Обсяг державних закупівель рф у 2021 році становив 29,1 трлн руб, у 2020 — 28,8 трлн руб, 2019 — 29,4 трлн руб. За нинішнім курсом — це приблизно 460 млрд доларів і третина російського ВВП. 

Водночас майже половина продукції держзакупівель росії — імпортні товари. У 2021 році держава купувала 61% вітчизняного, у 2020 — 57%, а в 2019 —  49%. Тобто економіка росії суттєво залежить від імпорту. Попри заяви російських політиків, швидко замінити все, що раніше закупопували в Європі та США, не вийде. 

Навіть сьогодні державні структури рф продовжують купувати закордонні товари. Зокрема — іноземні автомобілі. Наприклад, Московський академічний театр сатири  купив Volkswagen Passat. Центр спортивного розвитку Мурманської області хоче встигнути придбати Renault Duster, поки на московському заводі Renault не почали виробляти москвичі. Калмицький державний театр ляльок “Джангар”  проводить торги на мікроавтобус Ford Transit. А Всеросійська державна телерадіокомпанія старається купити Kia Sportage.  

Як відбуваються закупівлі в рф

Державні тендери в рф проводять відповідно до двох законів: 44-ФЗ та 223-ФЗ. Перший — регулює закупівлі державних структур та організацій, що повністю належать державі. Другий — закупівлі компаній, якими держава володіє на 50% і більше.

Для державних замовників передбачено аж 10 способів закупівель: конкурси та аукціони різних видів, запити цінових котирувань (конкурентні) та закупівля в єдиного постачальника (неконкурентна). Для таких закупівель передбачено вісім федеральних електронних торгових майданчиків.

Правила для вибору процедури в рф досить заплутані. Купувати одразу напряму можна на суми до 600 тис. руб., а застосовувати електронний запит котирувань — до 3 млн руб. Водночас ці процедури мають свою квоту на рік: не мають перевищувати певний відсоток від усіх закупівель або суму. Тобто, якщо замовник вичерпає цю квоту, далі він має на будь-яку суму проводити аукціони і конкурси. Проте у квоту прямих договорів, наприклад, не будуть рахуватися укладені після невдалої конкурентної закупівлі. 

Щодо конкурентних закупівель — не легше. В рф є аукціони, що схожі на наші відкриті торги, але без нецінових критеріїв. Якщо в закупівлі використовують нецінові — це вже інша процедура — конкурс. Аукціони бувають відкриті і закриті електронні, а також просто закриті. Конкурси — відкриті електронні і закриті паперові. Так, в росії все ще є паперові закупівлі.

І все це довершують безкінечні винятки того, що можна купувати напряму без обмежень. Наприклад, усе необхідне для забезпечення президента, роботи з мобілізаційної підготовки. До винятків також належать закупівлі закладів культури та придбання медичних виробів.  

Компанії, якими держава володіє на 50% або більше, фактично самостійно розробляють свої положення про закупівлі. Їхній закон містить лише загальні положення. Держкомпанії не обмежені у виборі майданчиків для закупівель. Наразі їх існує понад 300. 

Зброю та боєприпаси російські військові структури закуповують  на закритих торгах. Це окремий непублічний вид закупівель: постачальників замовники персонально запрошують на участь у тендері. А ось туалетний папір, канцтовари та інші предмети побуту військові мали купувати на відкритих торгах як і решта замовників. Проте, перед початком російського вторгнення в Україну, в кремлі вирішили приховали державні закупівлі силових структур та відомств. З 2022 року уряд рф дозволив росгвардії, федеральній службі охорони (ФСО), федеральній службі безпеки (ФСБ), міноборони, та службі зовнішньої розвідки засекретити свої держзакупівлі. росгвардія обґрунтувала засекречення своїх закупівель  тим, що вона «є державною військовою організацією, призначеною для забезпечення державної та громадської безпеки, захисту прав і свобод людини і громадянина». ФСО пропонувало засекретити свої державні контракти, бо ними цікавиться іноземна розвідка, а також «у зв’язку зі збільшенням кількості загроз, у тому числі терористичного характеру».

Аналітика закупівель

У росії немає інструментів для аналітики публічних закупівель — аналогів українських BI Prozorro або Clarity. Отримати аналітику по ринку державних закупівель рф можна лише за допомогою окремих сервісів електронних майданчиків. Безкоштовні версії таких платформ дуже обмежені в можливостях та функціоналі. 

Корупція 

Згідно з дослідженням Інституту державного та муніципального управління Вищої  школи економіки, середній рівень відкатів в державних закупівлях росії складає 22,5%. 

У 2021 році дослідники анонімно опитали понад 1,2 тис. представників компаній, які беруть участь у системі державних закупівель. Вони з’ясували, що з корупцією на держтендерах стикалися понад дві третини (71%) постачальників. Розміри хабара респонденти називали різні: від 3 до 65% вартості державного підряду. Transparency International Ukraine проводила аналогічне опитування українського бізнесу у 2019 році. З корупцією в Prozorro стикалися менше чверті респондентів. 

У середньому розмір відкату в росії становить майже п’яту частину суми державного замовлення. А загальний обсяг хабарів у сфері державних тендерів оцінюється у майже 6,6 трлн руб — це приблизно 5% ВВП росії або 35,3% від дохідної частини федерального бюджету. Дослідники відмічають, що на корупцію в держзакупівлях припадає більше коштів, ніж з бюджету виділяють на освіту чи охорону здоров’я. 

За даними Федеральної антимонопольної служби незаконні корупційні схеми найчастіше застосовують у будівельній сфері (34%) та під час ремонтів дорожніх покриттів (27%). Отже, корупція найбільш поширена на найдорожчих тендерах

Конкурентність і успішність

Протягом останніх трьох років приблизно 65-69% державних закупівель (за вартістю) в росії відбувалися неконкуренто. Для закупівель державних компаній цей відсоток ще вищий  — 78-80%. Для порівняння, в Україні на неконкурентні припадає приблизно 20% закупівель.

Згідно з результатами дослідження Інституту аналізу підприємств та ринків Вищої  школи економіки, замовники укладають контракти переважно напряму, щоб “убезпечити себе від несумлінних постачальників”. Водночас, понад 60% замовників стикаються з поставками товарів, робіт, послуг неналежної якості. 

Згідно з іншим дослідженням того ж Інституту, в рф не відбуваються майже 48% державних закупівель (за вартістю). Для закупівель державних компаній відсоток неуспішності нижчий — менше 22%. Але і конкурентні закупівлі вони проводять значно рідше.  На прикладі росії можна побачити, чому важливо, щоб закупівлі відбувалися прозоро і конкурентно. Великий відсоток неконкурентних торгів призводить до високого рівня корупції. Саме тому важливо, щоб українські закупівлі поверталися у конкурентне русло.

Натомість російським корупціонерам ми бажаємо здоров’я та добробуту. Слава Україні!

Джерело: blog.liga.net