Державне агентство лісових ресурсів України: у листопаді придбали 37 авто для охорони мисливських угідь, ще 20 — докупили в грудні. Також 54 Mitsubishi L200 придбало ТОВ “Оператор газотранспортної системи України”. 

Четверту сходинку популярності автомобілів у Prozorro посіла модель Kia Sportage. Таких машин для держструктур купили 220. Знову ж таки, більшість автівок придбала Нацполіція — 147 кросоверів. По 10 Kia Sportage купили для СБУ і ПрАТ «Укргідроенерго», ще 6 – для прокуратури.

Чільну п’ятірку замикає Ford Transit, цих машин придбали 209. Серед них — 65 автівок спецпризначення Нацполіції, 60 панцерованих оперативних інкасаторських машин АТ “Ощадбанк” і 45 авто спецпризначення Національної гвардії України. 

5 найдорожчих автомобілів 2021

Mercedes-Benz V-Class AVANTGARDE – 3,3 млн грн
Централізована закупівельна організація Одеської обласної ради придбала Mercedes-Benz V-Class AVANTGARDE для автопідприємства по обслуговуванню Одеської обласної ради та обласної державної адміністрації. Цей автомобіль встиг очолити рейтинг ледь не в останній момент — договір на нього підписало 28 грудня. Хоча на тендер подалися три учасники, жоден з них не знизив свою початкову ціну під час аукціону. Понад 3,3 млн грн замовник заплатив за мінівен із дизельним 2-літровим двигуном і потужністю 238 кінських сил, що дозволяє йому розігнатися до швидкості 100 км/год за 6,4 секунди. Всередині він оздоблений шкірою “наппа”, має сидіння класу люкс у задній частині салону, акустичну систему об’ємного звучання Burmester, центральну консоль з вбудованою холодильною камерою, зсувний панорамний дах та мультимедійну систему MBUX. На сайті дилера ціна на такий автомобіль стартує від 3 млн грн. 

Ми подзвонили замовнику, щоб дізнатися, навіщо йому настільки люксове авто. Однак відповісти нам автопідприємство погодилося лише на офіційний письмовий запит. 

Toyota Land Cruiser – 2,8 млн грн
ПрАТ «Укргідроенерго» купив Toyota Land Cruiser 300 для «Дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС». Премʼєрний показ цієї автівки відбувся в середині 2021 року.  Автомобіль має повний привід, 3,4-літровий бензиновий двигун потужністю 415 кінських сил, шкіряні сидіння з перфорацією, акустичну систему JBL з підсилювачем і 14 динаміками (з сабвуфером), а також мультимедійну систему з кольоровим багатофункціональним сенсорним дисплеєм діагоналлю 12.3 дюймів.

До речі, будівництво Дністровської ГАЕС вивели з-під конкурентних торгів.

Volkswagen t6.1  Multivan  –  2,4 млн грн
У листопаді Служба зовнішньої розвідки України придбала два Volkswagen Т6.1 Multivan  по 2,4 млн грн кожен. Автомобілі мають 2-літрові дизельні двигуни потужністю 199 кінських сил, повний привід. Інші характеристики: оббивка сидінь зі шкіри Savona, колір Titanium Black, навігаційна система «Discover Media» 20.3 см із кольоровим TFT-екраном та функцією Touchscreen.

Майже таку саму автівку — Volkswagen  T6.1 Multivan highline — у листопаді купило АТ «Укртранснафта». Товариству вона обійшлася в 2,2 млн грн. 

Ford Ranger – 1,9 млн грн
Три пікапи по 1,9 млн грн кожен купило Державне спеціалізоване підприємство «Північна Пуща». Авто мають 2-літрові двигуни потужністю 213 кінських сил та повний привід. До слова, це саме підприємство на початку 2021 року намагалося придбати Toyota Land Cruiser 150 Prado за 1,7 млн грн. Замовник обґрунтовував закупівлю потребою мати лісопатрульний автомобіль, адже сільськогосподарські угіддя в Чорнобильській зоні постійно під загрозою пожеж. Тоді закупівлю скасували через суспільний розголос.  

Volkswagen Touareg – 1,8 млн грн
Цю автівку придбало Управління поліції охорони в Дніпропетровській області. Вона має 3-літровий дизельний двигун потужністю 231 кінських сил, повний привід. Передня панель, двері та центральна консоль машини оздоблені натуральним деревом берези Silver Birch, крім цього, у неї шкіряний салон Vienna ErgoComfort. Передні сидіння — з масажем, активною кліматизацією та 14-позиційним електрорегулюванням. 

Незвичні автомобілі в Prozorro

Hyundai Staria
У вересні в Україні почали продавати мультифункціональний універсал STARIA від Hyundai. Компанія описує автомобіль досить поетично: «Наслідуючи спрощену форму космічного корабля, зовнішній вигляд STARIA натхненний світловою лінією, що освітлює горизонт Землі при сході сонця, коли дивишся на нього з космосу»

Напевно, державні замовники також полюбляють сучасні футуристичні авто, оскільки за 3 місяці минулого року вони придбали через Prozorro 14 новеньких Hyundai Staria. Залежно від комплектації такі авто коштували 1,11,5 млн грн. Зокрема Hyundai Staria поповнив автопарки Головного сервісного центру МВС, Державного агентства лісових ресурсів України, КУ Васильківської міської ради «Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства за ознаками статті», Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, УкрзалізниціВідділу освіти Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації.

Електричний Hyundai IONIQ
Окрім вже звичних електромобілів Nissan leaf, у 2021 через Prozorro купували й Hyundai IONIQ. За нашими підрахунками таких електрокарів придбали 5.

За даними офіційного дилера новий Hyundai IONIQ Electric забезпечує 311 км повністю електричної поїздки на одному заряді. Напевно, економічність та турбота про довкілля стимулює замовників купувати електромобілі. 

