В Україні є спеціальна установа, яка займається забезпеченням потреб інших державних органів — Державне управління справами (ДУС). Воно опікується насамперед Офісом Президента, Верховною Радою, Кабміном і РНБО. Також ДУС володіє санаторіями, лікарнями для держслужбовців та державними резиденціями. Цьому управлінню належать «Конча-Заспа», «Феофанія» і понад 60 інших державних підприємств. 

Щоб забезпечити всі ці підпорядковані установи, Державному управлінню справами з бюджету виділяють мільярди гривень: 

За 2021 рік фінансовий звіт ще не публікували, однак в бюджеті на 2021 рік на ДУС передбачили 3,1 млрд грнЦьогоріч на управління виділили майже 2,9 млрд грн.

Торік ДУС та підконтрольні йому установи та підприємства уклали в Prozorro договорів на 1,6 млрд грн. Третину з цих коштів витратила «Феофанія» — 592 млн грн. Із них за 136 млн грн купили реконструкцію 3-го корпусу, а за 52 млн грн — томограф. Для порівняння, Олександрівська лікарня 2021 року підписала договорів на 319 млн грн, а Дніпропетровська лікарня ім.І. І. Мечникова — на 256 млн грн. До трійки лідерів за сумою договорів також увійшли Державне авіаційне підприємство «Україна» — 238 млн грн та Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини – 161 млн грн. 

Саме управління справами в 2021 році провело 735 закупівель. Договорів підписали на 146 млн грн — і це в понад півтора рази більше, ніж у 2020 (97 млн грн). Для порівняння, у 2019 році ДУС за результатами закупівель підписало угод на 131 млн грн, а в 2018 — на 212 млн грн.

У 2021 році в 94% закупівель ДУС уклало маленькі прямі договори —  це приблизно 10% усієї суми. Усе тому, що відповідно до чинного порядку Мінекономіки на кожен захід чи офіційний прийом за участі Президента, Голови ВР або Прем’єр-міністра предмет закупівлі визначають окремо, наче з чистого аркуша. Тож і суми переважно виходять допорогові. 73 млн грн, а це десь половина від вартості всіх угод, витратили за переговорними процедурами. Тобто контракти підписували також напряму, без аукціонів. 42 млн грн за переговоркою пішли на послуги з авіаційних перевезень офіційних делегацій на чолі з Президентом України.

Конкурентних тендерів минулого року в ДУС було 47. Здебільшого на них купували:  

  • сервери – 12,8 млн грн;
  • мережеве обладнання – 11,3  млн грн;
  • комп’ютери – 10,9 млн грн; 
  • антивірусні програми – 3,2 млн грн.

У 2021 році, як і в позаминулому, авіаперевезення були найбільшою статтею витрат ДУС. У березні управління уклало угоду з Державним авіаційним підприємством «Україна» про надання послуг з авіаційного перевезення Президента. І хоча сума договору становила 67,5 млн грн, фактичні витрати склали лише 42 млн грн. На другому місці — витрати на закупівлю серверів, мережевого та комутаційного обладнання — 29 млн грн. Понад 25 млн грн ДУС витратило на закупівлю подарунків, нагород  та сувенірів. 

Які подарунки купували

Нагороди купували двічі: у квітні й листопаді. 

Весною на них витратили 18 млн грн. За ці гроші ДУС придбало понад 4 тисячі державних нагород (орденів, нагрудних знаків). Найдорожчий орден — «Золота Зірка» звання Героя України — коштував 103 тис. грн. Їх придбали 30.

 Восени на закупівлю державних нагород витратили ще 3,3 млн грн. Зокрема ДУС закупило 7 відзнак Президента України «Національна легенда України» по 117 тис. грн кожна. Цю відзнаку заснував своїм указом Володимир Зеленський напередодні 30-ї річниці незалежності. У серпні ними нагородили:

  • співачку Софію Ротару;
  • футбольного тренера Олега Блохіна;
  • хореографа Мирослава Вантуха;
  • художника  Івана Марчука; 
  • поета Юрія Рибчинського;
  • артистку балету, балетмейстерку та хореографиню Олену Потапову;
  • композитора Мирослава Скорика (посмертно). 

