27 червня у публічні закупівлі частково повернулася конкуренція — Кабмін оприлюднив зміни до постанови №169, якими зобов’язав замовників проводити спрощені. Сьогодні, місяць потому, ми вирішили трохи підсумувати перші результати цього повернення. І розповісти вам про яскраві спрощені закупівлі за останні 30 днів.

Одразу зауважимо, що наприкінці червня уряд не тільки вніс зміни в постанову про закупівлі воєнного часу, а й провів кілька вебінарів-роз’яснень про її використання. Тож для планових закупівель замовники здебільшого повернулися до Закону. І тепер конкуренція є і в інших процедурах, не лише спрощених. А цей метод закупівлі та Prozorro Market можна використовувати на будь-які суми для нетермінових і несекретних потреб, що виникли через війну.

Від 27 червня і до сьогодні замовники оголосили 20 000 конкурентних закупівель, із них 14 400 спрощених на понад 12,4 млрд грн. 13% цих закупівель уже завершилися, ще 67% — тривають. Найчастіше державні й комунальні установи купують пальне, будівельні роботи та медичне обладнання.

Спрощені з категорії най-най

Найдорожчу спрощену оголосив Департамент дорожнього господарства Львівської ОДА. Він планує придбати утримання й дрібний ремонт майже 1800 км доріг в області — за це готовий віддати 581,5 млн грн.

Найпопулярнішим став тендер на паперові бланки в Олександрівській лікарні у Києві. Туди прийшли 15 підприємців, і зрештою вартість замовлення на торгах зменшилася у понад вдвічі — із 90 тис. грн до 39,5 тис. грн.

Найшвидших закупівель було одразу 4 — за 8 днів спрощені провели Теруправління ДБР у Хмельницькому, відділ ЖКГ, благоустрою, охорони навколишнього середовища та інфраструктури Путивльської міськради і КО “Добробут” Демидівської селищної ради. Ще 18 спрощених завершили за 9 днів.

Найбільшу кількість спрощених оголосив ПАТ “Укргідроенерго” — 132 лоти на 28,5 млн грн. А ось завершити за цей місяць найбільше встигло АТ “Вінницяобленерго” — 43 лоти на 7,3 млн грн.

Своєю чергою, найбільші суми на спрощених готується витратити ДП “Медичні закупівлі України”. Загалом аж 1,8 млрд грн на 58 закупівель.

Серед бізнесу лідером стало ТОВ “Лівайн Торг”, яке за місяць здобуло найбільше контрактів. Ідеться про 52 угоди на 16,8 млн грн. Підприємство торгує паливом.

Ще трохи цікавих закупівель

У п’яти областях підрозділи ДСНС купують комплекти модульних будинків: більшість із них складаються з 3-х житлових модулів і одного санітарного. Залежно від складу, за комплект готові віддати від 3,4 до 5,1 млн грн. На Волині для рятувальників також шукали універсальний снігоболотохід — він коштував 6,2 млн грн. Зараз схожий транспорт купують і в Київській області.

Що ж до закупівель у сфері освіти — на Київщині придбали 40 шкільних автобусів за 100 млн грн. У Дніпрі для укриттів у закладах освіти департамент гуманітарної політики купує 5,5 тисяч лавок за майже 12 млн грн, ще 36 штук за 77 тисяч грн планує придбати школа-центр творчості. А для дітей, яких змогли вивезти з Маріуполя на підконтрольну Україні територію, до початку навчального року замовили 2200 рюкзаків із канцелярським приладдям.

У Тернополі можуть додатися 5 тролейбусів Škoda 25Tr Irisbus — зараз триває тендер на 100 тисяч євро. У Подільському районі Києва Зеленбуд закуповує кущі та дерева на майже 2,6 млн грн. А в Яворові вирішили капітально відремонтувати трибуни стадіону за 23,3 млн грн.

Крім цього, до нас повернулися закупівлі із неочікуваними назвами. Наприклад, поетична спрощена “Реконструкція. Робота за темою: “Заміна акумуляторної батареї 1ЕА01 Хмельницька АЕС. Енергоблок №1. БМР. ПНР” за 4,7 млн грн, “Ланцюги” на 900 тис. грн чи просто “Капці” за 30 тис. грн.

І це лише частинка тих спрощених, які з’явилися в Prozorro за останній місяць.