Підприємства Укроборонпрому безкоштовно та в найкоротші терміни зможуть орендувати площі для посилення безпеки та оборони. Без конкурсу і оприлюднення даних на час воєнного стану.

3 травня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за основу проєкт Закону про внесення змін до статті 3 Закону України “Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну “Укроборонпром” та забезпечення їх стабільного розвитку”.

Це необхідно для того, аби мати правові підстави прискорено забезпечити розміщення виробництва для оборонних потреб під час війни.

Загалом інформацію про всі об’єкти оренди державного і комунального майна можна знайти у державній електронній торговій системі Prozorro.Продажі. Утім війна внесла корективи і частину даних громадяни як платники податків більше не бачать.

Керівниця напрямку управління публічним майном Христина Зелінська оцінила переваги та ризики ініціативи.

Під час воєнного стану інформаційна безпека надважлива. Доступ до інформації про розміщення об’єктів,  критичних для безпеки України, теж не повинен бути в публічному доступі для всіх. Оскільки, це “розкриття карт” перед нашим ворогом.

Саме тому проект закону передбачає приховання такої інформації про оренду ОПК під час дії воєнного стану.

Безперечно, створення найлояльніших та найбезпечніших умов для роботи концерну — надактуальне питання в умовах воєнного стану.

Утім Христина Зелінська наголошує на тому, що після перемоги Україна повинна повернутися до сталих практик і не продовжувати використовувати публічне майно у непрозорий спосіб.

Дуже важливо не втратити рівень відкритості та публічності у сфері використання публічного майна після нашої перемоги. Оскільки закритість інформації про менеджмент активів у мирний час може загрожувати корупційними зловживаннями та економічними втратами для українців.

Зараз як ніколи варто поміркувати про майбутнє, в якому треба відновити довоєнні здобутки і підкріпити, можливо, новими ІТ-тулами. Наприклад, єдиним реєстром публічної власності. Так кожен громадянин зможе побачити, чим володіє держава і як це використовує…”