Спершу відзнаки мало придбати ДП “Центр захисту інформаційного простору України”, яке опікувалося організацією серпневого нагородження. Вони навіть були у договорі — 7 нагород мали обійтися бюджету майже в 1,7 млн грн, тобто приблизно по 238 тис. грн кожна. Однак умови контракту змінили, і відзнаки з них зникли. Щоправда, сума угоди зменшилася лише на 11 тис. грн.

Майже 1 млн грн витратили на закупівлю 248 годинників. Купували годинники «Клейнод» за прямими договорами у ТОВ «Київський годинниковий завод». У якості сувенірів купували шовкові хустки, вишиті рушники та  скатертини, фотоальбоми.

Тристороння зустріч президентів України, Литви та Польщі – 827 тис. грн

20 грудня у державній резиденції «Синьогора» в Гуті Івано-Франківської області відбулася тристороння зустріч президентів України Володимира Зеленського, президента Литви Гітанаса Наусєда і президента Польщі Анджея Дуди. На першому саміті у форматі Люблінського трикутника лідери держав обговорили спільні проблеми, спричинені діями Росії, а також ухвалили заяву до міжнародної спільноти.

На організацію та проведення цієї зустрічі ДУС витратила понад 827 тис. грн. Зокрема 246 тис. заплатили за аудіо/відео послуги: послуги звукооператорів, встановлення радіо- та телевізійних передавачів, встановлення комунікативного обладнання, забезпечення відеообладнанням тощо. Ще понад 271 тис. грн пішло на тематичне оформлення та декорування приміщення заходу: тематичне оформлення приміщень, облаштування меблями, декоруваннявстановлення металевих конструкцій

Конференція «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави» — 1,1 млн грн

Наприкінці грудня в Івано-Франківській області відбулася щорічна конференція послів України під гаслом «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави». За підрахунками проєкту DOZORRO на її організацію витратили щонайменше 6,1 млн грн. Закупівлі здійснювали Міністерство закордонних справ, ДУС та парк «Синьогора», у якому проходив перший день заходу.

ДУС на організацію цього заходу витратив понад 1,1 млн грн.  Найбільше коштів пішло на різну техніку, зокрема мультимедійну і кліматичну, — понад 445 тис. грн, і оформлення локації (облаштування сцени, підлоги, тент, різні конструкції) — понад 416 тис. грн. Попри те, що в ДУС і так можна рідше використовувати конкурентних закупівель, схоже, що цього разу від них умисно ухилялися. ДУС підписувало прямі договори на схожі послуги з одними й тими самими підрядниками, але за різними кодами CPV. Наприклад, так уклали 4 контракти на забезпечення звукової апаратури на заході і 10 договорів на облаштування локації (сцена, різні металеві і дерев’яні конструкції тощо). 

80-і роковини трагедії Бабиного Яру – 426 тис. грн

6 жовтня у Києві відбулася церемонія вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. У жалобних заходах на території національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» брали участь президенти України, Ізраїлю та Німеччини. ДУС витратив на проведення цього заходу 426 тис. грн. Найбільші витрати були на оформлення локації (облаштування сцени, підлоги, декорування) — 228 тис. грн. Ще понад 100 тис. грн пішло на технічне забезпечення зйомок.

Однак загалом захід був дорожчим – на нього витратили щонайменше 6 млн грн. Ще одну велику закупівлю провело ДП “Державна театрально-видовищна агенція”. Підприємство придбало розробку й реалізацію концепції заходу за 5,6 млн грн. Договір підписали за 2 дні до самої події. 

Прес-марафон «30 запитань Президенту України» — 66 тис. грн

Президент Володимир Зеленський 26 листопада провів пресмарафон, присвячений екватору його каденції у коворкінгу Creative State Arsenal. Для цього заходу ДУС купувало послуги з ресторанного обслуговування за 46 тис. грн  та послуги з організації заходів за 20 тис. грн. Остання закупівля — це оренда приміщення на 5 годин.

Джерело: blog.liga.net