2 Hyundai IONIQ придбало Міністерство фінансів України: комплектація Premium коштувала 900 тис. грн, а комплектація ТОP — 1,2 млн грн. Ще по одному такому електрокару купили Хмельницька АЕС та ДП «Державтотранс НДІпроект».

Новий Suzuki Jimny
Четверте покоління Suzuki Jimny — легендарного позашляховика з Японії, представили ще в 2018 році. Хоча вже у 2020 у низці країн ЄС Suzuki Jimny перестали продавати через невідповідність рівня викиду CO2 європейським екологічним нормам.

Цей невеликий, легкий і маневрений автомобіль пристосований долати навіть екстремальні умови. Напевно, саме позашляхові характеристики Suzuki Jimny і зацікавили українських замовників. У 2021 через Prozorro таких позашляховиків придбали 14, і всі їх закупили державні лісові господарства. Зокрема, Suzuki Jimny поповнив автопарки Краснопільського, Лугинського, Овруцького, Сумського та інших лісових господарств. Вартість авто залежно від комплектації становила 610670 тис. грн. 

Авто за вакцинацію
Щоб заохотити людей вакцинуватися, щонайменше декілька міст організували серед вакцинованих розіграш призів. А в Мукачево та Вінниці місцева влада пішла ще далі — в обох містах головним виграшем стала автівка. 

У Мукачево це був Renault Duster 2021 року. Він обійшовся міськраді в 400 тис. грн. У Вінниці на автомобіль для розіграшу витратили більше. Там місцева влада заплатила за Toyota Corolla 680 тис. грн. Вінницький розіграш не обійшовся без підозр, бо автівку виграв син місцевого судді.

Хто придбав найбільше авто?

Національна поліція України
Національна поліція і її регіональні підрозділи посідають перше місце цього рейтингу. У 2021 вони купили 1321 машину на 820 млн грн. Здебільшого це спеціалізовані автомобілі, оснащені додатковим обладнанням. Найпопулярнішими моделями були Renault Duster, Toyota Corolla, Kia Sportage, Peugeot 301 і Ford Transit. Для працівників поліції також купували Toyota Camry, Suzuki SX4, Mitsubishi Outlander, Nissan Leaf та інші авто.

Служба безпеки України
СБУ та її регіональні підрозділи купили 250 автомобілів на 202 млн грн. Зокрема вони придбали 65 Toyota Rav4 і 50 Hyundai Tucson (23 повнопривідні кросовери та 27 передньопривідні авто). В областях купували й інші марки авто. Наприклад, Управління СБУ у Львівській області придбало Mitsubishi Pajero Sport за 1,2 млн грн та Skoda Kodiaq sportline за 1,2 млн грн. Управління СБУ в Харківській області купило Subaru Forester за 1,3 млн грн та Toyota Hilux за 1,2 млн грн.

Міністерство юстиції України
Автопарк Міністерства юстиції та його регіональних підрозділів цього року збільшився на 154 авто. Органу це коштувало 70 млн грн.  Найбільше закупили Citroen C-elysee – 52 авто, майже всі з них замовило саме міністерство.

Державне агентство лісових ресурсів України
У 2021 Державне агентство лісових ресурсів України закупило 59 автомобілів на 58,6 млн грн. 57 із них — це повнопривідні пікапи Mitsubishi L200. На них провели 2 закупівлі: у вересні та жовтні. Також агентство за 1,6 млн грн придбало повнопривідний Peugeot Fl3008 для технічного забезпечення охорони мисливських угідь та за 1,5 млн грн — Hyundai Staria.

Державне бюро розслідувань
ДБР разом зі своїми регіональними підрозділами витратило 41 млн грн на 45 автівок. Найдорожчими оновленнями в їхніх автопарках стали 4 повнопривідні Volkswagen Transporter T6 по 1,7 млн грн та Ford Transit Kombi за 1,2 млн грн. А також Mazda 6  та гібридна Toyota Camry по 1 млн грн відповідно.

Автобаза Верховної ради України
Автопарк Верховної ради збільшився на 38 автомобілів за 36 млн грн. Найбільше тут придбали Toyota Camry в комплектації комфорт — 32 автівки по 852 тис. грн, однак є і дорожчі версії. Наприклад, 2 ті самі Toyota Camry, тільки вже в комплектації  Premium+ коштували по 1,2 млн грн кожна. Ще придбали по 2 автомобілі Toyota Land Cruiser Prado та Toyota Proace Verso — вони обійшлися в 1,4 млн грн та 1,6 млн грн за машину відповідно. 

Служба зовнішньої розвідки України
Служба зовнішньої розвідки України (вона ж — Військова частина К1410) купила 34 автомобілі на 31 млн грн. У неї найдорожчими машинами стали два Volkswagen Т6.1  Multivan по 2,4 млн грн, два Volkswagen Т6.1 Kombi по 1,7 млн грн, дві 2,7-літрові дизельні Toyota Land Cruiser Prado по 1,5 млн грн та одна 4-літрова бензинова Toyota Land Cruiser Prado за 1,4 млн грн.

Прокуратура
Генеральна прокуратура України та її регіональні підрозділи збільшили свій автопарк на 37 авто, витративши на них понад 22 млн грн. Цікаво, що всі вони купували автомобілі вартість, яких не перевищувала 600 тис. грн за одиницю. Наприклад, Дніпропетровська обласна прокуратура придбала дві вживані Toyota Camry 2017  з пробігом до 70 тис. км, одну в червні, іншу — в листопаді.

Ви теж можете перевірити, які машини купували органи державної чи місцевої влади, а також інші замовники. Шукайте їх у таблиці в полі “Організатор”.

Джерело: blog.liga.net